Zycie Polakow w Rzymie/Wloszech?

Temat przeniesiony do archwium.
91-113 z 113
| następna
Bawilaby mnie :-)
:):):) no to świetnie ....wysyłam na prv kontakt i parę linków do miejsc które ja znam(festivale /lokale jazzowe) , niestety nie mam czasu ...
Dziekuje. ...poczytam. Jakies doswiadczenie w organizacji i promocji mam ...i to zagranica... ale ...hmmmm dziekuje za 'wiare we mnie' :-)
marysia2 - sorry ze mieszam tematy ale jesli chodzi o au-pair to widzialam ze szukalas jakis chetnych dziewczyn do Rzymu dla kolezanek - te rodziny juz kogos znalazly ?ja niby znalazlam rodzine goszczaca ale 30 km od Rzymu ... :/ ps. nie jestes moze sterwardessa Ryanair skoro przeprowadzilas sie z dublina do Rzymu - pytam tylko z ciekawosci bo moja kolezanka ostatnio rozsyla swoje cv w irlandii:)
hej ...o mieszaniu tematow ...tu nie ma juz co mowic ...tyle zostalo juz tu poruszonych ;-)

Nie, nie jestem sterwardessa ...choc w te swieta lecac sobie Ryanairem ....przyszlo mi do glowy, ze moze by mi sie to podobalo ;-)

Nie wiem, czy te rodziny znalazly kogos ...na pewno nie przeze mnie, bo nie znalazlam tu zadnych chetnych. Moge zapytac jak chcesz. ...i w razie czego przekazac im Twoj nr. Te rodziny to znajomi mojej kolezanki zza biurka ...wiec zadanie pytania ...nie jest zbyt fatygujace ,-) Ja osobiscie wolalabym Rzym niz 30km od Rzymu... Ale to tez nie jest tylko jedno kryterium. ...i ja kompletnie tych rodzin nie znam ...znam tylko ta moja kolezanke z pracy ...wiec absolutnie za te rodziny nie recze ...choc za kolezanke reczyc moge ;-)
jakbys mogla zapytac czy kogos juz maja to bym byla wdzieczna :)
Szukaja, ale nie wiem od kiedy dokladnie. ...i trzeba mowic po wlosku ..w maire dobrze. Maja dziewczyne z Indii i narzekaja, ze zle mowi po wlosku ...ale sa sa zdania, ze Polki mowia ladnie po wlosku, wiec nie maja obiekcji ani troche do Polek, ...a wrecz przeciwnie ...spytala mnie ...bo chcieliby Polke.
Pytanie jak mowisz po wlosku, od kiedy chcesz zaczac i na ile zostac? ...a ja zreszta ...tu za bardzo nie bede posredniczyc ...i jedynie co moge zrobic, to przekazac tej rodzinie Twoj nr telefonu.
To ja Ci wysylam swoj adres e-mail na priv:)
Mamma mia !!ciarki mi przeszły jak przeczytałam wasze wypowiedzi :)))teraz to sie zaczełam bać !!o własne życie!moze nie powinnam jechać sama we dwie zawsze raźniej.
A co myślicie o posrednikach w internecie?warto korzystać z ich pomocy :/ np (e.Praca.com.pl)itp
Dzieki "emendamentos"napewno skorzystam z podanych adresow :)
Bardzo dziekuje za burzliwa dyskusje:)...pozdrawiammm
ciao
...hej jeśli mogę Ci poradzić , to po pierwsze :
-wykup tanie połączenia przez skypa i dzwoń po kolei po hotelach nad Lago di Garda ...tam znajdziesz pracę z mieszkaniem /we dwie (według mnie to zły pomysł /trudniej znaleźć dwóm osobom w tym samym miejscu)
- na recepcji poproś o rozmowę z właścicielem
- od razu będziesz wiedziała po rozmowie czy dasz radę , czy nie
- pośredników unikaj
przelecialam kilka ogloszen z Riva del Garda..nie ofertuja alloggio ..jedno ogloszenie na 10 oferuje alloggio http://public.agenzialavoro.tn.it/bachecalavoro/vista.asp
..dlatego że jeszcze sezon się w pełni nie zaczął , najłatwiej znaleźć pracę nad Lago di Garda w Hotelu/ czy innym (kurorcie /riwierze) niż w Rzymie czy innym mieście ...
od roku czasu obserwuje ze chca pracownikow z okolic na dochodne..tym samym tna swe koszty wlasne..bo pokoj ..gdzie moglyby we dwie kelnerki mieszkac wynajma turystom.. w ten sposob tna koszty wlasne.oszczedzaja aprace daja swoim ludziom z okolicy ..z lokalnej prowincji daja zarobic ..patriotyzm lokalny co sie chwali..niz przyjezdnym..To sa realia
7di9 trochę optymizmu , ja tam nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem pracy nad Lago di Garda ...aga002 tylko się pospiesz !!! w maju będzie późno
p.s proponuję zacząć dzwonić od jutra , tym bardziej że skype niewiele kosztuje , a będziesz miała rozeznanie
edytowany przez emendamentos: 26 kwi 2011
si certo..nie watpie, ze znajda :D..opisalam tylko to co obserwuje...wiele osob zmego otoczenia pytalo mnie sie czy moge w sieci im znalezc tego typu prace z zamieszkaniem u pracodawcy bo chcialayby zoszczedzic na czynszu,gdyz wynajmuja mieszkania...I to wlasnie przyciagnelo ma uwage zenie wielu pracodowcow oferuje w sezonie zakwaterowanie..warto o tym wiedziec..
soory za literowki :D
..jak nie w sezonie to kiedy ...jak ma pusty hotel?
w sezonie jest największe prawdopodobieństwo znalezienia pracy!!!
sezon zaczyna sie od maja masz racje ...jedni od poczatku maja, inni od 15 czy 20 maja..tak mi wynika z czytanych w sieci ogloszen..szukaja kucharzy, pomocy do kuchni, do zmywania ,kelnerki, osob sprzatajcych pokoje..
...ludzie już w marcu zaklepują miejsca...we wrześniu zaczyna się sezon w dolomitach (w związku z wieloma polskimi turystami) zatrudniają polaków , temat jest dosyć chwytliwy/da się zarobić , szczególnie w dolomitach...
kelnerka nie dostanie 30 zl na godzine/dostanie gora cos pomiedzy 5 a 6 eu/..a tu dostaniesz http://biznes.interia.pl/raport/praca-w-niemczech/news/rozpoczyna-sie-sezon-placa-30-zl-na-godzine,1627054
polska karta Heyah tez jest dobra na dzwonienie do Itali..jak ktos nie ma Skypa
...ma neta ma skypa...
......kontakty i tak w necie musi wyszukać .......
A ja ...hmmmm nie wiem ...boje sie troche byc zatrudniona w Rzymie... Ach jak bardzo nei wiem...
Temat przeniesiony do archwium.
91-113 z 113
| następna

»

Pomoc językowa