pomoc Dee na wagę złota:problem z bankiem

Temat przeniesiony do archwium.
Pamiętam, że był podobny wątek ale nie mogę się do niego dokopać. Otóż: pojechałam dziś do banku otworzyć włoskie konto. Wszystko fajnie i pięknie do momentu, w którym wyciągnęłam polski dowód osobisty. Bez włoskiego ID nie założą. Dlaczego dlaczego dlaczego?Można tak?? Nie mam włoskiego dowodu i na chwilę obecną nie mogę go mieć, chciałabym się odwołać do resp.della filiale, ale muszę zebrać odpowiednie argumenty. W tytule postu proszę o pomoc Dee jako że to nasz forumowy ekspert, ale oczywiście pomoc kogokolwiek jest bardziej niż mile widziana:-)
Tu, gdzieś w połowie wątku, opisywałam mój (identyczny) problem i to, jak poradziłam sobie z wrednym bankowcem:

http://www.wloski.ang.pl/w_jakim_banku_otworzyc_konto_26597.html

;)
Generalnie musisz bank przekonać, ze obcokrajowcy nie maja obowiązku posiadania włoskiego dowodu osobistego, gdyż maja własne, krajowe dokumenty tożsamości, które są ważne na terytorium Włoch i włoski dowód do szczęścia nie jest im potrzebny. Ode mnie wprawdzie chcieli paszportu, a nie włoskiego dowodu, jednak sens jest ten sam - nie chcieli uznać ważnego dowodu polskiego.
Wielkie dzięki! Jutro zadzwonię na infolinię CheBanca i będę przekonywać;-)aczkolwiek...babeczka w oddziale była bardzo miła, ale jednak twardo mówiła, że to procedura banku i tyle...i gdzie tu sens Unii jak każdy robi co chce? Wkurzona dziś jestem. Pozdrawiam ciepło
Ja kiedyś zakładałam konto na poczcie (bancoposta czy jakoś tak to się nazywa). Nie miałam żadnych problemów. Nie wiem jakie są minusy tego banku. Na moje potrzeby był idealny.
Ja tez 5 lat temu założyłam konto w Bancoposta i tez nie robili mi żadnych problemów - problem w tym, ze w moim przypadku to konto było porażka i jak tylko miałam taka możliwość, czem prędzej je zamknęłam i przeniosłam się do "prawdziwego" banku. Nie bez problemów (jak widać z powyższych postów), ale sie udało.:)

Bergamasca, ja w CheBanca! tez próbowałam, ale koniecznie chcieli nie tyle włoskiego dowodu osobistego, co zameldowania, wiec ich olałam. Czemu nie spróbujesz w Intesa Sanpaolo? Mojej koleżance, tez w Rzymie, ale w innym oddziale, bez problemów otworzyli konto bez zameldowania.
tez 2 tygodnie temu zakladalam konto w banku i nie mialam (nadal nie mam) zameldowania. Poszlam do 3 bankow kolo domu i odpowiedzi byly takie:
cassa risparmio veneta (czy jak to sie zwalo): jak bede miala potwierdzenie zlozenia wniosku w comune o zameldowanie
w jakims innym: tylko z dowodem i nie da sie inaczej
w unicredit" moga zalozyc genius one opcja dla non residenti, podobno roznica taka, ze sa ograniczone uslugi, ale jest w miare normalne to konto. Pani poszla upewnic sie u responsabile filiale. Pan responsabile powiedzial, zeby otworzyla mi normalne konto, skoro mowie, ze mam zamiar wkrotce sie zameldowac.
Takim sposobem mam normalne konto dla residenti, zlozylam wniosek o zameldowanie w comune i jak je dostane podejde zostawic im kopie potwierdzenia residenzy.
Jak widac to zalezy od dobrej woli responsabile... ale tak czy siak mieli opcje kont dla non residenti. W cassa risparmio tez mieli, ale powiedzieli, ze jest strasznie drogie i glupota je zakladac.
Mam nadzieje, ze uda Ci sie znalezc filie, ktora nie bedzie robic problemow:)
ja tez mam konto w bancoposta,wszystko zalezy od dyrektora,nie robili mi zadnych problemow i otworzyli konto na paszport
Właśnie zerknęłam na ofertę San Paolo, też niezła, aczkolwiek konto tascabile CheBanca jest jednak 1: zdecydowanie tańsze w utrzymaniu 2: jako jedyny bank jest czynny w sobotę, to też na plus. Najpierw zobaczę co mi powiedzą na infolinii..pewnie nic nie wskóram (również dlatego że ciapa jestem i nie umiem walczyć o swoje), potem zdecyduję czy czekać na zameldowanie (umowę O PRACĘ mam podpisać w lipcu) i na szybko będę wyrabiać włoskie ID, czy jednak znajdę jakiś inny bank. Póki co jestem na stażu, rimborso spese, które pobieram nie jest opodatkowane więc rozumiem, że nie kwalifikuje się do pkt "praca", a co za tym idzie tessera sanitaria itd. Ci vuole pazienza;-)
Zadzwoniłam i poległam. Dopóki nie będę miała włoskiego dokumentu nici z mojego konta..bleh
jak potrzebne ci konto teraz, to sprobuj w unicredit, najwyzej pozniej zmienisz jak bedziesz juz miala ID
Nie sugeruj sie za bardzo bankami: maja wszystkie rece skierowane do siebie. W ogole do czego to konto jest potrzebne? Moze wystarczy to bancoposta a moze karta do doladowywania. Kazdy bank, wczesniej czy pozniej, nas wycycka.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia