wyjazd do mediolanu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
W ciągu kilku najbliższych tygodni wybieram się do Mediolanu. Nie wiem czy lepiej lecieć samolotem czy jechać autokarem. Jak się dostać z lotniska w Bergamo na dworzec centralny w Mediolanie? Jestem zupełnie zielona jeżeli chodzi o takie podróże, dlatego proszę o jakieś wskazówki, bo ja nawet nie wiem o co pytać. Przede wszystkim chodzi mi o komunikację do Mediolanu i z powrotem i po Mediolanie. Gdzie się kupuje bilety? Słyszałam, że trzeba je kasować na dworcach (?????). I jeszcze dwa pytania: na ile można porozumieć się z Włochami po angielsku? mam na myśli, np. obsługę w hotelach czy na dworcu. W rozkładzie jest napisane, że samolot odlatuje z Mediolanu z powrotem do Polski o 6.45 (czy jakoś tak), tak więc z hotelu muszę się wykwaterować około 1.00 w nocy. Na ile jest to możliwe? pewnie to zależy od hotelu, ale może ktoś był w takim raczej tańszym hotelu i wie jak to się odbywa. Zdaję sobie sprawę, że dla kogoś moje pytania są naprawdę głupie, ale póki co dla mnie to czarna magia :(
z góry dzięki za każdą pomoc :)
P.S. a może ktoś się wybiera w najbliższym czasie do mediolanu? ;)
Nie odpowiem na wszystkie Twoje pytania, ale postaram się w jakimś stopniu pomóc. Podróż autokarem może trwać około 20 godzin i koszt biletu jest podobny do biletu lotniczego, a czasem nawet większy. Dojazd z lotniska Orio al Serio do Mediolanu, dworca centralnego: wychodząc z terminalu na placu jest kilka/kilkanaście autobusów, które odjeżdzają w różnych kierunkach, więc wystarczy odszukać taki , który jedzie do Milano, stazione centrale http://www.sacbo.it , koszt builetu w jedną stronę około 9 euro, kupuje się u kierowcy. Dojazd trwa około godziny. Bez problemu możesz porozumiewać się w języku angielskim. W hotelach doba zazwyczaj trwa od 14 do 12 następnego dnia, płacąc z góry za pobyt nikt nie będzie robił problemu, że hotel opuszczasz wcześniej. Najlepiej znaleźć hotel w pobliżu dworca. Jest wielu przewoźników kursujących między Mediolanem a lotniskiem w Bergamo. Po mieście możesz się poruszać metrem. Zabierz ze sobą Gps'a , albo porządną mapę.
mozesz tanio np, z wizzairem leciec do mediolanu, daj spokoj z autokarem szkoda zdrowia, bilet na samolot mozna kupic czasem za naprawde smieszne pieniadze tylko zrob to wczesniej a nie na ostratnia chwile, a w hotelu, chyba bez znaczenia czy to drogi czy tani nikogo nie obchodzi o ktorej godzinie go opuszczasz, przeciez cie na sile nie beda trzymac, bo zaplacilas :D dla nich tym lepiej jak sie gosc szybciej ulotni to juz beda mogli pokoj sprzedac dla kogo innego kto zjawi sie wczesnie rano wiec to akurat absurdalne o co pytasz,ale rozumiem, nieobyta jestes wiec masz prawo :)
Cześć. Nie denerwuj się tak:) Więc tak jak ktoś już napisał autobusów jest kilka i na wszystkich jest napisane Milano:) więc znajdziesz bez problemu:) Tu masz linka do hotelu. ;
http://www.europe-cities.com/pl/752/italy/milan/44601_serena/
A tu masz mape gdzie znajduje sie ten hotel
http://www.europe-cities.com/pl/758/italy/milan/44601_serena/location/

Jak byś miała jakieś pytania to pisz śmiało:) Pozdrawiam