ASL...ASL...ASL...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam szanowne Panie i Panowie:)
Prosze nie krzyczec ze nie krzystam z wyszukiwarki ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie wiec pisze:)

Pare dni temu zlorzylam wniosek o residenze ( wykazujac ze posiadam pieniazki na utrzymanie plus wykupilam ubezpieczenie prywatne we wlszech)
Dali mi certyfikat ze rozpoczeli swoja procedure o zameldowanie mnie i tyle..
Pani z anagrafe powiedziala ze moge isc z tym ' swistkiem' do ASL i zapisac sie do SSN i wybrac swego lekarza..
No to poszlam, a tam
1 pani ze jestem straniera i musze placic kolo 500 e na rok.
2 pani ze musze miec prace zeby sie zapisac
3 Pan ze ten swistek z anagrafe nic nie znaczy dla nich i musze miec najpierw Residenze a pozniej moge prztjsc do asl i zobaczymy :)
4 Pani nie wiedziala nic bo sie nie spotkala z takim przypadkiem:)

Wiec normalnie mi rece opadly, co za ignorancja w tych wloskich urzedach,
4 osoby w okienkach i kazda co innego mowi..
zatem nie widzac zadnej nadzieji na rozwiazanie sprawy w Turynskiem Asl:)
pytam sie Was jak to rozwiazac...
ewentualnie jak to jest mozliwe poprzec to jakas ustawa zeby nastepnym razem moc 'walczyc' o swoje prawa:)

Quindi...

Osoba z certyfikatem z anagrafe ze zlozyla podanie o residenze,
nie pracujaca ma szanse na bezplatna rejestracje w ASL?

czy musze mniec najpierw przyznana residenze i pozniej isc?

A moze zapisani edo ASL przysluguje tylko pracujacym osoba?

oswieccie mnie prosze :)

dzieki wielkie !!!
http://www.stranieriinitalia.it/attualita-cittadini_ue_ecco_come_iscriversi_al_servizio_sanitario_nazionale_1150.html
Juz Cie oświecam.;)

Znajdź w internecie okólnik Ministerstwa Zdrowia z dnia 03/08/2007 r. (circolare Prot. DG RUERI/II/ 12712 11.3.b del 03/08/2007), wydrukuj go sobie i zaznacz na stronie 8 ten fragment (punkt D):

"Premesso che non c'è obbligo di richiedere l'iscrizione anagrafica da parte dei cittadini comunitari che si iscrivono al SSN in quanto in possesso dei requisiti (a meno che, ad esempio,
non abbiano un modello E121), ai sensi del D.lgs. 30/2007, spetta al Comune effettuare il controllo circa la sussistenza dei requisiti ai fini dell'iscrizione anamafica del cittadino comunitario. I1 cittadino comunitario che ha i requisiti per l'iscrizione al SSN, in prima ipotesi, può recarsi
presso il Comune per richiedere l'iscrizione anagrafica e, pertanto, l'ufficiale dell'anagrafe richiederà la documentazione con le informazioni che ritiene necessarie ai fini anagrafici. Tali informazioni però non sono sufficienti per l'iscrizione al SSN, pertanto, in ogni caso, il cittadino comunitario per tale iscrizione dovrà presentare alla ASL tutta la documentazione necessaria sottoindicata.
In seconda ipotesi il cittadino comunitario, può scegliere di recarsi prima presso la ASL per l'iscrizione al SSN e poi, in secondo momento, può richiedere, se ritiene, l'iscrizione anagrafica. In ambedue i casi dovrà sempre presentare alla ASL la documentazione che giustifica l'iscrizione al SSN."

Tak uzbrojona wybierz się do ASL - zobaczymy, czy panie z okienka będą chciały kłócić się z dyspozycjami ministerstwa (= nie musisz być zameldowana, tylko musisz spełniać warunki ustawy 30/2007, a wiec przedstawić w ASL wszystkie dokumenty, które to zaświadczają). A jeśli będą chciały (co zdarza się we Wloszech zadziwiająco często), zażądaj rozmowy z kierownikiem. Jeśli kierownik nie przyzna Ci racji, możesz napisać faks/list, gdzie przedstawisz cala sprawę i zażądasz wyjaśnień. Zazwyczaj skutkuje.;)
Czekaj, czekaj... dopiero teraz doczytałam, ze Ty nie pracujesz... No to rzeczywiście masz problem, bo rejestracja w SSN przysługuje osobom, które opłacają składki (= pracują, są na emeryturze lub są krewnymi osoby, której opieka zdrowotna przysługuje). Na jakiej podstawie wystąpiłaś o zameldowanie?
O matko, ja chyba dzisiaj mam zaćmienie mózgu czy coś...;) Teraz doczytałam, ze wykazałaś posiadanie środków na utrzymanie + ubezpieczenie. No wiec, nie masz prawa do rejestracji w SSN, no chyba ze do płatnej, ale to nie miałoby sensu, skoro masz prywatna polisę ubezpieczeniowa.
no tak, mam prywatna polise ubezpieczeniowa, ale ona nie pokrywa wizyt u lekarza internisty jak np mnie grypa zlapie czy cos:)
zatem nie mam szans na zapisanie sie?
skoro nie pracuje?
W Anagrafe ooczywiscie pewnie nie wiedzac jak dziala wloskie prawo powiedziala ze mam isc odrazu do Asl i wybrac sobie lekarza , a wiedzieli ze nie pracuje:)
Jest jakies inne wyjscie?
Chyba centro per l'impiego? Jak bede miala od nich zaswiadczenie to w czyms moze pomoc..?
Mozesz sie zapisac placac pewna kwote za rok.
Możesz zapisać się dobrowolnie, płacąc te 500€, o których mówiła pani nr 1, lub zapisać się do Centro per l'Impiego (ale tylko jeśli już pracowałaś we Wloszech i stałaś się bezrobotna nie z Twojej winy).
Tylko czy to ma sens? Moze sie zdarzyc, ze w ogole nie zostana wykorzystane w ciagu roku.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Inne