potrzebne mi sa informacje

Temat przeniesiony do archwium.
witam.potrzebne mi sa informacje.pracowalam 10 miesiecy w mediolanie na umowie,wykonujac prace jako opiekunka/badante.umowe spisalismy w Acli na koniec pracy dostalam z Acli Cud 2010 z wyszczegolnieniem ile zarobilam itd.Niestety malo z tego wiem.W polsce prowadze z mezem dzialalnosc i musze zsumowac dochody by mog sie rozliczyc.zarobilam 11,000 euro i nawet niewiem czy mam do placenia podatek we wloszech czy nie.Niewiem tak naprawde gdzie i do kogo sie zwrocic.Pytam wlochow i nic,dzwonie po urzedach i tez nic.wiec gdzie mam sie zwrocic o pomoc.jestem chwilowo w polsce ale ksiegowa chce ode mnie pit z wloszech by robic nasze rozliczenia.dzwonilam od nowa do Acli kazano mi przyjsc osobiscie ,powiedzialam ze jestem w polsce wiec laskawie kazano przeslac mi Cud i to zrobilam.dalej nic niewiem ,powiedziano mi tylko ze podatek bede miala do placenia.prosze o pomoc bo opadaja mi rece. inna sprawa juz niebawem bede jechala do nowej pracy w bolzano.Malzenstwo oboje 70 latki mili i chodzacy ,w dobrej formie fizycznej.tatus jeszcze jezdzi na polowania a mamusia z poczatkiem demencji.zaproponowano mi pensje 1100 euro miesiecznie i kontrakt 54 godziny tygodniowo.zakupiono mi i przeslano bilet lotniczy z polski do austri do innsbrucka za 450 euro.do innsbrucka przyjada odebrac mnie z lotniska dziadkowie samochodem bo corka pani adwokat pojechala na wczasy.co o tym sadzicie.czy w tym rejonie w bolzano praca do dwojki osobo i 1100 euro pensja.to normalne.czy malo.pozdrawiam i oczekuje odpowiedzi. za ktora z gory dziekuje
Troche zalezy w jakich miesiacach pracowalas. Jezeli pracowalas do grudnia, to na busta paga powinno byc conguaglio i tam cale wyrownanie nadplaconych, bodz niezaplaconych podatkow. Raczej nie powinnas miec do zaplacenia podatkow. Powinien pracodawca Ci na biezaco je odciagac i placic. Nawet jezeli nie pracowalas w grudniu, z pensja 11000 rocznie, nie powinnas miec nic do zaplaty, poniewaz nie weszlas w drugi prog padatkowy. Predzej nalezy Ci sie zwrot podatku i ja bym obstwiala wlasnie ten scenariusz. Zeby miec zwrot muisz zrobic sobie modello 730. Zreszta to samo powinnas zrobic, zeby doplacic z razie czego podatek. ...tylko, ze to sie rozlicza na busta paga. W przypadku zrobienia 730, musisz go dac nowemu pracodawcy i w lipcu/sierpniu nowy pracodawca powinien Ci zaplacic lub potracic roznice podatkowa zgodnie z 730.
witaj marysiu czy my mozemy wymienic sie pocztami i ja ewentualnie przeslalabym ci to co by moglo byc nieco klarowniejsze do zrozumienia ,jesli oczywiscie chcialabys mi pomoc.moja poczta to [email]
Napisalam emaila. Wiem duzo na temat podatkow pracownika ...niewiele na temat podatkow od osob prawnych. Potrzebowalabym CUD i wszystkie buste paga i moge sie temu przyjrzec. Jezeli jest to proste doliczenie dochodu z zagranicy, to wiem jak to zrobic. Podatki byly placone w Polsce? Czy poprostu dochod z Polski trzeba doliczyc do dochodu we Wloszech? O wlasnej dzialalnosci we Wloszech wiem niewiele niestety. Sluze pomoca, z tego co wiem. pzdrw
czy dzień 17 marzec jest świętem za które pracodawca musi zapłacić dodatkowo,jeżeli będę pracowała?
tak, ale tylko w tym roku.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka