Jak pokolei wyrabiac dokumenty

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do osob ktore mieszkaja i pracuja we Wloszech. Przyjechalam do Wloch w zeszlym miesicu, wyrobilam sobie codice fiscale i mam umowe o prace na czas nieokreslony (assunzione a tempo indeterminato), jaki nastepny krok powinnam zrobic? Konto w banku czy raczej residenza? Czy juz teraz moge wyrobic sobie tessera sanitaria czy dopiero jak bede miala residenza? I czy residenza przed kontem w banku czy po?

Niby proste pytanie ale nie wiem jak sie za to zabrac :)

Z gory dziekuje za odpowiedzi :))
Najpierw zrob sobie rezidenza(jest potrzebna),a pozniej tessera sanitaria i jezli ci potrzebne to takze konto w banku
Skoro masz umowę na czas nieokreślony, oznacza to, że zamierzasz przebywać we Włoszech ponad 90 dni - dlatego masz obowiązek złożyć w urzędzie gminy wniosek o zameldowanie, przedstawiając umowę o pracę. Po złożeniu wniosku możesz udać się do ASL i zarejestrowac się w Servizio Sanitario Nazionale, a co za tym idzie - o wydanie karty zdrowia (tessera sanitaria). Po otrzymaniu zameldowania żaden bank raczej nie będzie robił Ci problemów z otwarciem konta.
czyli do residenza potrzebna mi tylko umowa o prace?
Generalnie tak, radze jednak zadzwonić wcześniej do gminy i dowiedzieć się, czy nie potrzebne są tez jakieś dodatkowe dokumenty (np. ostatnia busta paga czy comunicazione al Centro per l'Impiego).
moga wymagac kontraktu o mieszkanie
Dodajmy, ze tego typu żądanie jest niezgodne z przepisami.
aby miec rezidenze udajesz sie do comune

z waznym kontraktem o prace,
oswiadczeniem z inpsu,
codice fiscale,
2znaczkami skarbowymi,
Twoim dowodem
i oswiadczeniem pracodawcy ze Cie zatrudnil,(uwaga to cos innego niz kontrakt, wniosek takiego oswiadczenia pobierzesz sobie w comune)ode mnie chcieli tez kopie dowodu osobistego pracodawcy
kontrakt na mieszkanie nie jest wymagany

powodzenia!
Julia
bylam i zalatwilam :)

do residenza potrzebne bylo:

- paszport
- umowa o prace
- codice fiscale

teraz w sobote rano przyjda vigili, potem pani mi zadzwoni kiedy dokumentacja bedzie gotowa i moge isc odebrac certificato, potem dopiero tessera sanitaria :)

W sumie jestem zaskoczona latwoscia i szybkoscia zalatwiania czegokolwiek w IT, i dodatkowo uprzejmoscia urzednikow i chcecia pomocy :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka