Mrowki, robaki - pomocy!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Odkrylam ze zaczynaja mi mrowki wchodzic do mieszkania, a takze czasem jakis robak dziwny...:( jestem przerazona, bo mam fobie na takie robactwa. Mieszkam na piano terram wiec coz sie dziwic podemna jest ziemia, nie ma ani piwnic ani garazy. Znacie jakis skuteczny sposob na odstraszenie ich? Jutro rano jade po Bygon od razu, ale moze dodatkowo znacie jeszcze jakies sposoby, zeby mi nie wchodzily do mieszkania?
proszkiem do pieczenia posyp balkon..brzegi przy scianie/albo kawlki pokrojonego czosnku a potem idz do sklepu i kup cos normalnego na robaki w sklepie ogrodniczym ..z mrowka na opakowaniu:D http://www.actionmutant.net/coltivazione/rimedi-naturali-per-difendere-lorto-dai-parassiti/
..jeszcze..Odstraszająco na mrówki działają również skórki cytryn, cząstki tytoniu lub pokruszonych cygar czy papierosów. Przy zachowaniu ostrożności - bo są łatwopalne - można również nasączyć kawałki waty naftą lub terpentyną i położyć w pobliżu miejsc bytowania mrówek. ..i cale mnostwo innych produktow: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic321743.html
..cynamon..boraks..chińska kreda/obrysowac miejsca tam gdzie poruszja sie mrowki..BORAX to nr 1 w walce z mrowkami/wymieszać go z ugotowanym żółtkiem jajka i pozwolić, by mrówki wyniosły jedzenie do swoich gniazd. Boraks powoduje wysuszenie owadów, a także likwidację larw - co zapobiegnie rozmnażaniu się mrówek i zniszczy gniazdo od środka... Ja mialam kiedys w domu mrowki faraona..co wieczor generalne sprzatanie by ani jeden okruszek na ziemi stole szafkach nie zostal cala zywnosc zamknieta w lodowce..od tamtej pory do dnia dzisiejszego chleb trzymam w lodowce a na mrowki kupowalam plytki Globol dziala 3 mies..I to:# miód - mrówki lgną do słodkiego, więc gdy uzbiera się na nim spora liczba owadów, należy je spłukać, a brak miodu uzupełnić.
# W najczęściej uczęszczanych przez mrówki miejscach wysypać proszek do pieczenia.
# Świeże liście pomidora - rozłożyć w najczęściej uczęszczanych miejscach, mrówki podobno nie znoszą tego zapachu.
# Jeśli mrówki weszły do szafek, należy ułożyć w niej spleśniałą cytrynę.
# Można również przetrzeć szmatką nasączoną octem miejsca z których wyłażą mrówki, powinno je to skutecznie odstraszyć.
# W ogrodzie wokół warzyw można wysypać "granicę" cynamonem - mrówki nie powinny się wówczas do nich zbliżać.
Sette di Nove WIELKIE DZIEKI!!!!!bardzo Ci dziekuje za pomoc!! Jutro sie zaopatrze w kilka tych produktow, ktore wymienilas!:) Pozdrawiam serdecznie!
Mało „ekologicznym” sposobem jest granica z pianki Raid /schiuma contro scarafaggi e formiche/ do kupienia w Brico lub każdym sklepie ogrodniczym. Wystarczy zrobić barierę z pianki wokół drzwi i okien i problem z nieproszonymi gośćmi rozwiązany. Pianka nie zostawia śladu na ścianie i chroni mieszkanie praktycznie cały sezon. Kosztuje około sześć euro.
Witam ja do walki z mrówkami uzywam Spira chwila i po mrówkach.Pozdrwiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie