Wycieczka do Włoch

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich :D

W najbliższe święta wybieram się do ukochanej do Turynu jako ze WizzAir nie oferuje lotu do tego miasta a jedynie do Mediolanu na lotnisko Bergamo.

Mam kilka pytań na które liczę ze otrzymam odpowiedz :D

Jak już się zorientowałem z Bergamo muszę dojechać do Mediolanu na dworzec kolejowy ale to najmniejszy problem jako ze kursują busy które dowożą na dworzec.

Problem jest w dalszej drodze tj. czyli ... jak kupić bilet na jaki pociąć jaka taryfę biletu wybrać liczę na wasza pomoc.

Moja ukochana jest krótko we Włoszech i nie opanowała jeszcze Włoskiej komunikacji kolejowej.
W Milano idziesz do kasy i mowisz Un biglietto per Torino, podajesz ewentualnie godzine, o ktorej chcesz jechac, zeby sprzedawca mogl Ci dac dobry bilet. Pociagi tu www.trenitalia.it , jest tez wersja angielska jesli nie znasz wloskiego. Pamietaj, ze przed wejsciem do pociagu musisz skasowac bilet! Robi sie to zwykle przed wejsciem na peron w takich zoltych o ile sie nie myle kasownikach.

Jak cos nie jasne, to pytaj. :)
A, dodam jeszcze, ze w Bergamo na lotnisku musisz kupic bilet w automacie na przystanku na 3 zone (taki ciemnoniebieski), wziac autobus 1A, na ktorym bedzie napisane Citta Alta albo Stazione i wysiasc na Stazione F.S. Autobusy jezdza co parenascie minut, a z lotniska do centrum BG jest jakies 4 km. :)
gosiaBG
Dziękuję Ci BARDZO :)
Mam jedno pytanie co do pociągów na stronie jest kilka rodzajów pociągów ... Dodać do tego słowo ( fonetycznie regionale )
Regionale jest oczywiscie tanszy, ale zatrzymuje sie na wszystkich przystankach, wiec wolniejszy (moze tak 'wolny' jak polski pospieszny :))
Jesli jest tam EuroCity lub Eurocostam, to zaplacisz o wiele wiecej.

Nie wiem, kiedy jedziesz, ale w ta niedziele jest we Wloszech zmiana rozkladow.

Niech spojrze...

Z BG to Milano sa zwykle pociagi: (oba regionalne, ale trzeba zawsze patrzec na cene i na ilosc przystankow)
1) o godzinie godz. - 02 (np. 12:02) i zatrzymuje sie na 4 czy 5 stacjach, cena 4.20 e.
2) o godz. godz. - 52 (np. 12:52) i jest tanszy, ale zatrzymuje sie na innych stacjach, w sumie jedzie az 15 minut dluzej
Wysiadz na Milano Centrale.

Z MI do Torino bierz ten, ktory ma numer czterocyfrowy 20-- , jest tani, bo 10 e i nie taki wolny, bo tylko 8 przystankow. Za inne przeplacisz.

Kiedy dokladnie bedziesz we Wloszech?
A, jeszcze jedno, w Bergamo na dworcu czesto sa kolejki przy kasie, ale obok sa 2 automaty do biletow, jest tez wersja angielska wiec sobie poradzisz. :)
gosiaBG mój plan podróżny wygląda tak ze 22 grudnia o 6.00 wylot z Katowic ok 8.00 powinienem być na Bergamo licząc odprawę i cały bajzel myślę ze ok 9 powinienem już szukać dojazdu do Mediolanu.
I tutaj wg. Twojego pomysły albo autobus albo pociąg
Następnie stacja kolejowa w Mediolanie i dalej kierunek Turyn
Proponuje nie zawracac sobie glowy pociagiem Bergamo - Milano, bo zauwaz, ze najpierw trzeba byloby dojechac z lotniska do stacji kolejowej BG, co wydluzy czas podrozy i podniesie koszty. Sa dwie firmy autobusowe obslugujace trase z lotniska do Milano Centrale i w rezultacie odjazdy sa mniej wiecej co pol godziny. Cena biletu 10€ w jedna strone a 16 w obie, proponuje wiec kupic ten drugi, jesli wylot tez masz z BG (do kupienia u kierowcy, popros o biglietto andata e ritorno per Milano Centrale)
Generalnie odprawa nie zajmuje zbyt wiele czasu, jesli sa sprawni z bagazami.
Jak widac z rozkladu pociagow o 10.00 mialbys pociag Frecciarossa do TO, pociag ekspresowy i bilet na niego kosztuje ok. dwa razy wiecej niz na regionale (np o 11.15).
Na dworcu proponuje, zebys bilet kupil w kasie automatycznej, bo do tej "ludzkiej" zazwyczaj sa kolejki. Musisz tylko zwrocic uwage na oznaczenia, bo w niektorych automatach mozna placic tylko kartami a w innych rowniez gotowka. W automatach mozna wybrac jezyk transakcji np.angielski.
Pamietaj o podstemplowaniu biletu przed wejsciem do pociagu, kasowniki (male, zolte) znajduja sie np. przy wyjsciu na perony.
Nie zgadzam sie. Bilet z lotniska do dworca w BG kosztuje 1,30 euro, a pociag do Milano 3,60e. co razem daje 5 euro. Autobus z lotniska do BG jedzie gora 10 minut, bo to tylko 3-4 kilometry, pociagiem natomiast 5 przystankow i po niecalej godzinie juz jestes w Milano. Pociagiem nie ma przynajmniej korkow, a miedzy BG a Milano korki to codziennosc, chyba, ze autobus jedzie autostrada, w co watpie.

Firmy, ktore dowoza z lotniska BG do Mediolanu (kosztuje conajmniej 10euro) strasznie zawyzaja ceny i biedni turysci sie na to lapia i przeplacaja o dwa razy.

Poza tym, bilet do Torino mozesz juz kupic na stacji w Bergamo, zeby pozniej nie marnowac czasu na dworcu w Mediolanie, tylko sobie od razu wsiasc do pociagu do Torino. Po prostu popros o bilet do Turynu z przesiadka w Mediolanie (un biglietto per Torino, cambio a Milano), ewentualnie podaj godziny pociagu i voila. :)
Czesc. Ja wybralabym opcje ktora proponuje Trishya. Sama dosyc czesto tak podrozuje. Dojazd z lotniska do Milano Centrale zajmuje ok 50 min. Pozdrawiam.
Witam Was serdecznie. Dziękuje wszystkim za rady. Ja jestem tą szczęściarą do której tryton się wybiera. Skierowałam go do Was, ponieważ sama przyjechałam tu autokarem i jeszcze nie było mi dane na razie opuszczenie Turynu. Jestem tu niespełna od 2 miesięcy. Pozdrawiam Was serdecznie.
Dziękuję za pomoc
Może podkręcę atmosferę i dam jeszcze jeden problem do rozwiązania :D
Jak wrócić do polski
Wylot z BG o 8.50 5/01/11 :P
Może na to też coś poradzicie :D
Najlepiej tak samo, jak z BG do Milano :P Z Mediolanu radzilabym Ci pociagiem, bo autobusem nigdy nie wiadomo, a pozniej autobusem z BG z dworca. Autobusy z dworca w Bergamo kursuja co pol godziny, sa chyba od 4-5 rano. Jutro bede w BG, wiec moge Ci spisac godziny i napisac tutaj :) Jesli oczywiscie chcesz.

Jesli sie odprawiasz przez internet, to nie musisz byc 2 godz przed odlotem na lotnisku, wystarczy tak z 50 minut przed odlotem, zeby na spokojnie przejsc kontrole i ustawic sie przy gate.
Cytat: tryton007
Wylot z BG o 8.50 5/01/11 :P

Na pewno wylot o 8.50? Ja zawsze latalam z BG do Katowic o 8:25... moze cos zmienili?
Ups tak 8.25 :)
Gosiu bardzo bym prosił o sprawdzenie :D
I jeśli możesz to sprawdź mi pociągi z Mediolanu do Turynu bo nie chce czegoś namieszać
Pozdrawiam :D
Tryton! Lece do Polski piatego stycznia z BGY do Katowic, wiec bedziemy w tym samym samolocie ;) Wlasnie kupilam bilet i weszlam tutaj, okazalo sie, ze na ten sam dzien ;) Jaki ten swiat maly...

Niestety nie udalo mi sie sprawdzic autobusow, bo przez ponad tydzien lezalam w lozku z grypa, a jutro wylatujesz, wiec juz chyba za pozno... Ale nie przejmuj sie, z Bergamo dworca na lotnisko sa co pol godziny, albo i nawet czesciej.

Bedziesz w Bergamo okolo osmej, z tego co pamietam autobus do Bergamo 1A jest o 8:13 albo 8:18, nie wiem, ale sa bardzo czesto. Na Stazione bedziesz 10 minut pozniej, wiec pociagi z

Bergamo do Mediolanu (Milano Centrale): jedzie niecala godzine
08:02
09:02
10:02
11:02
12:02

Z Mediolanu do Turynu, na jutro:
08:15
09:15
11:15
12:15
13:15
14:15
czyli co godzine z wyjatkiem 10:00

:) Pozdrawiam i zycze udanego pobytu!
Dziekuję Gosiu
Dojechałęm szczesliwie jestem u PANI MEGO SERCA

Gosiu moze spotkamy sie na lotnisku w dniu wylotu :D

W kazdym razie ostro zastanawiam sie jak wracac i wychodzi na to ze bede jechac 4 stycznia pociagiem z TO o 21 o 23 bede w MI i o 23,30 ostatnim busem do BG wiec przekoczuje noc na lotnisku :P
No na pewno sie spotkamy, skoro lecimy tego samego dnia ;)

A nie lepiej pojechac nocnym pociagiem z TO do MI, a rano do BG i na lotnisko?
Sprawdzilam pociagi z TO Porta Nuova do MI Centrale i z MI Centrale do BG na czwartego stycznia

TO -> MI
18:52 - 20:45
19:50 - 21:45
20:55 - 22:45
21:50 - 23:45
22:50 - 00:45 (piaty styczen)
04:50 (piaty styczen rano) -06:45

i z MI do BG
18:10 - 18:58
19:10 - 19:58
20:10 - 20:58
21:10 - 21:58
22:10 - 22:58
23:40 - 00:50 (piatego)
piatego rano:
05:40 - 06:28
06:10 - 06:58
07:10 - 07:58

I autobusy z dworca Bergamo na lotnisko:
5.19
5.51
6.21
6.43
7.00

7.22
7.51
8.05
8.32

Pogrubilam opcje, ktore ja bym wybrala bedac na Twoim miejscu, biorac pod uwage, ze samolot jest o 8.25, zamykaja gate przed 8.00, wiec na lotnisku powinno sie byc okolo 7.20 jesli nie masz bagazu rejestrowanego.
Opcja: pociag z Turynu przed polnoca, po polnocy w Mediolanie, w Mediolanie poczekalbys 5 godzin w jakiejs poczekalni, pozniej o 5.40 do Bergamo i w BG po szostej, mialbys 20 minut zeby kupic bilet (3 zone, mozna kupic zaraz obok wyjscia z dworca) i autobus do lotniska o 6:43 lub 7.00, po 15 minutach jestes na miejscu i od razu do bramki.
Witam wszystkich:) W tym roku chcę sie wybrac do Rimini i to raczej juz na dłuzej.Czy ktos się orientuje jak tam jest z praca? Wielkie dzieki za jakiekolwiek info.Gdyby co: magdi [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Solo italiano