Przeprowadzka do Włoch. Problem ze szkołą.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ;) .
Moja rodzina <ja, rodzice, młodsi bracia 7,11>> od dawna planuje wyprowadzić się do słonecznej Italii. Nie chodzi tu o pracę ale o klimat<pogoda> i życie na poziomie.

Ja osobiście od początku byłam przeciwna tej decyzji. Czułam się tu pewnie, miałam tu znajomych, w szkole mi świetnie szło. Dlaczego miałabym wyjeżdżać?! Nie znam języka, nie mam tam przyjaciół. Wszystko wskazywało na to, że ta decyzja nie ma sensu. No więc, co mnie przekonało? Otóż najśmieszniejsze jest to, że sama nie wiem... Około 2 tygodnie temu obudziłam się z takim przeczuciem, że ,,ja chcę do Italii". Nie mam pojęcia jak to się stało, ale przez następne 2 tygodnie ciągle o tym mówiłam... Siedziałam ,,na necie" szukając mieszkań, kursów języka, informacji o szkołach, życiu w Mediolanie.

NO WIĘC PRZEJDŹMY DO TEMATU PYTANIA ;)
Znalazłam już dużo inormacji, ale dalej nie jestem dość poinformowana, wiec mam nadzieję na Waszą pomoc.

*SZKOŁA-
* po pierwsze-> jestem w drugiej gimnazjum , gdybym się przeprowadziła na najbliższych wakacjach<2011> trafiłabym do I liceum, gdyż tam podstawówka trwa 5 lat. I tu jest problem!
Bo aby dostać się do liceum należy zdać test gimnazjalisty, a ja nie będę miała możliwości, aby napisać taki test, więc czy przyjmą mnie do liceum?!

*po drugie-> jeśli cudem jednak bym trafiła do takiego liceum to czy dla osób nie znających języka będzie jakaś ,,taryfa ulgowa"? Oczywiście mówię po angielsku na poziomie pre-intermediate, a w przyszłym tygodniu mam zamiar zapisać sie na lekcje włoskiego, więc w ogólnych sprawach prawdopodobnie się dogadam < zostaje jeszcze sposób ,,na migi" :D>. Rozmawiałam z koleżanką, która wyjechała do Wiednia i dowiedziałam się, że u niej w klasie jest połowa obcokrajowców, a ona i 2 inne osoby, jako że nie znają języka nie mogą: odpowiadać, robić zadań domowych itd. Czy we Włoszech też tak jest? A jeśli nie to jak?
*po trzecie-> czytałam gdzieś,że w jednej dzielnicy Mediolanu 66% młodzieży to obcokrajowcy. Czy to prawda? Jeśli tak to ile mniej-więcej młodzieży polskiej jest tam ?
*po czwarte->jakie ogólnie występują zasady we włoskich liceach; do której godziny trwają lekcje? Jaki profil powinnam wybrać?
*MIESZKANIE
*Jak myślicie, w jakiej dzielnicy, po której sronie Mediolanu najlepiej zamieszkać< patrząc na liczbę młodzieży, szkół i miłej atmosfey do życia (będziemy na początku mieszkać w mieszkaniu)>
UWAGA, JESTEM NOWA :D
*Chodzi mi o to, czy dużo jest tam nowych osób które się przeprowadziły np w danym miesiącu, czy będzie to coś nowego, że przyjechała taka `Polacca`<nie chcę się czuć jak nowa :/>, czy jest tam <np w klasie> dużo nowych osób?

Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli coś ciekawego przyjdzie wam jeszcze do głowy<o italii i życiu tam>, nie tylko na temat moich pytań, PISZCIE! ;)

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia