Tak czy siak, kolezanka pyta o studia, a nie o mozliwosc znalezienia pracy.
Cytat:
jak odczuwacie roznice w poziomach studiow we Wloszech i w Polsce?
Nie wiem, bo nie studiowalam na uni w Polsce, robie licencjat w Italii.
Cytat:
Wybieram sie na studia magisterskie do Neapolu, ale boje sie, ze sobie nie poradze, chociaz bardzo dobrze znam jezyk wloski( ale nie naukowy).
Jak znasz wloski to sobie poradzisz. Ja nie mowilam prawie wcale po wlosku i jakos zdalam wszystkie egzaminy z I° semestru. Na kursie wloskiego dla obcokrajowcow sa tez ze mna osoby z Erasmus Mundus (na doktoracie) i tez sobie jakos radza. :)
Cytat:
Czy trzeba sie duzo wiecej uczyc niz w POlsce? Czy sa kolokwia, zaliczenia? Czy tylko egzaminy?
Szczerze, to nie sadze, by sie trzeba bylo wiecej uczyc :P Nie ma zaliczen i takich tam, sa tylko egzaminy w sesji zimowej i wiosennej, a jak nie zaliczysz, to masz tez sesje letnia i jesienna. Pelen luz blues... Egzaminy - ich ilosc mozesz sprawdzic w calendario ditattico, albo w piano di studio na stronie uczelni, powinno byc, tam jest napisane ile egzaminow musisz zdac w kazdej sesji.
Cytat:
Czy np sa zaliczenia w postaci prezentacji itp. Czy stereotypowe(?) wkuwanie na pamiec i pisanie egzaminow na 10 stron?
Nie slyszalam. Jeden z egzaminow, jakie zdawalam, z lingwistyki, mial 15 pytan, dosc krotkich, a czasu byla godzina. O prezentacjach nic nie slyszalam. Nie trzeba sie rozpisywac na 10 stron, to juz nie te czasy, wystarczy zwiezle odpowiedziec na pytanie. Na ustnym byly trzy pytania, poszlo szybko i sprawnie.
Cytat:
czy we Wloszech jest mozliwosc polaczenia studiow z praca? NP. studia zaoczne?
W Italii nie ma czegos takiego jak zaoczne, jest jedynie full time i part time, gdzie part time jest dla pracujacych. Jest to mniej wiecej tak, ze ci z part time w jednym roku maja 50% mniej przedmiotow niz Ci z full time, maja tez dwa razy mniej egzaminow. W part time robisz 2 lata w 4, 3 lata w 6, itd. Noi jesli jestes part time to masz wiecej ksiazek do przestudiowania. Frequenza na wyklady nie jest obowiazkowa, nie wazne, czy masz full czy part. Nie sprawdzaja obecnosci, nie patrza w indeksy... bo indeksy masz online, nie istnieja juz w formie papierowej, przynajmniej na moim uni.
Mam nadzieje, ze pomoglam :)