Internet we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao tutti!
Pytanko pewnie troche banalne,ale wyjezdzam pierwszy raz z moim przenosnym komputerkiem za granice i teraz nie jestem pewna jak to z dostepem do netu, bo jak wiadomo do tego mi glownie bedzie potrzebny. Czy mam nastawiac sie na zakup internetu od operatora włoskiego tak jak u nas z sieci komorkowej(wydatek :( ),czy jak np.wlasciciel pisze" dostep do internetu w mieszkaniu" to rzadnego takiego "sticka" do komputera nie bede potrzebowac i bede laczyc sie przez siec? Aspetto il vostro aiuto e importante per me.Salve!
Wlosi maja w mieszkaniach wi-fi, wiec nie musisz miec zadnych wtyczek. :)
Korzystanie z internetu powinno byc wliczone w czynsz.
ja mam specjalny kontakt do kabla LAN..jak do lini telfonicznej/wczesniej w tym miejscu byl kilka lat temu kontakt do podpiecia kabla telefonicznego stacjonarnego telefonu..ale nigdy nie uzywalam telefonu stacjonarnego,w koncu wlascicielkakzalozyla internet dla wszystkich w calej residence i w miejscu kontaktow telefon. mamy takie do ktorych podpinamy kabel LAN..uzywam LAN czyli zwykly internet..nie Wi Fi..kup sobie kabel LAN przed wyjazdem.tu saceny rozneod 4 eu do 10 za 2 m..np ttaki Media Markt to az 19,90 chce za LAN..zato inne sklepy komputerowe maja nizsze ceny na ta sama dlugosc..uzywam kabla 5 m/sorry alenie pamietam ile dalam za ta dlugosc./..jak biore kompa do mego wielgachnego loza...a do biurka mam 2 m..i pamietam ze dalam 3,50 eu za niego:D..Cos ci to rozjasnilo???
To mnie uspokoilas :) Dzieki!
Tzn opcja z bezprzewodowym mnie uspokoila :P
idziesz do jakiegokolewiek negozio timu albo windu maja oferty na bezprzewodowe tzw chiavette, np w timie jest teraz oferta z ktorej sama skorzystalam za 159 euro masz internet na rok 100 godzin miesiacznie + kiavetta. tylko dowod potrzebny. w wiem ze w wind za 20 euro/misaic jest nielimitowany dostep. pozdrawiam
moj ragazzo ma tim 19 euro na miesiac i ma 150 godzin, ale kupilismy modem adsl wifi, od vodafone, 29 e za miesiac, ale dostep non stop. :) Jest wiele ofert w internecie, mozna wejsc na fastweb, win, telecom, tim, nawet jakies "teletu". :)
Vodafone ma oferte/offerte.vodafone.it/incentivi-statali/ dla tych co maj pomiedzy 18 a 30 lat.Mianowicie oferuja obnizke 50 proc.za aktywacje internetu Internet Key za 1 eu z doladowanymi 20 eu. Cliente dichiara di rientrare nelle condizioni previste dal decreto legge n. 40/2010 per poter fruire del contributo statale alla banda larga di 50 euro per offerte ADSL, in quanto: è di età compresa tra i 18 e 30 anni. Il cliente dichiara di non aver già richiesto di usufruire del beneficio per altre offerte e/o da altri operatori.

L'erogazione del contributo statale sotto forma di sconto sul prezzo di acquisto è soggetta a specifiche limitazioni (esaurimento dei fondi stanziati, approvazione con legge del suddetto decreto, eventuali restrizioni stabilite dalle Autorità competenti) ed a previa verifica dei requisiti soggettivi.

La informiamo che, ai fini di tale verifica, i Suoi dati personali saranno trattati oltre che da Vodafone, titolare del trattamento, dal personale addetto del Ministero dello Sviluppo Economico, del Centro Servizi di Poste Italiane SpA e di Postecom SpA in qualità di incaricati. Per esercitare i diritti di cui all'art. 7 del d. lgs. n. 196/03 potrà rivolgersi a Vodafone Omnitel N.V. c/o Casella Postale 19[tel]Ivrea (TO) oppure inviare un fax al numero verde 800.034.626. Prenda visione dell'Informativa privacy completa, sempre aggiornata sul sito www.vodafone.it
Korzystam z FastWeb oferta NavigaMobile 300 ore: 19,00 Euro al mese
http://fastweb.it/offerte/chiavetta-internet-umts/#serv_inclusi
Sette di nove jak zwykle imponujesz znajomoscia włoskiego:) Complimenti!
Widze, ze wszyscy sie skoncentrowali na tych dodatkowo platnych. A mozecie nakreslic jak wyglada to bez tej Chiavetty czyli na WI Fi -- polowaniu na fale:P Mozna sie łączyc w mieskaniu i w knajpkach, czy raczej jest to wyjatkowe. E come gli italiano lo fanno?Bo oczywiste jest ze obciachu tez nie chce robic;)
..przekleilam info ze stronki Vodafonu..to jasne..:D..chiavetta dziala tak wolno jak krew z nosa..tylko ci czas ucieka/problema lentezza/ i wyczerpiesz limit szybciutko tak wolno sie strony otwieraja.. http://www.adsmcard.com/category/modem-hsdpa/
W mieszkaniach wpisuje sie tylko na samym pocztku haslo, zeby korzystac z wi-fi, ale nie wiem, czy zawsze tak jest.
Sa restauracje w ktorych laczysz sie z netem bez problemow, ale np. w mc'donaldach moze byc ciezko. Tam jakies kody musisz ustalic sobie za pomoca telefonu komorkowego.
x poter accedere alla rete di Wi Fi sarà necessario registrarsi o presso l'Alpikom Point o all'Urp del Comune
A ja mam pytanie: czy są w tych ofertach jakieś haczyki w stylu umowa na ileś tam lub jakies dodatkowe płatności??
http://www.wind.it/it/internetmobile/scheda618.phtml
http://fastweb.it/offerte/chiavetta-internet-umts/#serv_inclusi
To jest to o czym mówiłyście, mam nadzieję że może ktoś kto zna włoski lepiej ode mnie przeczyta i powie ogólnie o co tam chodzi. Rozumiem większość, ale dziwne że za takie pieniądze i bez limitu...
A jak będę gadać przez Skype to szybciej mi 'zje' te godziny??
pewnie ci co uzywaja sami nie maja pojecia czy sa haczyki czy nie... heheh..wg mnie hazyk tkwi w tym ze jak przekorczysz limit godzin wykupionych to bulisz ponad ten limit jak za zboze..ale prosimy o inne opinie sama jestem ciekawa co forowicze odpowiedza na twe pisanie :D
Ja mialam porownanie chiavetty z wind i tim. Ta z wind dziala okropnie, wystarczy, ze sie poruszy chiavetta i juz nie ma sygnalu i rozlacza. Ale ta z Tim swietna, 7 mega na sekunde i nie przerywa sygnalu. Teraz uzywam Vodafone ADSL wifi i tez jest ok :)
Ja, z kolei, mam kluczyk vodafonu juz prawie 2lata i jestem bardzo zadowolona. Nie mam zadnych problemow z polaczeniami.Place 30euro za miesiac i za te sume ma 10h internetu dziennie. W zupelnosci mi wystarcza. I tak nigdy nie dobilam do limitu.
A podpisywałyście jakąś umowę?? Czy wyjeżdżając na pół roku mogę sobie wykupić to co macie Wy??

Tak przy okazji dzięki za opinie :)
Nie da sie powiedziec, ze Internet na chiavette w sieci komorkowej jest wolny czy szybki. Wszystko zalezy od miejsca gdzie sie jest. W centrum miasta moze smigac, na prowincji niekoniecznie. Najlepiej pozyczyc od kogos Chiavette kazdej sieci i przetestowac w swojej lokalizacji.
Ja ostatnio weszłam do sklepu Winda w Rzymie i powiedziano mi ze za 10 eur z chavetta moge uzywac neta bez ograniczen. Tylko teraz nie wiem czy z jakims dluzszym kontraktem czy tak "doskokowo".

Ogólnie jeżeli chodzi o tych bez chiavetty włoskiej to z punktami internetowymi najlepiej jest w okol. Termini, gdzie mozna korzystac z neta za oplata.
Ja mam z winda mega 100ore na miesiąc i chodzi nawet za 15euro miesięcznie bez zadnej umowy co do kluczyka to mam z tima kluczyk ale tim zamulał to zmieniłem na winda
odswieze...:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia