Kłamiąca teściowa - zasady wypłaty

Temat przeniesiony do archwium.
Witm, mam do Panstwa wielką prośbę...Otóż mam problem z teściową, która notorycznie kłamie...Pracuje legalnie we Włoszech, ciągle narzeka , że nie wypłacaja jej pieniędzy, ze robi za darmo i takie tam...Opiekuje sie starsza osobą, która zmarła kilka dni temu-a ja dowiedziałam się od sąsiadki, że jesli ktoś się kimś opiekuje i ta osoba umrze, to wypłacane jest 7tyś euro za "zerwanie pracy" czy cos takiego. Sąsiadka nazwała to Finito.Czy to prawda?I prosze jeszcze o napisanie, czy w grudniu wypłacana jest trzynasta pensja?Proszę mnie troszkę "oświecić" bo teściowa już przesadza z kłamstwami, jak jej tam źle -i chcemy z mężem być trochę uświadomieni...Gdy proponujemy przyjazd do Polski, to się wykręca, że za 1500zł nie bedzie pracowała, ze musi tam dorobic jeszcze 15lat do emerytury.POZDRAWIAM i czekam na jakies wiadomości...
Witam :)
"jesli ktoś się kimś opiekuje i ta osoba umrze, to wypłacane jest 7tyś euro za "zerwanie pracy" czy cos takiego" - chodzi o odprawę i na pewno nie musi to być AŻ 7 tyś. Nie sądzę abyś znała język ale cyfry zrozumiesz bez problemu http://www.espertorisponde.ilsole24ore.com/problema-settimana/vademecum-criteri-calcolare-tfr-colf:2[tel].php polecam zapoznać sie z tabella allegata, trzynastka powinna być wypłacona w grudniu, wg obowiązujących przepisów minimum do emerytury to 15 lat.

Na marginesie, nie komentuję faktu "kłamstw" teściowej ale:
- praca przy starej osobie naprawdę wykańcza psychicznie z czego rodzina w Polsce nie zdaje sobie sprawy
- często ma się do czynienia z fanaberiami rodziny,po pewnym czasie opiekunka traktowana jest jak "swój", jak własność
- ciężko byłoby przeżyć teściowej za 1500 PLN
Więcej wyrozumiałości dla teściowej a mniej słuchania sąsiadek. Pozdrawiam
pierwsze pytanie czy tesciowa pracuje na kontrakcie?..legalnie czy na czarno http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/199006
Tu jest mowa o Liquidazione /Odprawie 1) Preavviso: la fine del rapporto di lavoro può avvenire per dimissioni del lavoratore o per licenziamento. In entrambi i casi , chi decide di cessare il rapporto, è tenuto a darne comunicazione all'altra parte con anticipo. Se l' anzianità di servizio della badante è inferiore a 5 anni, il preavviso deve essere di 15 giorni in caso di licenziamento e di 7 giorni e mezzo in caso di dimissioni. Se invece l'anzianità di servizio della badante è superiore ai 5 anni , il periodo di preavviso raddoppia: 30 giorni in caso di licenziamento e 15 giorni in caso di dimissioni . Per le badanti che lavorano ad ore, il preavviso è di 8 e 15 giorni , a seconda del fatto che l'anzianità sia inferiore o superiore ai 2 anni. 2) Liquidazione: sia in caso di dimissioni che in caso di licenziamento, alla badante spetta un'indennità di fine rapporto (Tfr). Per i periodi di servizio a partire dal 1990 viene calcolato, anno per anno, sommando tutte le retribuzioni corrisposte in ciascun mese ( tredicesima compresa) e dividendo il risultato per 13,5. Gli importi ottenuti devono poi essere rivalutati, tranne quello relativo all'anno in corso , in base all'indice Istat sul costo della vita. Previ accordi, la legge consente che ai collaboratori domestici il Tfr venga pagato ogni anno. Dopo 8 anni di servizio, la collaboratrice domestica può chiedere un anticipo della liquidazione pari al 70% di quanto già maturato.
Trzynastka /Tredicesima: indipendentemente dall'entità della prestazione lavorativa ( giornaliera o settimanale), alla collaboratrice domestica, badante o colf che sia, spetta di diritto la tredicesima, che in soldoni è pari ad una mensilità, da versarle obbligatoriamente entro la fine dell'anno.
Jak obliczyc liquidazione : 1/13,5 di ogni mensilita' percepita (tredicesima inclusa) al netto di
eventuali straordinari, gratifiche, premi e indennità non ricorrenti.
Ogni fine anno devi rivalutare il monte TFR maturato, i tassi sono per
esempio qui http://www.cciaa.cremona.it/studi/indicitfr.htm Musialabys znac wszystkie cyfry,kwoty, dochody twej tesciowej by to SOBIE obliczyc..Powiem ci ze z tego co sie dowiedzilam to Wlosi nagminnie kiwaja polskie badante..co do trzynastki to im daja co miesiac o 100 eu wiecej niz zeby mieli na koniec roku wyciagnac z kieszeni dodatkowa spora kwote jako 13 pensje..zbyt duzy ból..zarobki badante podawalam tu na forum..jak znajde wkleje ci link i sobie otworzysz tabelke sama..Dodam ze mozesz wrzucic w nasza wyszukiwarke slowo; badante i ci wyskocza tematy ..Juz mam:stawki za godz http://lavoro-news.blogspot.com/2010/01/colf-e-badanti-retribuzioni-per-lanno.html http://www.nolimit.it/home/page.asp?ncat=Assistenza%20e%20tutela&IdCx=59&sottocat=61&nomesottocat=Colf%20-%20Badanti&ID=248 A tu masz jak obliczyc trzynastke:Esempio di calcolo della paga comprensiva di tredicesima
Se il lavoratore percepisce una retribuzione di 8,00 € l’ora, la quota oraria di tredicesima è data dalla somma della retribuzione oraria (8,00 ?) più la quota oraria di vitto e alloggio (0,68 €) diviso 12. Si ottiene così un importo di 0,72 € l’ora che sommato alla quota oraria di vitto e alloggio ed alla paga oraria pattuita (nell’esempio rispettivamente 0,68 € e 8,00 €) dà il totale della paga oraria su cui calcolare il contributo Inps. Come si vede, i due esempi sono sempre riferiti ad una paga oraria, in quanto la legge stabilisce che il contributo da versare all’Inps è esclusivamente orario. Pertanto nei casi in cui la retribuzione sia settimanale, quindicinale o mensile, il datore di lavoro deve sempre ricondurre la retribuzione all’importo orario, dividendo la paga erogata nel periodo per il numero di ore retribuite nello stesso arco temporale.
tu masz jasno wyjasnione jak obliczyc Liquidazione http://it.answers.yahoo.com/question/index?qid=2[tel]AAlqZGe ..spytaj tesciowej ile miesiecznie zarabia..i ile lat..raczej miesiecy przepracowala u tej osoby..dokladne daty OD / DO
Witam wszystkich, bardzo dziekuje za liczne odpowiedzi. Niestety nie znam włoskiego, ale zaraz przejżę wszystkie linki od Panstwa. Wiem, że teściowa nie ma ciężkiej pracy(nie gotuje, nie saprząta, tylko miała pod opieką panią, która miała umyć i towarzyszyć jej, podać jedzenie, leki , zamówić lekarza itp.), pracuje jak najbardziej legalnie, jest tam juz kilka lat-w tym ok. 4 lat pracuje legalnie. W ostatniej pracy - przepracowała grubo ponad półtora roku, ale nie znam dokładnych dat od kiedy do kiedy. Wiem, że opieka starsza osobą jest ciężka, bo sama opiekuje się leżącą sparaliżowaną i nieświadomą babcią w pampersach, która mieszka z nami a w dodatku jestem w ciąży-ale nigdy nie narzekam a zwłaszcza do teściowej. Najbardziej szkoda mi męża, bo ona robi z niego chyba jakiegoś nierozumnego faceta-ma dwóch synów, jeden niepracuje, a ma wszystko -nawet sie chwali do nas, ze ma np. nowy aparat, nowy telefon, a mojemyu mężowi jak obiecała dac pieniądze na prezent ślubny 3 lata temu, atk do dzis ich nie widział...Ja nic od niej nie potrzebuję, tylko chciała bym, zeby nas nie kłamała, ma kase to ok-niech ją ma, ale niech nie wmawia nam ze jest bardzo biedna, nie ma kasy, nie płacą jej juz od stycznia(bo przeciez w legalnej pracy to niemożliwe, bo mogła by to gdzies zgłosić). Robi z nas idiotów, a tu przeciez nie o to chodzi...Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale chcę być trochę obyta w temacie, boma przyjechac do nas w grudniu-wtedy bede rodzić naszego synka, i juz sie zaczyna gadka, ze babka umarła, ona niema pracy i jest bez forsy...Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
powiedz mi wjakim regionie pracuje tesciowka..zarobki sa takie na Poludniu..od 600 do 750 eu ..a na poludniu od 900 eu do 1100/1300 eu wdrastycznych przypadkach ciezko chorych osob...Ostanio..od lipca..zajmowalam sie szukaniem kontaktow i pracy dla naszych badante..z kilkoma sie zaprzyjaznilam..telefonicznie :D..Staralam sie byc pomocna tym dziewczynom/kobietom..wkoncu to rodaczki..a ja jako libero professionalista..mam czas wiec oferowalam im cos od siebie...szczegoly pomine..bo inni pomysla ze sie przechwalam..ale dobra dusza ze mnie..ze wszystkich skumulowanych rozmow zdziewczynami ktore pracuja na Poludniu..Centrum i Polnocy..mam troche wiedzy..a nie jestem badante heheh..mam zato 2 sasiadki ktore sie tym zajmuja i dwie assistenza ..czyli dyplomowane :D..Wg mnie na pierwszy rzutokiem..tesciowa nie klamie...Widze zeona uwaza zewy zmezem dajecie sobie rade w zyciu..Pal diabli ten prrzent slubny..wez zapomnij i wybacz nie nos w sobie zalu ze ci nie dala..wybacz jej z serca..obiecala i nie dotrzymala slowa...Jesli juz to tylko i wylacznie twoj maz moze ja poprosic o cokolwiek..Ty stoj z boku i zajmuj sie swoim zyciem..Nie mysl o JEJ pieniadzach i nie zazdrosc telefonu czy innych drobiazgow bratu meza..nie ma sensu poswiecac swej energi na niewlasciwe uczucia..oslabiasz sie energetycznie...Skoro tesciowa pracowala tylko 1,5 roku u ostatniej pracodawczyni do nie dostanie takiego liquidazione jak sie WYPSNELO twej sasiadce..ostanio jedna z tych moich zaprzyjaznionych polskich dziewczyn badante..pracowala 1 miesiac..dostala liquidazione od kwoty zarobku 900 /praca na Polnocy/..dostala kwote 80 eu......za 1 mies pracy!...wiec skoro tesciowka Bozenka pracowala 18 mies...to juz sama lapiesz..jesli pracuje na Poludniu zarabia nizsza kwote..ogolem sa oferty do pracy w Turynie juz tylko po 700 eu..zgroza..mowia badante..jest taki kryzys ze pracodawcy obnizja zarobki..Wieszco..zacznij myslec o tesciowej czule ztroska..jako o dobrej i uccziwej osobie ciezko pracujacej...mysl o niej zasze dobrze..a gwarantuje zeto zadziala i wdruga strone ..odwiedzi was i byc moze oferuje to co obiecala awypracowal ciezka ..bo to naprawde ciezka praca..podnosic chora osobe przekrecac by nie dostala odlezyn..W itali jest kryzys ..Wloskie rodziny SZCZYPIA sie z pieniedzmi..wiec oszczedzja na badante..uwazaja ze jak ma dach nad glowa i talerz pasty ..to juz ma dobrze..W niesamowietej ilosci przypadkow trzeba sie poslugiwac Zwiazkami Zawodowymi/adwokatem grozac procesem by otrzymac zalegle pensje od wlochow..Raczej mysl pozytywnie/przelej jej wten sposob pozytywna energie o tesciowej by mogla szybko znalezc druga prace...Nie byloby mi milo miec synowa ktora by czekala na moja kase..i tylko tej kasy wypatrywala..ostanie 3 lata..Czyzbys byla materialistka?..ja jestem romantyczka:D Pozdrawiam
Od siebie dodam jeszcze , że Włosi często kantują nieznajace języka i przepisów Polki wystawiając w kontrakcie 25 godz. tyg. podczas gdy powinno być 54. Płacą tym samym niższe kontrybuty a czasami zdarza się, że zaniżają na umowie stawkę podpierając się tym, że będzie niższy podatek do zapłacenia. Nie można wykluczyć i takiej ewentualności, że tak jest w przypadku teściowej i wypłacają jej mniej (tak jak na kontrakcie) obiecując, że zaległe pieniążki kiedyś tam dopłacą do ręki bo są problemy przez kryzys (co za wygodna wymówka). Czasami faktycznie trzeba zrozumieć rodzinę i pójść na kompromis choćby w przypadku mniejszej liczby godzin na kontrakcie ale nasze rodaczki zapominają o tym, że kompromis też ma swoje granice i w przypadku zakończenia umowy niższa kwota na kontrakcie będzie skutkować niższą odprawą, bo tak naprawdę to to, co na piśmie, to dla prawników rzecz święta. Pozdrawiam
"a ja jako libero professionalista..mam czas wiec oferowalam im cos od siebie...szczegoly pomine..bo inni pomysla ze sie przechwalam.."

tak gwoli scislosci, to sie nazywa LIBERO PROFESSIONISTA
..wyszlo pol wyrazu polskiego pol wloskiego.:D...w mowie potocznej tez mi sie to zdarza :D. ta osoba do ktorej pisalam zrozumiala znaczenie wyrazu duzo latwiej jako nieznajca wloskiego...mendy mendzisz
Cytat: SettediNove
..wyszlo pol wyrazu polskiego pol wloskiego.:D...w mowie potocznej tez mi sie to zdarza :D. ta osoba do ktorej pisalam zrozumiala znaczenie wyrazu duzo latwiej jako nieznajca wloskiego...mendy mendzisz

nie mendze (o ile znasz dokladne znaczenie tego slowa...), fiolet to strona dla osob uczacych sie wloskiego i jest jak najbardziej usprawiedliwione poprawianie czyichs bledow. chyba nie chcemy, zeby ktos sie zle nauczyl i robil pozniej z siebie durnia?
edytowany przez mendy78: 11 lis 2010
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka