zmiana nazwiska

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich. Mieszkam we wloszech od ponad 10 lat obecnie juz na stale, to znaczy ze juz nie mam polskiego zameldowania ale obywatelstwo nadal polskie.Zanim sie tu przenioslam na stale wyszlam za maz w Polsce za Albanczyka mieszkajacego na stale we wloszech.Obecnie jestesmy w legalnej separacji zalegalizowanej i przeprowadzonej we wloszech a rozwòd jest mozliwy po 3 latach separacji.Podczas zawarcia tego zwiasku przyjelam nazwisko meza i teraz chcialabym wròcic do panienskiego ale nie wiem gdzie moge zmienic nazwisko i kiedy bedzie to mozliwe? czy musze czekac do rozwodu? czy mam sie udac do konsulatu czy do sadu wloskiego?
wg prawa polskiego 3 mies od uprawomocnienia sie wyroku masz na zmiane nazwiska powrot do polskiego nazwiska/panienskiego/ bezplatnie po przekroczeniu tego terminu sa oplaty/ ok 20 zl /skarbowe...slub bralas przeciez w Polsce...uzywasz dokumentow polskich.Wrerminie 3 mies od rozwodu skladaz wniosek w polskim USC..bierzesz polski dowod sosbisty i skladsaz oswidczenie przed kierownikiem USC ze wracasz do polskiego nawzwiska. PS co masz na wloskim codice fiscale ?...polskie nazwisko? :D
literowka ..osobisty..wracajc do poslskiego zameldowani to wszyscy ci co wyjezdzaj zkraju na okes powyzej 3 mies powinni sie wymeldowywac ze stalego miejsca zamieszkania...takie jest prawo.ale wszystko mozesz przeprowadzic owe sprawy urzedowe w miejscu ostatniego zameldowania.Czy albanczyk ma obywatelstwo wloskie?...widzisz te sprwy wygladaj latwiej wkraju niz tu tu po 3 latch separacji otrzymujesz rozwod ale jeszcze prze 1 rok nie mozesz wyjsc zamaz to prawo dotyczy tylko kobiet..istnieje domnie manie ze mozesz byc w ciazy i woczas ojcem dziecka zostaje byly maz..w dokumentach... od 1 stycz 2014 stale zameldowanie wkraju zostaje calkiem zniesione ..piszę bo pokrywa sie to zczasem twej seperacji..i wyglada na to ze bedzie latwiej niz myslisz.. Praktycznie wtwoim problemie z racji twego polskiego obywatelstwa duzo zalezy od prawa twego kraju pochodzenia...jak juz napisalam wyzej ..ze w kraju potoczy sie to gladko http://www.bfm.admin.ch/content/bj/it/home/themen/gesellschaft/zivilstand/faq/name.0024.html
sorry za nowe literowki
dziekuje. Rozumiem wiec ze latwiej by mi bylo przeprowadzic to w Polsce ale szkopul w tym ze taki wyjazd do kraju to dla mnie troche klopotliwa sprawa dlatego tez myslalam ze moze bede mogla to zalatwic tutaj?Poza tym gdybym chciala zalatwic to w Polsce to jak dlugo musialabym tam zostac,pracuje tu we wloszech i taki wyjazd nie jest prosty dla mnie.A mòj byly - albanczyk- nie ma obywatelstwa wloskiego i nasza separacja bedzie trwac jeszcze 2 lata aby mòc wystapic o rozwòd.
kochana ja ci podpowiedzilam co wiedzialam..To tak trudno pojechac do Polski na swieta czy wakacje na 1 tydzien?...i jako obywatel Rzeczypospolitej pozalatwiac sprawy urzedowe ....jednoczesnie mozesz juz sie starac o nowy dowod osob paszport biometryczny..zlozyc sam wniosek itp.. itd...Od spraw niewytlumaczalnych pozostaje tylko juz nasza forumowa Alfa i Omega forowiczka Deelayah..zawsze mozesz zadzwonic do USC w swoim rodzinnym miescie i zapytac sie jak szybko wydadza ci decyzje o powrocie do panienskiego nazwiska..ile trwa ta procedura od chwili zlozenia wniosku..byc moze za maly prezent kierownik USC ci to przyspieszy :D..nie martw sie na zapas..masz jeszcze 2 lata.. :D
możesz spróbować załatwić przez ambasadę ,ale dopiero po rozwodzie
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę