o zasilku dla bezrobotnych . kto wytlumaczy:-)?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
ciao. chcialabym sie dowiedziec jak to jest z tym zasilkiem. przepracowalam 2 lata i chce odejsc z pracy.przeprowadzam sie do innego miasta. czy zasluguje mi zasilek? wiem ze jesli sie zwolnie sama to z zasilku nici wiec co moglabym zrobic (jakie wypowiedzenia zlozyc)zeby zasilek dostac. pracuje jako Colf . tych ktorzy znaja sie na prawie wloskim prosze o pomoc:) o wytlumaczeni mi dokladnie :) z gory bardzo dziekuje
Musialabys zostac zwolniona:
http://www.aclibo.it/Pagine/Aclicolf/aclicolf_02.htm
Pkt. 11 L’indennità di disoccupazione può essere richiesta all’Inps dal lavoratore in caso di licenziamento.
Masz prawo do tzw. liquidazione za przepracowany okres.
http://www.wloski.ang.pl/Zasilek_dla_bezrobotnych_polska_wlochy_40407.html http://www.wloski.ang.pl/zasilek_dla_bezrobotnych_31596.html Stosunek pracy może zostać rozwiązany z powodu: złożenia przez pracownika dymisji; zwolnienia pracownika przez pracodawcę; rozwiązanie stosunku pracy za obopólną zgodą; wygaśnięcie umowy o pracę (w przypadku umów na czas określony).

Zwolnienie pracownika
Każdy pracodawca ma prawo zwolnić pracownika, nie biorąc pod uwagę jego zgody. Pracodawca musi jednak musi powiadomić pracownika o zamierzonym zwolnieniu z pracy. Jeżeli tego nie dokona, będzie musiał wypłacić mu odszkodowanie z tego tytułu. Jeżeli pracownik zatrudniony w charakterze pomocy domowej, colf, badante czy baby sitter zamierza podważyć zwolnienie i zostanie mu przyznana racja nie będzie mógł ponownie pracować u tego samego pracodawcy.

Okres wypowiedzenia:
Jeżeli powodem zwolnienia jest niedbałość lub poważny powód, który uniemożliwi dalszą pracę, taki rodzaj wypowiedzenia określa się mianem “natychmiastowego”. Jest on możliwy jedynie w przypadku ważnego powodu, uniemożliwiającego dalszy stosunek pracy.
W innych przypadkach, pracodawca musi przestrzegać okresu wypowiedzenia, który zależny jest od okresu czasu pracy.
1) Pracownicy zatrudnieni na 24 godziny tygodniowo mają prawo do okresu wypowiedzenia:
a) (do 5 lat stażu pracy) – 15 dni kalendarzowych;
b) (powyżej 5 lat staży pracy) - 30 dni kalendarzowych.
2) Pracownicy zatrudnieni na mniej niż 25 godzin tygodniowo mają prawo do okresu wypowiedzenia:
a) (do 2 lat stażu pracy) – 8 dni kalendarzowych;
b) (powyżej 2 lat stażu pracy) - 15 dni kalendarzowych.
Po upływie okresu wypowiedzenia pracownik musi opuścić miejsce zamieszkania (w przypadku, gdy mieszka z pracodawcą, lub pracodawca udostępnił pracownikowi inne mieszkanie).

Uwaga!
W przypadku, gdy pracodawca nie chce dać okresu wypowiedzenia pracownikowi, będzie musiał wypłacić mu tzw. odszkodowanie z tego powodu, które równe jest ilości dni okresu wypowiedzenia.

Dobrowolna dymisja
Ile razy zdarzyło się wam podpisać kartki in blanco w momenti zatrudnienia? Musicie wiedzieć, że ta niewinna kartka z waszym podpisem mogła być powiadomieniem o dymisji, dzięki czemu pracodawca mógł zmusić was do natychmiastowego opuszczenia miejsca pracy. W związku z tym, aby zapobiec takim przypadkom, zostały wprowadzone specjalne formularze, które obowiązują na terenie całych Włoch. Należy pamiętać, że dobrowolną dymisję składa pracownik i nie może on być zmuszony przez pracodawcę do jej złożenia.
Nowy formularz dymisji należy wypełniać zawsze i wchodzi on w życie 15 dni od daty wypełnienia.

Procedury, których należy przestrzegać w przypadku dobrowolnej dymisji
Formularz dobrowolnej dymisji musi zostać wypełniony i przedstawiony bezpośrednio przez pracownika lub osobę oddelegowaną.
1) Osobiste złożenie dymisji
Formularz musi zostać wypełniony przez pracownika. Aby tego dokonać, pracownik musi zarejestrować się na stronie włoskiego Ministerstwa Pracy (www.lavoro.gov.it > dimissioni volontarie > Sistema MDV) i, po otrzymaniu potwierdzenia rejestracji, wypełnić online formularz mdv.
Po wypełnieniu, system informatyczny MDV wystawia zaświadczenie o dobrowolnej dymisji, które zaopatrzone jest w specjalny kod (numer identyfikacyjny). Zaświadczenie ważne jest przez okres 15 dni.
Pracownik musi przedstawić formularz w oryginale + 1 fotokopia (na której pracodawca musi podpisać się) pracodawcy. Dopiero w momencie przedstawienia formularza, dymisja będzie pełnoprawna. Pracodawca po otrzymaniu formularza musi powiadomić o tym Centro per l’Impiego.
2) Procedura asystowana
Jeżeli pracownik nie jest w stanie sam złożyć wymówienia, może skorzystać z pomocy Centri per l’impiego, Uffici comunali, Direzioni provinciali del lavoro. Pracownicy biur pomogą pracownikowi w wypełnieniu formularla i wprowadzenia go na stronę Ministerstwa Pracy.

Okres wypowiedzenia:
Jeżeli dymisja zostaje złożona z poważnych powodów (niewypłacane wynagrodzenie, moobing, molestowanie seksualne, zmiana obowiązków pracy, itp.) i nie ma możliwości dalszej pracy, pracownik ma prawo do odszkodowania z powodu nie skorzystania z okresu wypowiedzenia.
W innych przyapadkach, pracownik musi respektować okres wypowiedzenia, który jest różny w zależności od stażu pracy i ilości godzin pracy.
1) Pracownicy zatrudnieni na więcej niż 24 godziny tygodniowo:
a) (do 5 lat stażu pracy) - 7,5 dni kalendarzowych;
b) (powyżej 5 lat stażu pracy) - 15 dni kalendarzowych.
2) Pracownicy zatrudnieni na mniej niż 25 godzin tygodniowo:
a) (do 2 lat stażu pracy) - 4 dni kalendarzowe;
b) (powyżej 2 lat stażu pracy) - 7,5 dni kalendarzowych.
W przypadku umowy na czas określony, pracownik który chce ją rozwiązać wcześniej musi zapłacić odszkodowanie pracodawcy za wcześniejsze wypowiedzenie.

Uwaga!
W przypadku, gdy pracownik nie będzie respektować okresu wypowiedzenia, pracodawca ma prawo do odszkodowania za brak okresu wypowiedzenia oraz odszkodowania za pokrycie ewentualnych kosztów.

Obowiązkowe składki na ubezpieczenie społeczne
Każdy pracodawca musi opłacać za pracownika obowiązkowe składki INPSI. Należy przypomnieć, że część składki opłaca pracownik. Zgodnie z prawem, sumę składki, którą musi opłacić pracownik, pracodawca ma prawo odliczyć od wynagrodzenia.
Blankiety INPS
INPS, po powiadomieniu przez pracodawcę o zatrudnieniu pracownika, wysyła książeczkę wpłat składek. W przypadku, gdy Wasz pracodawca nie otrzyma książeczek wpłat, może zadzwonić do INPS-u (tel. 803164) lub poprosić o książeczkę, wchodząc na stronę www.inps.it.
Obowiązkowe składki należy wpłacać kwartalnie: do 10 kwietnia za okres 1 styczeń – 31 marzec; do 10 lipca za okres 1 kwiecień – 30 czerwiec; do 10 października za okres 1 lipiec – 30 wrzesień; do 10 stycznia następnego roku za okres 1 październik – 31 grudzień. Decyzja o rozwiązaniu umowy o pracę może zostać również podjęta przez obie strony, np. w przypadku zmiany miejsca pobytu jednej ze stron. W tym przypadku, należy przygotować zaświadczenie, które musi zostać podpisane przez obie strony (pracownik i pracodawca), w którym zaświadcza się rozwiązanie umowy za obopólną zgodą stron.
Ten rodzaj umowy (zaświadczenia) chroni pracodawcę przed ewentualnymi późniejszymi roszczeniami ze strony pracownika, hipotyzując zwolnienie z pracy ze strony pracodawcy.
Także i w tym przypadku obowiązuje przepisowy okres wypowiedzenia.

Wygaśnięcie umowy o pracę (w przypadku umowy na czas określony)
W przypadku umowy na czas określony, stosunek pracy wygasa automatycznie w dniu upłynięcia okresu czasu przewidzianego w umowie.
Jeżeli pracodawca zadecyduje o wcześniejszym wygaśnięciu umowy, musi wypłacić pracownikowi wynagrodzenie, które powinien otrzymać do upłynięcia umowy o pracę. Jeżeli to pracownik rezygnuje z pracy przed wygaśnięciem umowy o pracę, będzie zmuszony do zapłaty tzw. Odszkodowania, które równe jest dniom przewidzianym w okresie wypowiedzenia.

Zawiadomienie o wygaśnięciu umowy o pracę
W momencie wygaśnięcia umowy o pracę, pracodawca zobowiązany jest, w przeciągu 5 dni, wysłania Centro per Impiego powiadomienia o wygaśnięciu umowy. Może tego dokonać, po uzyskaniu zgody poprzez stronę internetową http://www.lavoro.gov.it/co; lub wysyłając powiadomienie listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Zawiadomienie może również zostać wysłane faksem lub doręczone osobiście.
Formularz zawiadomienia można znaleźć na stranie Ministerstwa Pracy http://www.lavoro.gov.it > comunicazioni obbligatorie online > area download > modelli unificati > lavoro domestico > cessazione.
W formularzu należy wpisać powód wygaśnięcia stosunku pracy. W przypadku rozwiązania umowy o pracę za obopólną zgodą należy zaznaczyć: altro.
Informując o rozwiązaniu umowy o pracę w Centro per Impiego zostaje powiadomiony równocześnie INAIL i INPS.
W przypadku, gdy pracownik zwolnił się sam, pracodawca również musi wysłać zawiadomienie. Pracownik musi ponadto wysłać swoje zawiadomienie o złożeniu dymisji.

Odprawa po rozwiązaniu stosunku pracy, czyli TFR
W przypadku wygaśnięcia stosunku pracy, pracownik ma prawo do otrzymania odprawy (TFR). Odprawę nalicza się sumując roczne dochody (+ ewentualne dodatki za wikt i opierunek). Całą sumę dzieli się przez 13,5 na koniec każdego roku pracy. Otrzymana kwota zostaje zsumowana.
Warto przypomnieć, że z dniem 1 stycznia 2007 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące wypłaty odprawy po rozwiązaniu stosunku pracy , po włosku zwanej TFR lub liquidazione.
Zmiany te dotyczą pracowników etatowych (zatrudnionych na umowę o pracę) pracujących w prywatnych firmach i przedsiębiorstwach oraz tzw. pracowników-wspólników zatrudnionych przez cooperative.
Pracownicy ci decydowali lub decydują (jeżeli chodzi o nowych pracowników), czy składki TFR mają pozostać w firmie czy zostać przelane na wybrany fundusz emerytalny.
Przed reformą składki TFR, w okresie zatrudnienia pracownika, pozostawały w gestii przedsiębiorstwa go zatrudniającego, stanowiąc tym samym formę autodofinansowania przez firmę.
Jeżeli przedsiębiorstwo bankrutowało lub jeżeli w momencie, kiedy należało wypłacić pracownikowi odprawę nie dysponowało odpowiednimi środkami finansowymi, odprawę tę (liquidazione) wypłacał INPS (włoski zakład ubezpieczeń społecznych).
W świetle nowych przepisów każdy pracownik etatowy musi zadecydować, gdzie będą wpłacane składki TFR: jedną z możliwości jest pozostawienie ich firmie, która go zatrudnia, drugą przelanie ich na fundusz emerytalny. Jeżeli pracownik zdecyduje się wpłacać składki na fundusz emerytalny, w przyszłości może liczyć na wyższą emeryturę, gdyż otrzyma dodatek doliczany do emerytury podstawowej naliczanej przez INPS.
Jeżeli firma posiada mniej niż 50 pracowników etatowych, w przypadku kiedy pracownik postanowi pozostawić składki TFR w firmie, po rozwiązaniu stosunku pracy cała suma odprawy pieniężnej zostanie mu zwrócona. Natomiast w przypadku przedsiębiorstw, które zatrudniają więcej niż 50 pracowników etatowych, nawet jeżeli pracownik zdecyduje o pozostawianiu TFR w firmie, zakład pracy będzie musiał wpłacić składki te do INPS.
Zgodnie z przepisami wyboru dotyczącego lokaty składek TFR jeżeli pracownik nie dokona lub nie dokonał żadnego wyboru odnośnie sposobu gromadzenia składek TFR, składki te zostaną automatycznie wpłacone na uzupełniający fundusz emerytalny wskazany przez zbiorową umowę dla danej kategorii zawodowej.
Jeżeli zaś zakład pracy podpisał umowę o współpracy z funduszem emerytalnym, innym od tego wyznaczonego w kontrakcie zbiorowym, pracodawca winien poinformować pracownika o istnieniu takiego funduszu. Jeżeli pracownik nie podejmie żadnej decyzji, składki na odprawę zostaną automatycznie przelane prze zakład pracy na FONDINPS.
duzo tego:) szczegolowo:) ale nie zauwazylam zeby pisalo o zasilku,kiedy jest przyznawany i w ogole:( albo przeoczylam poprostu
duzo tego:) szczegolowo:) ale nie zauwazylam zeby pisalo o zasilku,kiedy jest przyznawany i w ogole:( albo przeoczylam poprostu
Zadzwon na infolinie INPS tel: 8[tel]a potem wybierz jezyk w ktorym chcesz rozmawiac. Polski 5. Tam uzyskasz dokladne informacje.
na tej infolini każda kolsuntantka mówi co innego. I to diametralnie co innego. Dzwoniłam nieraz i wiem napewno że ich odpowiedzi są zupełnie niemiarodajne.
i jeszcze jedno, pod 5 jest język arabski. Polski zaś pod 6
odswiezam...
no i mam metlik w głowie!!! dzwonilem,dowiadywalem sie i szukalem w internecie i wszedzie mi mowia co innego!!! ale jestem pewien, ze jak sie sam zwolnie z pracy, to zasilku dla bezrobotnych we włoszech nie dostanę!!! ani nawet jesli rozwiaze kontrakt za porozumieniem stron to tez nie!oki, rozumiem.ale czy w pozyskaniu tego swiadczenia moglyby mi pomoc zwiazki zawodowe?!?!? czy ma ktos z was jakieś zawodowe doświadczenie w tej materii!!?? prosze niech napisze kto moze,jaka jest procedura tego swiadczenia,bo nie moge spac po nocy.... bo czlek pracuje w pocie czola i nic z tego miałby nie mieć....!!!pozdrawiam wszystkich
a i jeszcze jedno_ czy trzeba czekac naprawde 4 tygodnie we wloszech bez jej opuszczenia?bo tak pomyslałem,ze mógłbym pojechac do polski a po 4 tyg. wrócić po decyzje i ewentualne podpisanie dokumentów zabranie formularzy i ciao arrvederci.co o tym myslicie?
to zrob tak zeby szef cie wywalil...Zwiazki zawodowe pobieraj 10 proc od cyfry jakiej ty sie bedziesz domagal...ale od pracodawcy.ktory np ci nie pensjinie placi...zalega z pensja ..w tym przypadku jestes bezradny... bo zasilek dla bezrobotnych to nie pracodawca placi..heheheeh..Nie kombinuj jak kon pod gorke..bo przekombinujesz
najlepiej to napisz do Deelayach ..ona wie wszystko..jak bedzie miala wolny czas to ci odpi sze ,bo byc moze jest zajeta tak, ze i tydzie poczekasz na odpowiedz..popros o odpowiedz na mail albo na forum..zalacz linki opisujace twa historie..http://www.wloski.ang.pl/profil/91750
super nie ma sprawy, moge napisac do Deelayach... tylko...gdzie właściwie szukac tej uzytkowniczki??? przelecialem cale forum i nigdzie nie moge jej znalezć!!!
dalam ci link z Jej profilem http://www.wloski.ang.pl/profil/91750 wyraznie pisze tam PROFIL
dzieki serdeczne settedinove!!!! napisze do niej,moze cos mi poradzi w tej materii. a jak nie to coz... swiat nie konczy sie na l'idennita di disoccupazione.....
mam z moim pracodawcą na pieńku spodziewam się że mnie zwolni czy dostanę wtedy zasiłek? na papierach jestem zatrudniona..16.09.2009-31.12.2009 potem 01.04.2010-do chwili obecnej..w sierpniu miałam urlop bezpłatny 30 dni i nie zapłacił za ten mc kontrybutów..może ktos pomóc..
eska57, z tego co ja wiem wynika iż aby mieć prawo do zasiłku dla bezrobotnych musisz być zarejestrowana w INPS minimum 2 lata i w ciągu tych 2 lat musisz znaleźć ROK płaconych kontrybutów. No i podstawowy warunek TO PRACODAWCA MUSI CIĘ ZWOLNIĆ.
Witam wszystkich.Kazdy tylko pisze jak postarac sie o zasilek dla bezrobotnych,badz jakie sa akty prawne,jednak nikt nie pisze czy wogole pobiera ten zasilek.wiec mam prosbe?wiec mogly ktos sie odezwac,co ten zasilek pobiera.Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!!!
jasis widocznie tylko pracujące osoby bywają tutaj. Przecież na zawołanie nikt Ci bezrobotnego nie załatwi. Chyba najważniejsze to znać swoje prawa, znać akty prawne a nie szukać bezrobotnego na forum. W jakim celu go szukasz?
Cytat: jasis007
Witam wszystkich.Kazdy tylko pisze jak postarac sie o zasilek dla bezrobotnych,badz jakie sa akty prawne,jednak nikt nie pisze czy wogole pobiera ten zasilek.wiec mam prosbe?wiec mogly ktos sie odezwac,co ten zasilek pobiera.Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!!!

pobieram regularnie co roku; ustatysfakcjonowany?
no wiec patrze na te toje zapytania wszystkie i powiem co nastepuje: nie dostaniesz zasilku jesli sie zwolnisz, najlepiej to ugadac sie z wlascicielem, ze cie zwalnia wskutek redukcji etetu czy co tam mu pasuje. Pierwsze slysze zeby ktos czekal na decyzje o przyznaniu (a znam wieeeelu), przychodzi ci albo zwykle pismo, albo nic, a o tym czy dostales, dowiadujesz sie po stanie konta. Niczego sie nie podpisuje, wszystkie papiery dajesz skaldajac wniosek, wiecej nie wzywaja. Ponadto istnieja patronaty, ktore sluza informacjami z zakresu prawa pracy oczywiscie nieodplatnie.
pierwsza wplata zasilku ..pojawia sie dopiero po 3 mies..achtung achtung!
..ciao 7z9 :)
Cytat: SettediNove
pierwsza wplata zasilku ..pojawia sie dopiero po 3 mies..achtung achtung!
Sette! Znowu piszesz bzdury! Po jakich 3 miesiacach? Przychodzi po miesiacu od przyznania zasilku.
u nas..trwa to dluzej..sorry taki region..
no i wlasnie o takie przyblizenie rzeczywistosci mi chodzilo....bo widzisz mua-mua,jak cos sie planuje zrobic,a tymbardziej za pierwszym razem to przydaje sie niekiedy pomoc madrzejszego ;-) a ja w tej materii jestem calkowicie nowicjuszem!!!! bo w polsce mi sie nie nalezy bo moim jedynym jak narazie krajem zatrudnienia byly wlochy. na chyba ze mnie uznaja za bezrobotnego powracajacego,to moze cos mi rzuca....
Disoccupazione ordinaria, czyli zasiłek dla bezrobotnych. Komu przysługuje? Zasiłek dla bezrobotnych we Włoszech przysługuje pracownikom etatowym (lavoratori dipendenti), którzy zostali zwolnieni z pracy.
Nie przysługuje natomiast osobom, które same złożyły wypowiedzenie. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy pracownik zwolnił się ze obiektywnie ważnych przyczyn (dimissioni per gusta causa) (np. nie otrzymywanie wynagrodzenia, molestowanie seksualne, itp.)
Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje pracownikom ubezpieczonym w INPS od co najmniej 2 lat i mających opłaconych co najmniej 52 tygodniowe składki w ciągu ostatnich dwóch lat pracy.
Przez ile miesięcy wypłacany jest zasiłek dla bezrobotnych?
Zasiłek wypłacany jest przez 8 miesięcy pracownikom, którzy nie ukończyli 50 lat. Pracownicy po 50-tce otrzymują zapomogę przez 12 miesięcy.
Jak naliczana jest wysokość zasiłku?
Zasiłek nalicza się na podstawie wysokości miesięcznego wynagrodzenia (brutto) w trzech ostatnich miesiącach poprzedzających zwolnienie z pracy.
W 2009 roku maksymalna wysokość zasiłku dla bezrobotnych wynosiła € 886,31.
Jak złożyć podanie?
Inps w rzporządzeniu nr 170 z 31.12.2010 informuje, że od 1 stycznia 2011 wnioski o przyznanie zasiłku dla bezrobotnych ( disoccupazione ordinaria) oprócz pracowników rolnych należy składać telematycznie za pośrednictwem następujących kanałów:
• WEB (poprzez stronę internetową INPS);
• Infolinię INPS : tel.: 803164;
• patronati – poprzez serwisy telematyczne przez nich oferowane.
Jednak jeszcze do końca marca 2011 roku, w tzw. okresie przejściowym na nowy system podania o disoccuopazione ordinaria będą przyjmowane również w biurach INPS.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie