Zapisanie się na studia..pytanko

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie do osób które zapisywały sie na włoskie uniwersytety. przez internet oczywiscie, nie wiem czy jest inna opcja xD Otóz chodzi o to, że kiedy chce sie zarejestrować na stronie Roma3 czy tam Sapienzy musze podać voto di maturita. I jak mam to zrobic skoro u nas te vota sa całkiem inne.... oni maja chyba jeden konkretny, średni ze wszystkiego czy jakos tak, a u nas z kazdego przedmiotu są percentuali, ustnych i pisemnych.... i nie mam pojecia jak to wpisac.... a bez tego nie pojde dalej....;/ kolejnym problemem jest residenza. nie mam residenzy we Wloszech i narazie miec nie bede, moge wiec wpisac poprosru adres polski? a w domicilio wpisac wloski pod ktorym obecnie mieszkam??? Wydaje mi sie ze nie ma takiego przepisu ze zeby zapisac sie nie studia trzeba miec residenze we wloszech.... bardzo prosze o odp osoby ktore juz przez to przechodzily.... pozdrawiam.
ponawiam pytanie :)
ja jetem w trakcie zapisywania, ale powiem ci co wiem :) zapisujesz się na studia 1 stopnia czy magisterskie? oprócz rejestracji internetowej musisz jeszcze dostarczyc odpowiednie dokumenty przetlumaczone (wiekszość potwierdzona przez wloska placówke dyplomatyczną) - np. świadectwo ukończenia szkoły śrendiej, dichiarazione di valore, nucleo familiare - warto bo możesz się łapać w zniżki jeśli chodzi o oplaty na studia, jeli tego nie dostarczysz to płacisz najwyższe stawki, z tego co wiem to potrzebny jest rownież włoski codice fiscale (przynajmniej w moim przypadku) i inne.. zależy na jakie studia idziesz. Ogólnie sporo biurokracji, napewno nie wystarczy wypelnienie tylko formularza w internecie :) residenza raczej nie bedzie ci potrzebna - wpisz polską, a domicilio włoskie, tak jak pisalaś.
oj wszystkie dokumenty już mam :) i codice fiscale też :) ja już sie tu przeprowadziłam i chcę się zarejestrować bo jest termin do 1 wrz chyba no i musze opłacić jeszcze opłate za przystąpienie do testu, tylko właśnie nie wiem co z tym voto szczególnie, a bez tego jestem w kropce. Byłam nawet na Uni się dowiedzieć ale do 20 jest chiuso. Najwyżej bede musiała poczekac... zapisauje sie na studia 1 stopnia dopiero w Rzymie, a Ty?
> napewno nie wystarczy wypelnienie tylko formularza w internecie

narazie wystarczy :) dopiero jak przejdę test i się dostane (niestety moje kierunki są a numero programmato) to wtedy dostarczam wymagane dokumenty :)
aaa to inna sytuacja rozumiem :D bo ja zapisuje się na magisterke do Trento, ale dopiero w przyszlym roku bo kończe tu w Polsce licencjat :) no i mój kierunek ma accesso libero..
ale chyba mam jeszczetroche wiecej roboty bo muszę jeszcze pozałatwiać diploma supplement i program studiów przetłumaczyć.. ale najpierw muszę się obronić ;)
powiem szczerze to ta cała papierkowa robota mnie przeraża, ale chyba nie jest tak źle co?
hehe mnie tez na poczatku przerazala ale naprawde da sie przezyc :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia