Typy maki i ich odpowiedniki we wloskim

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Ostatnio zabralam sie za pieczenie ciast, babeczek, pizzy i innych roznosci, ale mam problem z wyborem maki. We wloskich sklepach spotkalam tylko farina tipo 00 i te do pizzy oraz do polenty (ble)... A co z typem 650, maka kukurydziana, ziemniaczana, pszenna? Niestety w slowniku nie moge znalezc ich odpowiednikow, moze moglibyscie pomoc? Oraz gdzie znalezc te maki?
PS Oraz cukru waniliowego i aromatow... Nigdzie nie moge ich znalezc :( Czy one w ogole istnieja we wloskich sklepach?
nessuno? :(
odswiezam...
Ja uzywam raz po raz maki ziemniaczanej i po wlosku to: fecola di patate.
wpisz wyszukiwarke slowo:mąka ..i czytaj..wyszukiwarka nie ugryzie cie ...
Farina (di grano tenero) tipo 00 to odpowiednik naszej mąki pszennej typ 550 (luksusowa), czyli idealna do słodkich wypieków, ciast drożdżowych itd. Z kolei farina (di grano tenero) tipo 0 jest mąką pszenną najbardziej zbliżoną (ale nie dokładnie taką, bo różni się nieznacznie zawartością białka) do naszej typu 650 (tzw. uniwersalna), Włosi używają jej do pizzy, chleba czy focacci. Amido di mais to skrobia kukurydziana (czyli w Polsce to to, co mąka kukurydziana), używana do zagęszczania kremów itd, pewnie sama wiesz. Jest jeszcze frumina, czyli trochę grubsza od amido i można nią zastępować część mąki pszennej, oba te rodzaje są jednak o wiele wiele drobniejsze od polenty. Mają też mąki razowe, czyli farina di grano duro, ale te pewnie niezbyt Cię interesują ;)
Co do zapachów, oczywiście, że istnieją :) Są to aromi per dolci e creme. Ja używam te firmy Paneangeli, pachną naprawdę ładnie, tak naturalnie, nie jakaś chemia. Polecam fior d'arancio - niezbędny do neapolitańskiej pastiery, śliczny aromat (w Polsce takiego nie mamy ;( ). Poza tym jest ich cała gama (vaniglia, rum, mandorla, limone, cannella etc). Jest też cukier waniliowy, czyli zucchero a velo vanigliato, robi go na pewno ta sama firma co zapachy, a jest ona godna polecenia ;) Mogę jeszcze podpowiedzieć, że mają też fruttà candida, czyli owoce kandyzowane, marzapane...
Z tego co zauważyłam mieszkasz na północy, Bergamo si? Zatem masz pewnie w pobliżu jakiś supermercato Famila, Pam czy Coop, tam musisz te rzeczy znaleźć :) Leżą zazwyczaj tam gdzie mąka, lub ew. koło galaretek.
Życzę powodzenia w wypiekach (i polecam mąkę tipo 00, wszystko wychodzi z niej lepsze, davvero!). Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to śmiało, masz bowiem do czynienia z fanatyczką włoskiego jedzenia (a niebawem studentką scienze alimentari) ;P :D
Bacii
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia