Początki życia nastolatka we Włoszech - Kilka pytań

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |
Witajcie!
Przeprowadziłem się do Włoch miesiąc temu, do małej miejscowości - w sumie to wioski pod Mediolanem - Golasecca. Póki co języka nie znam, znajomych nie mam.. Jest mi dość trudno... Mam do was kilka pytań ,mianowicie:
1. Słyszałem,że we Włoszech są darmowe kursy językowe, trzeba się tylko zgłosić do urzędu miasta(chyba, nie jestem pewny,może gdzieś indziej). Czy to prawda?
2. Idę teraz do szkoły ponadgimnazjalnej - wybrałem Technikum gastronomiczne. Czy to dobry wybór ?
3. Jak zarabia się we Włoszech jako kucharz? I czy w szkole dostaje się jakąś płacę za praktyki? Słyszałem,że tak, jednak nie wiem ile.
4. Włosi.. Jacy oni są? Jakie mają podejście do Polaków? Kolega mi mówi,że w szkolę będę jedynie 'małym polaczkiem - złodziejem' (Nie, nie jestem jakimś wandalem,nie kradnę, wręcz przeciwnie - jestem uczciwy. Chodzi tylko o to, iż dużo państw ma na Polskę wystawioną tzw. etykietkę ,że złodzieje itp).
5. Dużo jest homoseksualistów? Czy trzymają się raczej w swoim gronie? Mieszkam w wiosce i nie widziałem specjalnie, czy zaczepiają? Pytam,gdyż nie jestem tolerancyjny co do takich osób.
6. Dziewczyny ,ponoć Włoszki są bardzo ładne, to prawda? Chodzę z bratem i mamą na podmiejski basen, jednakże ładnych Włoszech jeszcze nie widziałem.
7. Siłownie itp. - Orientuje się ktoś ile mniej więcej, kosztuje karnet bez ograniczeń wejściowych, miesięczny ? Jakie są tutaj siłownie, czy takie jak w Polsce? Jak ze sprzętem?
I jak z tzw. Fight Clubami? Chodzi mi o kluby gdzie uczą sztuk walki - interesuje mnie głównie BJJ (brasylain jiu-jitsu)oraz Vale Tudo/Muay Thai trenowałem w Polsce, chciałbym dalej kontynuować naukę - czy dużo osób we Włoszech trenuje sztuki walki? Czy raczej przeważają 'piłkarze' ?

Bym był bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi!
Pozdrawiam!
4. Włosi.. Jacy oni są? Jakie mają podejście do Polaków? Kolega mi mówi,że w szkolę będę jedynie 'małym polaczkiem - złodziejem' (Nie, nie jestem jakimś wandalem,nie kradnę, wręcz przeciwnie - jestem uczciwy. Chodzi tylko o to, iż dużo państw ma na Polskę wystawioną tzw. etykietkę ,że złodzieje itp).
wszystko zależy od Ciebie ,ale to prawda na początku dla każdego będziesz "małym polaczkiem" i jeśli bedziesz reagował agresją to może będą się Ciebie bać ale za plecammi będą śmiać się z Ceibie jeszcze bardziej - i będą to łączyć z Twoim pochodzeniem
5. Dużo jest homoseksualistów? Czy trzymają się raczej w swoim gronie? Mieszkam w wiosce i nie widziałem specjalnie, czy zaczepiają? Pytam,gdyż nie jestem tolerancyjny co do takich osób.
Tak jest dużo, jeśli przeprowadzasz się zagranicę to musisz nauczyć się tolerancji i dostosować do tamtejszych realiów ,nie myśl ze geje będą się na Ciebie rzucać -MOŻE WCALE NEI JESTES W ICH TYPE BUAHAHA ,a serio to nie wiem czego Ty się boisz
6. Dziewczyny ,ponoć Włoszki są bardzo ładne, to prawda? Chodzę z bratem i mamą na podmiejski basen, jednakże ładnych Włoszech jeszcze nie widziałem - są ładne ale niestety Polakowi jest bardzo ciężko umówić się z Włoszką ,ale jako kobieta -mogę ocenić je kobieceym okiem - młode Włoszki są ładne i atrakcyjne oraz dbają o siebie -wiadomo są też te zaniedbane ale nie rozumiem tego mitu że Włoszki są brzydkie ..
od siebie moge dodać że dużo młodych włochow jara zioło zamiast pić alkohol , a młodzi włosi regulują sobie brwi - ale spokojnie to nie geje ! tak tu jest na poczatku moze Cie to razic ..
Pozdrawiam i życze powodzenia - z czasem znajomi się znajdą
3. Jak zarabia się we Włoszech jako kucharz? I czy w szkole dostaje się jakąś płacę za praktyki? Słyszałem,że tak, jednak nie wiem ile. Chcesz zostac capo/chef de cousine/czy cumine /aiuto-cuoco /czy jolly.. taki co to robi wszystko po troszeczku i zarabia najmniej ze wszystkich w kuchni?
Jacy sa Wlosi ?..wpisz dokladnie ta fraze do naszej fioletowej wyszukiwarki i wyskoczy ci sporo temtow dokladnie pod tym tytulem z opiniami sporej liczby osob z ostatanich lat Fioletu..od 2006 do 2011 roku
Mozesz przez nasza wyszukiwrake poszukac na forum ludzi z Varese i skontaktowac sie z nimi na privie tzn klikasz na nick danej osoby i potem na slowo kontakt z koperta i to jest nasza wewnetrzna Fioletowa poczta do szybkiego kontaktu
o prosze ..wpadlo mi w oko : Polacy w Milanie i okolicach http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/211220
ja tez jestem w okolicach varese wiec sluze pomoca? (upijajac sie wlasnie kolejnym drinem)
@kajja1
Jak wspomniałem, jestem nie tolerancyjny i boje się tylko jednego - mianowicie, jeśli podejdzie do mnie taki osobnik, i zacznie mnie zaczepiać może mnie ponieść i osobnik usiądzie na glebie.
Cytat:
od siebie moge dodać że dużo młodych włochow jara zioło zamiast pić alkohol , a młodzi włosi regulują sobie brwi - ale spokojnie to nie geje ! tak tu jest na poczatku moze Cie to razic ..

Zioło mnie nie kręci, na każdy organizm działa inaczej, ja po tym nic nie mam - jedynie 'dziury w mózgu'.. Gdy byłem w Polsce, często zapominałem co mówiłem 20 sekund temu (przykładowo),teraz już długo nie tykałem tego ,za przeproszeniem gówna i jest znacznie lepiej.

@settedinove
Nie mam bladego pojęcia co napisałaś.. Średnie zarobki kucharza - mam zamiar otworzyć własną restaurację w Polsce, a jeśli mi się uda to tutaj i muszę jakoś na nią zarobić..

@zuzkazuzka
Od ilu lat jesteś we Włoszech? Czy mogła byś mi powiedzieć coś o pkt 1? Zależy mi na tym bardzo,chcę się jak najszybciej nauczyć Włoskiego. Widzę,że smakujesz sobie teraz drinki - Ale czy znasz może odpowiedź na któreś z pytań ? No może prócz 4,5,6 - te pytania raczej już są jasne co do 6, dziś na mieście , około 23 było kilka atrakcyjnych dziewczyn ;).
edytowany przez tERSON1k: 15 sie 2011
Cytat: tERSON1k
@kajja1
Jak wspomniałem, jestem nie tolerancyjny i boje się tylko jednego - mianowicie, jeśli podejdzie do mnie taki osobnik, i zacznie mnie zaczepiać może mnie ponieść i osobnik usiądzie na glebie.
Cytat:

.

spokojnie - jestem pewna że podchodzic nie beda ;) oni sie jakos naturalnie wyczuwaja-no chyba ze juz miales takie sytuacje to co innego ;)
terson, jestem we Wloszech od 3 lat i nie mam pojecia jak to jest z tymi darmowymi kursami, bo ja sie jezyka uczylam sama (no i z pomoca znajomyh), poszlo mi calkiem szybko ale codziennie praktycznie caly dzien poswiecalam na nauke.
co do reszty Twoich pytan to nie wiem jakie jest zapotrzebowanie na kucharzy we wloszech i nie wiem jakie bedzie gdy skonczysz szkole, marzenia masz fajne ale obawiam sie,ze tutaj na ta restauracje szybko nie zarobisz. w ogole mieszkajac we wloszech, oplacajac mieszkanie, oplaty typu gaz, prad samochod itd niewiele zostaje, ale zycze powodzenia.
W malej wiosce ciezko jest na starcie, ludzie zazwyczaj nie mowia po angielsku, maja swoje grono znajomych, a zwlaszcza jesli nie mowisz po wlosku to jeszcze trudniej. Pamietam swoje poczatki.
A ta Twoja miejscowosc to blisko galarate, tak?
Rozumiem. Czytałem,że są poszukiwani,no i mam nadzieję,że tak jest :). Całkiem możliwe, jednakże,jak rachunków nie opłacam, więc wszystko by mi wpadało do kieszeni, jeśli mi się nie uda tutaj, to otworzę ją w Polsce, mój tata mi powiedział,że mi w tym pomoże(ma teraz piekarnie, sprzeda ją i mi pomoże z restauracją, bo on ma już dość tej piekarni.. trudna robota.) Znajomi mojej mamy chłopaka, mówili mi nie jednokrotnie,żebym jednak nie szedł do szkoły tylko od razu do pracy,do salonu samochodowego/jeździć na limuzynie itp. Więc,jeśli będzie źle jako kucharz - pracować mam gdzie..
Cytat:
W malej wiosce ciezko jest na starcie, ludzie zazwyczaj nie mowia po angielsku, maja swoje grono znajomych, a zwlaszcza jesli nie mowisz po wlosku to jeszcze trudniej.

Zauważyłem to właśnie. Prawie nikogo nie ma w moim wieku, po angielski nie idzie się dogadać.

Do galarate mam jakieÅ› 10 km.

@Kajja1
Nie miałem ;). I dobrze, bo jestem trochę przygnębiony brakiem przyjaciół tutaj ..Od przyjazdu bardzo łatwo mnie zdenerwować..
ooo ja mieszkam tez 10min od gallarate, mieszkam tu dopiero od 4miesiecy, mam co prawda jakichs znajomych, ale to fakt ze jest strasznie ciezko. a ze szkola,mysle ze jesli masz mozliwosc to jednak warto sprobowac
@Moniskka17
A gdzie dokładnie ?;).
Nie rozumiem, z czym warto spróbować? Chodzi ci, żeby iść do szkoły a nie do pracy, tak ? Zależy jak na to patrzeć, bo póki co ciągle chciałbym po szkole wrócić do Polski i tam prowadzić życie,jednakże bez szkoły to ja nic tam nie zdziałam. Ale nie wiadomo jak to wszystko pójdzie.. Szkołę będę miał 5 lat, rok mam sam język.. W ciągu 5 lat może się wiele zmienić - może już nie będę chciał wrócić do Polski... A jeśli by patrzeć w przyszłość,jakbym chciał zostać na stałę tutaj to bym mógł iść już zarabiać na życie.
dokladnie w caronno varesino...
mysle,ze jesli masz taka mozliwosc, a z tego co piszesz masz zdecydowanie powinienes isc do szkoly. najwyzej zrezygnujesz, masz srodki do zycia, ma Cie kto utrzymywac wiec mozesz duzo zyskac (miedzy innymi znajomych)
Idz do miejskiej biblioteki albo do Comune..i dowiedz sie o kurs jezyka dla obcokrajowcow..najpierw musziszzapisac sie oplacic mala kwote/przekazem pocztowym/ chyba w granicah 10 /20 eu woczas podadza ci dzien/termin testu, musiz przejsc maly test,by mogli cie dopasaowac do grupy ...skoro nie znasz jezyka.to wezma cie do gr I. Ale uprzedzam tam bedzie wszystko po wlosku nie bedzie nikogo kto cokolwiek bedzie tlumaczyc ci na polski...muszisz miec jakies podstawy znajomosci wloskiego tam nie beda uczyc cie slow a raczej gramatyki ...kursy sa 3 x wtyg po 2 godz ..zapisysa.... do moze 10 wrzesnia ,kurs od pazdziernika do grudnia i od lutego po testach ,sprawdzenie poziomu znajomsci jezyka do kwietnia..za 3 nieobecnosci wylatuje sie .Tak to z grubsza wyglada w calej Itali ..jesli kurs organizuje Comune i placisz grosze.
to byla odp. na pytanie nr 1 wczesniej ci odpowiedzialam na pytanie nr 3. Pytanie nr 2.bardzo dobry wybor ale to musi byc twoja pasja gotowanie jest sztuka.. sztuka kulinarna ....i zalezy co chcesz przygotowywac... jakie dania...polecam ci ogladanie programuna kanale Cielo pt.Top Chef o 20ej www.cielotv.it Tu masz po polsku:http://www.kuchnia.tv/program/full/top-chef_34330 Ale najlepszy ,najlepszy program jaki widzilam to ten z Gordonem Ramsayem Hell's Kitchen nie malepszego programu o kuchni i kucharzach w TV..czy online http://www.seriale.cc/serial-hells_kitchen.html Mozesz go smialo obrac za wzor http://pl.wikipedia.org/wiki/Gordon_Ramsay Osobiscie najbardziej podobal mi sie program Cucine da incubo/ Kitchen Nightmares http://en.wikipedia.org/wiki/Ramsay%27s_Kitchen_Nightmares PS mam nadzieje, ze znasz angielski
@moniskka17
Mam zamiar iść do szkoły,mam nadzieję,że wszystko pójdzie po mojej myśli :).
@settedinova
Słyszałem widocznie, o innym kursie. Moja mama prowadzi solarium,przyszła do niej klientka i mówiła właśnie, że jej koleżanka przechodziła przez taki kurs(tzn darmowy). Tylko nie wiedziała,czy w Golasecca, można bo w sesto chyba tak. Dziękuję za odpowiedź :)
Co do gotowania, to tak , jest to moja pasja. Sam gotuję często w domu, gdyż mama pracuje a ja zajmuje się bratem, czytam przepisy kulinarne i udoskonalam je ,po czym dodaję je na forum : cs-fpg.pl/przepisy-kulinarne/.
Oczywiście angielski znam, nie perfekcyjnie ale z dogadaniem się problemu nie mam. Kuchnie.tv oglądałem jak byłem w Polsce - codziennie przez pójściem spać półgodziny,godzinę :)
pewnie,ze pojdzie.... jesli jestes tu z rodzina to gratuluje. ja tutaj przyjechalam calkiem sama, poczatki byly strasznie dolujace, teraz juz lepiej
ja tak samo, na poczatku bylam przerazona, wszedzie mowili po wlosku a ja slowa nie umialam, balam sie wyjsc sama do supermarketu bo Pani mnie o karte tigros pytala a ja nie mialam pojecia co to, ale powoli powoli... zwlaszcza ze pojdziesz do szkoly, poznasz ludzi, bedzie ok
owszem kurs jest darmowy..ale wpisowe trzeba zaplacic!...za zarejestrowanie sie na kurs....darmowy...tak wlasnie funkcjonuje Italia..przyzwyczajaj sie pomalutku do dziwactw Itali
@zuzkaZuzka
Wiem coś o tych 'dołujących początkach'. Ale dużo by o tym opowiadać, do tego na forum publicznym :-)..
@moniskka17
Teraz mam tak samo, rozumiem pojedyńcze słowa, dogaduje się bardziej na migi - jeśli ktoś pokazuje o co mniej więcej chodzi to jako tako rozumiem.. No mam nadzieję,że w szkole nie będę 'polaczkiem' i będę akceptowany..
Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi!:)
A ktoś zna odpowiedź na punkt 7?:)
#PS
Nie daleko giganta (Tego hipermarketu) w sesto(nie wiem czy jest tam kilka czy jeden więc napiszę,że przy sklepie komputerowym,na przeciwko mcdonalda (chyba)) ponoć otwarto nową siłownie, wie ktoś może,co kol wiek na ten temat ?:)
edytowany przez tERSON1k: 16 sie 2011
ja na temat silowni nic nie wiem,ale moge zapytac, a z ciekawosci ile masz lat?
Byłbym bardzo wdzięczny :). Lat mam 16 ;)
Jesli Twoja miejscowosc nalezy do comune di Gallarate to tam czyli w comune di Gallarate, na stronach www albo na miejscu, dowiedz sie o bezplatne kursy wloskiego. Pewnie zaczna sie jesienia.
pytanie nr.7 Silowania to po wlosku Palestra
* ASSOCIAZIONE SPORTIVA KEN KYU KAI SPORTING LIBERTAS
48, v. Del Rile
21019 Somma Lombardo
Tel [tel]
Fax [tel]
* Punto Fitness Palestra
15, STRADA ST. 32
28050 Pombia
Tel [tel]

* Centro Di Ginnastica Palestra
41, VIA MANZONI ALESSANDRO
21018 Sesto Calende
Tel [tel]

* New Fit S.R.L.
1, VIA DELL' INDUSTRIA
21018 Sesto Calende
Tel [tel]
Fax
* PALESTRA NEW ENERGY New Fit S.R.L.
1, VIA DELL' INDUSTRIA
21018 Sesto Calende
Tel [tel]
Fax
* PALESTRA GYMNIC CLUB 20 HOURS Associazione Sportiva Dilettantistica Gymnic Club Palestra
6, VIA ALIGHIERI DANTE
21029 Vergiate
Tel [tel]
Fax
* Holiday Gym
107, VIA MAMELI GOFFREDO
21019 Somma Lombardo
Tel [tel]

Linea Salute A.S.D.
1, VIA GALILEI GALILEO
21019 Somma Lombardo
Tel [tel]

Palestra a Sesto Calende http://www.newenergyclub.com/ Via Dell'industria 1 - 21018 SESTO CALENDE (VA)
tel. [tel]
Patryk, jestes ze Szczecina? :D
http://www.cs-fpg.pl/archive/t-31102.html
Dziękuję bardzo za pomoc :) Co do siłowni, zajechałem do 2 w somma ale były zamknięte.. będę musiał zadzwonić ;f.
W sumie, to byłem ze Szczecina :). Czyżbyś też stamtąd była?;)
Czy wie ktoś,gdzie można oglądnąć mecz dzisiejszy, na jakim kanale? (barcelona vs real) PAtrzyłem na wszystkich 'rai' ale tam nie leci.. a na telewizorze nie wiem jak się sprawdza telegazetę ;<. Przez internet nie wchodzi w grę, bo jest zbyt wolny..
ale mecz przeciez dopiero o 23
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka