assegno di ricerca - czy znacie taki typ umowy?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam pytanie dotyczące jednego typu umów o pracę - assegno di ricerca (fellowship). Czy ktoś z Was miał z nią kontakt? Interesuje mnie czy podlega ona opodatkowaniu?
Czy orientuje się też ktoś czy ustawa (art 3, Law 326) wprowadzona w 2003 roku mówiąca o możliwości obniżenia podatku dla badaczy jest dalej aktualna? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Może wiecie gdzie szukać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ten typ umowy nie jest opodatkowany (nie płaci się podatku dochodowego Irpef ani Irap), należy natomiast zapisać się do "gestione separata" w INPS (tutejszy odpowiednik ZUS-u) w celu wpłacania składek - pod tym względem assegno di ricerca jest traktowany jak co.co.co. (collaborazioni coordinate e continuative). Z tego, co wiem, nie jest przewidziane ubezpieczenie badacza (OC i NW), który najczęściej musi sam przedstawić polisę ubezpieczeniowa w zakresie wypadków przy pracy i odpowiedzialności cywilnej.

Art. 3 ustawy 326/2003 dotyczył osób, które w latach 2[tel](od następnego dnia od wejścia w życie ww. ustawy przez piec kolejnych lat) wróciły do Włoch, by wykonywać tu prace badawcza.
dziękuję za szybką odpowiedź. W dziale HR uzyskałam informację, ze umowa ta podlega opodatkowaniu - czy wiesz może na jaką ustawę mogłabym się powołać żeby to z nimi wyjaśnić. I czy w takim przypadku umowa ta będzie podlegała opodatkowaniu w Polsce?
I jeszcze jedno czy studenci (doktorancki) mogą się ubiegać o jakieś ulgi z tytułu nauki?
Od assegno di ricerca nigdy nie płaciło się podatku dochodowego (IRPEF), a ustawa budżetowa na 2003 r. (Finanziaria 2003) zlikwidowała również opodatkowanie z tytułu działalności (IRAP). Dosłownie jest tam napisane: "“Sono escluse dalla base imponibile [Irap] le somme di cui all' articolo 47 , comma 1, lettera c), del medesimo testo unico esenti dall'imposta sul reddito delle persone fisiche”.

Jeśli chodzi o opodatkowanie w Polsce, to Włochy i Polska podpisały dawno temu, jeszcze w czasach PRL, umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, wiec w Polsce opodatkowany jest tylko i wyłącznie dochód uzyskany w Polsce. Włoski dochód może polskiego fiskusa interesować tylko wówczas, gdy uzyskujesz jakiś dochód również w kraju - wtedy musisz wpisać włoskie dochody do polskiego PIT-u, co posłuży obliczeniu progu podatkowego po ich zsumowaniu. Jeśli w Polsce dochodu nie będziesz miała (w tym samym roku rozliczeniowym), to polski US nie będzie się tobą interesował.

Niestety na ostatnie pytanie nie potrafię odpowiedzieć...
Jesteś cudowna!!! Skąd Ty to wszystko wiesz? Jesteś skarbnicą wiedzy lepszą, szybszą i bardziej precyzyjną niż sam internet. Stokrotnie dziękuję za podzielenie się tą wiedzą :)
:))))) W moim profilu jest mój adres mailowy, w razie pytań lub wątpliwości możesz pisać - na maile odpisuje zawsze, na forum czasem mnie nie ma.;)
Dziękuję - od razu przyjemniej mi idzie pakowanie mając świadomość, że we Włoszech można spotkać przyjaznych i życzliwych Polaków. Widzę, że moje obawy o powtórzenie się niemiłych doświadczeń z UK są nieuzasadnione :)
Nie omieszkam skrobnąć coś czasami na maila - choćby po to byś znowu mnie utwierdziła że nie taki znajomy-Polak zły na obczyźnie jak go "malują" ;)
Jeszcze raz ogromne dzięki i miłego wieczora!!!
W takim razie czekam na wiesci, no i milego pakowania!;)
No to już jestem od paru dni w Sienie :) Jest pięknie i cieplutko. Podpisałam już umowę, ale przyznam szczerze że dział finansowy nie za bardzo orientuje się co do kwestii ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku tego typu umowy... Znalazłam w internecie informację, że powinnam od nich uzyskać Gestione separata - wiecie coś o tym? Jak właściwie jest z opieką zdrowotną we Włoszech wśród osób zatrudnionych na tzw. fellowship? Poszukuje też mieszkania w okolicach Novartis, ale na razie bez skutecznie :( A i jeszcze jedno pytanko - czy może z Was orientuje się jaki bank w Sienie warto wybrać - mam wrażenie że póki co wszystko są znacznie droższe niż w Polsce :( Pozdrawiam wszystkich z Was, których również zagnało do Włoch ;)
http://www.wloski.ang.pl/ABC_wloskich_bankow_37110.html oraz polecam nasza fioletowa wyszukiwarke,to ten proatokat na prawo :D
Dziękuje Sette - wątek już przeczytałam. Rzeczywiście Unicredit wydaję się być interesującym bankiem. Myślałam jednak, że uda mi się dowiedzieć czegoś więcej o tych regionalnych np. Monterregioni.
Z tego co doszukałam się w różnych ofertach to największe promocje można uzyskać gdy posiada się residenze - tylko w moim przypadku pierwszy miesiąc lub dwa pobytu spędzę w hotelu wynajętym przez firmę i będę szukać mieszkania a konto muszę założyć jak najszybciej żeby z końcem miesiąca dostać na nie wypłatę. Nie wiem jak to załatwić sprytnie żeby dostać ofertę jak dla osób zameldowanych i kiedy znajdę już mieszkanie dostarczyć im residenze ;) A może tak się nie da... Mam już codice fiscale i umowę, ale z tego co wiem to bank i tak zapyta mnie jeszcze o residenze czyż nie?
*to żem byka strzeliła ;) Monteriggioni
Gestione separata to nic innego jak zapisanie się do INPS (odpowiednik naszego ZUS-u) w celu wpłacania składek - obowiązuje to w przypadku osób pracujących na umowy inne niż umowa o prace. Nie jest to skomplikowane - musisz po prostu wybrać się do INPS z dokumentem tożsamości, umowa i codice fiscale i zostaniesz zapisana.

Co do opieki zdrowotnej, to jak już złożysz wniosek o zameldowanie, będziesz mogla zapisać się tez do Servizio Sanitario Nazionale jako osoba pracująca (mogą Ci robić problemy ze względu na rodzaj umowy, ale nie daj się, nie będą mieli racji!) - wcześniej niestety nie jest to możliwe, dlatego tez mam nadzieje, ze posiadasz polska EKUZ. Oczywiscie w nagłych wypadkach udajesz się po prostu na pogotowie (pronto soccorso) i tam zostanie ci udzielona wszelka pomoc.
Temat przeniesiony do archwium.