Formalności od podstaw - rozpoczęcie pracy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Jestem we Włoszech już od około roku, do tej pory pracowałam przez internet dla polskiej firmy. Miałam pieniądze na utrzymanie i żyłam tu zupełnie normalnie. Teraz sytuacja się zmieniła.
Tam już nie pracuję, natomiast nadal mieszkam we Włoszech i tu na początek zaproponowano mi pracę 3 godziny dziennie, przez 3 dni w tygodniu za 350 euro. Chcą ode mnie codice fiscale (nie mam) oraz adres zameldowania (we Włoszech nie jestem wcale zameldowana). W ogóle jakby mnie tu nie było.
Często jeździłam do Polski na szkolenia, więc w razie czego trzymałam w torebce ostatni bilet wjazdowy.
Teraz wydaje mi się, że mogę mieć problem, bo 350 euro to nie jest nawet minimum socjalne. A w tej nowej pracy chcą codice fiscale i zameldowanie. Podejrzewam, że nie zamledują mnie jeśli nie przedstawię ponad 5 tysięcy euro na koncie. Czy zameldowanie zależy od tego?
Ponadto w pracy mówią, że mam się nie przejmować tymi danymi, bo tego nikt nie sprawdza.
Po coś jednak chcą to codice fiscale..
Nie wiem jaka jest prawda.
Proszę Was o pomoc.
Przede wszystkim do podjęcia pracy we Włoszech potrzebujesz tylko i wyłącznie dokumentu tożsamości (polskiego) i codice fiscale (wystarczy, że wybierzesz się do odpowiedniej terytorialnie Agenzia delle Entrate i dostaniesz go od ręki, pokazując dokument tożsamości i podając adres korespondencyjny we Włoszech). Zameldowanie nie jest Ci absolutnie do tego potrzebne, bo obywatele UE mogą przebywać i pracować we Włoszech do 3 miesięcy bez żadnych formalności. Po podpisaniu umowy o pracę, jeśli będzie ona miała ważność przekraczającą 90 dni, zameldujesz się (wtedy będzie to już Twój obowiązek) jako pracownik - wysokość wynagrodzenia nie ma znaczenia, te 5.000 euro z hakiem dotyczy osób niepracujących.
witam serdecznie mieszkam we włoszem mam wszystkie dokumenty włoskie oraz zameldowanie ,syn mój ma 14 lat i powiedzieli mi ze jesli nie podejmę pracy to syna wykreślą z meldunku dlaczego ci włosi sa tacy porąbani ,nie ma pracy na godziny tu gdzie mieszkam a po za tym mam mała córeczke jeszcze.
Bardzo dziękuję!
Dokladnie tak, a poza tym bez codice fiscale nic we Wloszech nie zdzialasz (ani sie nie zameldujesz, ani nie zalozysz konta w banku, ani Cie nigdzie do pracy nie przyjma, ani nie dostaniesz ubezpieczenia zdrowotnego). Wyrobienie nic nie kosztuje, tylko trzeba troche odczekac w kolejce w Agenzia delle Entrate i wyrabiaja od reki. :)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka