Catania :)

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem nowa na forum a inne tematy dotyczące tego kto tu mieszka są już dość stare, a wiec zakładam nowy : )
haj ja swego czasu przebywałam w tym pieknym mieście, tam tez mieszka moja siostrzyczka takze moze sie znacie :) pozdrawiam :)
całkiem możliwe :) a jak ma na imię?
a nie wiem czy Twój nick jest od Twego imienia alejak tak to też Agnieszka :), znam jeszcze kilka osób co to w Katani mieszkaja kilka POlek, ale nie będę upubliczniać ich personalii, może by tego nie chcieli, także pozdrawiam :), a Ty mieszkasz w Catanii? od dawna? i jak Ci się tam podoba? bo ja bardzo ale to bardzo tęsknię :(
No znam pare Agnieszek :) Generalnie bardzo mi się podoba i nie wyobrażam sobie abym miała gdzieś się przenieść lub wrócić do kraju. Niestety to co mnie tu denerwuje to to jak podchodzą do wielu spraw pracodawcy :/ Żeby zrobili kontrakt o prace to trzeba naprawdę się wysilić. Ja 3 lata nalegałam , groziłam i prosiłam, i nic :/ Także ta sprawa mi się bardzo na południu Włoch nie podoba, ale sama Catania jest cudowna, ma jedyny w swoim rodzaju klimat i te plaże :)
dokładnie catania ma to cos w sobie :), a to Ty juz długo tam jesteś to do pozazdroszczenia :) narzeka sie na niskie pensje, to co mówiłaś z kontraktami ale tam cos jest takiego że przyciąga :), ja z tego co pamietam to żadnej Agnieszki-oprócz oczywiscie siostry :)- nie poznałam, ale wiadomo ze miasto tez nie jest malutkie. Nawet chciałam jechać w tym roku tam do pracy, ale tak jakoś mi się poukładało ze nie mogłam. a ciekawi mnie czy jest jeszcze ktoś oprócz nas kto zachwyca sie catanią ? :)
Jak na razie nikogo ani widu ani słychu :( a Catania, no fakt, duza i piękna.
wiesz z tym kontraktem o ktory blagasz od 3 lat ..to jest tak:Nikt ci tyle nie DA co ci Wloch OBIECA!.....masz chociaz OBIECANY kontrakt..obiecuja ci go przeciez....I to walsnie jest SUD!..taki piekny i tak duzo tam obiecuja....http://www.e-teatr.pl/en/artykuly/87625.html
Caly swiat jest piekny a szczegolnie te miejsca gdzie nie mieszkaja zli ludzie krzywdzacy i wykorzystujacy innych ludzi...
hahaha, no tak :) Zli czy nie zli, tak się nauczyli, bo wiele osób aby nie stracić pracy godzi się na to. Nawet ja tak długo wytrzymałam bo nie miałam innego wyjścia.
moze nie wiesz ale ktos kto jest wyzej w hierachi decyduje tam kto pracuje .. a kto pracuje na kontrakt a kto nie na kontrakt..wierz mi ze tak jest...wszyscy wiedza ze to jest akwarium tylko zlota rybka nie wie :D
Akurat tutaj się mylisz :P wiem doskonale co i jak wygląda :D od 10 lat jestem we Wloszech, pierwsze na Calabri a od paru lat w Catani. Przenosząc się nie miałam zbytnich znajomości i praca taka jaka była wzięłam. Zresztą ze znajomości jakie były już i tak bym nie skorzystała ale to inna sprawa .
Cytat: SettediNove
I to walsnie jest SUD!..taki piekny i tak duzo tam obiecuja....

Nie ulega wątpliwości ze SUD jest piękne :P a ze obiecują? No cóż, jak to ktoś już powiedział, trzeci świat przecież hehehe
raczej sie slyszy ze to oddzielne pansdtwo rzadzace sie swoimi prawami..tam rzad wloski nie ma wplywu..rzadza cosce
..panstwo..mam cholernie czula klawiature wystarczy musniecie sasiedniego klawisza opuszkiem i.... ....sorry
Ja najczęściej słyszę o trzecim świecie, ale faktycznie Sycylijczycy określają Sycylię jakoby nie należała do Włoch i są oburzeni jak się mówi o nich Włosi a nie Sycylijczycy :)
trzeci swiat?? to wy chyba w Geli nie bylyscie :D tu to dopiero...az czasem brak mi slow...pelno tu ludzi, ktorzy nigdy nie wylonili sie poza miasto a jak widza na ulicy obcokrajowca to wygladaja jakby ducha zobaczyli! Uwazaja, ze kazda osoba spoza ich kraju to rumun/ rumunka. Zabawne to czasem ale tez meczace...pozdrawiam :)
a poza tym Catania rzeczywiscie piekna... :)
jeszcze jedno bo nie moge sie powstrzymac :D jak mowie, ze jestem polka to i tak pytaja, czy lepiej zylo mi sie w Rumunii czy tu... :D
Hahahaha :) To prawda :/ Mimo ze wielokrotnie powtarza się ze jest się Polka to oni i tak swoje , Rumunka :/ Ja juz na tyle mam dość takiego gadania ze na pytanie skąd jestem odpowiadam ze z Nigerii :) a oni pytają czy to w Rumuni :/ ech, Sud ma swoje uroki hehehe
ahahahahah.....ja mowie ,ze jestem z ....... Varsavia.......to oni:Rumunia?..ahahahahahaha
hahahaha :)
Hej :) Zastanawiam się nad wyjazdem na staż do Catanii. Powiedzcie mi proszę jakie są koszty miesięczne wynajmu pokoju i czy trudno byłoby coś znaleźć.Interesowałyby mnie szczególnie okolice Viale Mario Rapisardi. Przyjechałabym ok. 30.10.Dodam,że po włosku mówię bardzo słabo. :):) Z górki dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
Wiesz, różnie bywa z pokojami, ale tak od 150 wzwyż . Znaleźć można bez problemu szczególnie jeszcze teraz, potem jest mniej ofert ale są , także spokojnie, na pewno coś się znajdzie :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia