prawa dziec niepełnosprawnych

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jestem mamą 3 dzieci u jednego syna stwierdzono autyzm, powiedziano nam że w lipcu otrzyma grupe niepełnosprawnosci, powiedziano nam również, ze maż bedzie miał w pracy 3 dni dodatkowego wolnego na opieke nad synem, może wie ktoś co jeszcze należy sie dziecku niepełnosprawnemu czy jego rodzicom, czy mozemy liczyć np na jakieś zniżki w opłatach za przedszkole

Dodam jeszcze że mieszkamy w Emialia Romania

Pozdrawiam
Madzis12
CARTA DEI DIRITTI PER LE PERSONE AUTISTICHE http://www.autismo.net/chi_siamo.htm Obawiam sie ,ze dla twego synka przedzkole bedzie 'pieklem' nie lepiej sie nim osobiscie opiekowac?
powinnas sie dowiedziec w Comune o Asilo Terapeutico ..zapewne koszty sa i inne.:D http://www.bambinieautismo.org/i-servizi Nawiaz kotakt z wloskim matkami http://www.beppegrillo.it/2007/04/lepidemia_dellautismo.html i tu masz cos intersujacego http://it.answers.yahoo.com/question/index?qid=2[tel]AA3qhZ3 w Emilia Romagna znjdziesz:

1)Centro per l'autismo - Dott.ssa Paola Visconti e Dottoressa Elena Marri (pedagogista speciale) sono nell'unità operativa di neuropsichiatria diretta dal Dr. Gobbi, presso
l'ospedale Maggiore di Bologna, largo Nigrisoli, Bologna.
il loro telefono è [tel], fax [tel]segreteria 051/6478461
e-mail: [email]

2)Prof.ssa Paola Giovanardi Rossi, Neuropsichiatria Infantile, Bologna, Via U. Foscolo, 7 tel. 051/6442282 e.mail [email]

3) Divisione Neuropsichiatria Infantile Ospedale Infermi, via Settembrini,2,
47900 Rimini: dott. Franco Nardocci, tel. [tel]

4)AUSL Reggio Emilia, settore di Neuropsichiatria Infantile - Centro per l'Autismo
>Dott.ssa Anna Maria Dalla Vecchia.
Segreteria: sig.ra Serena Nannini, tel. [tel]
dziękuje za wszelkie informacje

mój synek juz od października chodzi do zwykłego przedszkola i bardzo je lubi, w przedszkolu ma nauczyciela wspomagajacego tylko dla siebie, dzieki czemu w razie potrzeby moze isć sie wyciszyć na bok z dala od grupy, a równoczesnie może uczyc sie relacji społecznych

mieszkamy w Reggio Emialia i tu 1 czerwca w Centrum Autyzmu postawiono mu diagnoze, przez najblizsze lata bedzie pod opieką terapeutów, beda przychodzic rowniez do nas do domu na terapie

szukam wszelkich inforamcji jaką mozna uzyskać pomoc finansową dla naszej rodziny, ponieważ wszelkie pomoce do terapii kosztuja a nam juz ledwo starcza od wypłaty do wypłaty, chciałabym zapewni synowi jak najlepsza i najszersza terapie aby w przyszłości mógł normalnie funkcjonować w społeczeństwie i żeby mógł wykorzystać swoja nieprzecietną inteligencje (IQ 116 w niespełna 4 latka)

Jako że ja nie mówie dobrze po włosku kontakt z wszelkimi stowarzyszeniami jest mocno utrudniony staram sie uczyć włoskiego ale przy trójce dzieci (w tym autystyku) jest bardzo trudno znaleźć na to czas :-(
O pomoc finansowa pytaj w comune: tam powiedza Ci do czego masz prawo. W kazdym regionie czy comune sprawy te moga wygladac inaczej. Nie zaslaniaj sie nieznajomoscia jezyka: musisz sie nauczyc jak najszybciej, gdyz ma to znaczenie takze dla terapii. W kazdej gminie sa tez tzw. okienka dla cudzoziemcow. Pytaj tam.
Madzis..Italia nie jest krajem socjalno opiekunczym.. sorry, nie licz na za wiele:D
Wnuczka mojej sasiadki jest dziewczynka autystyczna / teraz chyba prawie pelnoletnia /. Wlasciwiei tylko wakacje i swieta spedza w domu. Pensja matki idzie w calosci na koszty terapii, pobytu w osrodku itp.
wiem, ze muszę sie nauczyć włoskiego, ale naprawde to nie jest łatwe juz kładę sie spać o 2-3 w nocy aby zdążyć posprzątać, pogotować a wstaje razem z dziećmi ok 6-7 rano, na razie to staram sie czegoś wiecej dowiedzieć o autyzmie, a potem moze uda zajac sie włoskim, synowie są w przedszkolu tylko 3,5 godziny wiec ten czas staram sie poswiecic córce, bo jak chłopcy wracaja do domu to jest sajgon bo mój autysta jest mocno nadruchliwy i agresywny, wiec zrobić przy nim coś w domu nie jest mozliwe, chyba ze śpi
a czy twoj autysta chodzi na basen?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Pomoc językowa