residenza - si o no?

Temat przeniesiony do archwium.
Co wam dalo zrobienie residenzy?
O wypowiedz poprosze osoby zorientowane w temacie.

widze 2 korzysci:
- mozliwosc zalozenia konta w banku,
- zwolnienie z oplat za "guardia medica" (punto bianco, czy jak to tam zwa)

Co z opieka spoleczna, czy jesli strace prace, residenza daje mi jakies prawo do opieki spolecznej?

Pytam, poniewaz z koncem 2010 roku konczy mi sie umowa o prace, w obecnej miserii nie wiem czy znajde łatwo nastepna prace. Tak wiec nie wiem czy pozostane we wloszech, moze wyjade jak tylko skonczy sie praca.

Co z mieszkaniem? Jesli znajde inne mieszkanie a residenze zrobie na to aktualne?

Poradzcie mi cos.
a jak Ty pracujesz nie majac residenza? Do umowy o prace musi byc residanza we wloszech, jesli codziennie przychodzisz do pracy to logiczne jest ze na noc nie jedziesz do pl tam mieszkac, tylko mieszkasz w IT, ciekawi mnie jak jestes zatrudniona :)

a co do residenza, co dala? hmmm nie wiem dla mnie logiczne bylo, ze jak jestem tu, pracuje to zameldowac sie musze, kozysc tessera sanitaria i chyba wszytsko, oczywiscie konto w banku, choc bez residenza italiana tez mozesz zalozyc jako obywatel UE (choc wtedy wszytsie promocje najczesciej Cie omijaja). Opieka spoleczna nie wiem bo nigdy z czegos takiego ani w Pl ani w It nie korzystalam, ale wydaje mi sie ze wtedy jestes traktowana jak kazdy obywatel wloch, musisz miec przepracowany jakis tam okres i wtedy nabierasz prawa do jakis swiadczen.
To nie jest kwestia "korzyści" - jeśli przebywasz we Włoszech dłużej niż 90 dni, masz OBOWIĄZEK się zameldować. Takie są przepisy, brak zameldowania równa się braku karty pobytu (carta di soggiorno) przed 11 kwietnia 2007 roku, czyli bez zameldowania Twój pobyt nie jest legalny.
mam tessere sanitaria, a nie moglam wczesniej sie zameldowac, bo pracowalam na kontrakty 2 lub 3 miesieczne, odnawiane. Panie w Comune, powiedzialy, ze pracownicy sezonowi z UE nie musza sie meldowac, ba! potrzebny jest kontrakt na minimum 3 miesiace jak nie na 6 m-cy.

Poza tym wlasciciel mieszkania nie wie jeszcze ze chce sie zameldowac, a chyba potrzebna jest jego zgoda nie? W koncu obca osoba melduje ci sie do mieszkania.
Wlasniciel mieszkania ktore wynajmujesz? Czy ktos inny wynajmuje (np partner) a Ty chcesz sie domeldowac?

Jesli umowa wynajmu nie jest na Ciebie, to w comune musisz przedstawic codice fiscale i umowe o prace badz ten kontrakt dluzszy niz 3 miesiace, zadnych innych dokumentow, zadnej zgody wlasciciela czy wynajmujacego na domeldowanie. Wniosek o residenze wypelnisz na miejscu, potem na podany przez Ciebie adres przyjda vigili zeby "sprawdzic" czy rzeczywiscie tam mieszkasz, dadza Ci do podpisania dokumenty i tyle, potem juz dostaniesz certyfikat ze jestes zameldowana.
Ja zameldowalam sie bez umowy na mieszkanie.Z rzeczy negatywnych jakie daje residenza wymienie dwie: bedzie Cie scigal Rai za abonament i smieciarze za smieci :)Jednak bez watpienia residenze miec trzeba gdyz, jest to potwierdzenie Twojego legalnego pobytu na terytorium Wloch.
super, dzieki, w poneidzialek lece do urzedu.
Wiecie ja chce sie przeprowadzic do innego mieszkania, duuuuzo tanszego, ale tam wynajem bedzie na czarno (brat szwagra jest wlascicielem)
I nie chcialabym zeby nas potem scigala finanziaria.
ciebie nie..ale jego na pewno ,beknie ze hej..jak dopadna..
... wynajmowanie mieszkań osobom bez prawa pobytu obłożone jest karą do trzech lat więzienia a nawet przepadkiem mieszkania ..szczegolnie wprzypadku wynajmowania na czarno osobom przebywajacym nielegalnie w Itali
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka