Dwu czlonowe nazwisko dla dziecka

Temat przeniesiony do archwium.
ciao a tutti!
Z gory wyjasnie ze nie oczekuje dziecka i mam nadzieje ze jeszcze dlugo sobie na nie poczekam:)
MOje pytanie jest tylko z czystej ciekawosci:)
Siostra mojego chlopaka jest w ciazy wiec jak wiadomo o niczym innym nie da sie juz z nia rozmawiac,
i tak sobie ostatnio myslalam,
czy dziecko we wloszech moze miec nazwisko 2 czlonowe- matki i ojca?
czy obowiazkowo tylko ojca i koniec?
Pytam sie bo dla mnie jest szczerze powiedziawszy dziwne ze wlasne dziecko bedzie mialo inne nazwisko niz matka, to tak jakby wogole nie bylo jej:)
Non so se mi spiego.. Matka sie nazywa Stefania Kowalska, A synus Stefano Rossi po tatusiu:D
wiec na pierwszy rzut oka sa to 2 obce osoby:)
WIem ze w polsce tez przewaznie dziecko przyjmuje nazwisko ojca, ale zona rowniez, albo ma 2 czlonowe, albo zadziej zostaje przy panienskim,
pomyslicie sobie ze chyba mi sie nudzi ze mysle o takich 'pierdolach',
ale w bardzo dlakiej przyszlosci chcialabym zeby dziecko w nazwisku mialo jakas czastke mnie:)zeby bylo wiadomo na 100000 km ze ten Stefano to syn pani Stefani Kowalskiej,:)
Wiem ze skomplikowane jest przyjecie przez zone we wlszech nazwiska meza, albo noszenie 2 czlonowego,
Ale przy nowo narodzonym dziecku to bedzie problem jesli bedzie mialo 2 nazwiska? sprawi mu to jakies problemy w przyszlosci?
Czy moze lepiej odpuscic, i pogodzic sie z wloska natura i dac sobie spokoj:)

pozdr

Marta
Witaj. Nie znam przepisów włoskich ale moim zdaniem, powinno to zależeć od rodziców, jakie nazwisko otrzyma dziecko. Wiem że we Włoszech kobieta nie musi przyjmować nazwiska po mężu, zresztą nie jestem zwolenniczką tego typu praktyk. Ewentualnie mogłoby zostać dwuczłonowe. Jednakże wydaje mi się, iż nikt z urzędników nie robiłby problemu z nazwiskiem malucha. Powinno to, mimo wszystko, pozostać w sferze prywatnej decyzji rodziców. Pozdrawiam ;-D
Niezależnie od osobistych opinii i preferencji, włoskie przepisy nie pozwalają na nadanie dziecku innego nazwiska niż nazwisko ojca. Trwa dyskusja na ten temat, od czasu do czasu jakaś partia czy stowarzyszenie podnosi głos w sprawie nadawania nazwiska matki, lecz do tej pory nic się w przepisach nie zmieniło, wiec jeśli ojciec uzna dziecko, otrzyma ono jego nazwisko.
dzieki Dee,
juz wszystko jasne.
Wiec mam nadzieje ze za te kilka lat moze sie jakies przepisy zmienia:)
raczej zmienia :D..szczegolnie ci z Polnocy maja ochote i z zazdroscia patrza w strone lekcewazonych od lat 'hiszpanskich kuzynow' :D wmej lokalnej gazecier raz poszli na calosc..prawie 2 lata temu i cala' wierchuszke'przedstawili w prasie ja beda sie nazwywac po dodaniu nazwiska matki..pobawili sie troche..i jak dotad nic :D

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia