Witam, to moja pierwsza wiadomość na tym forum choć odwiedzam go i korzystam z niego już od jakiegoś czasu. Niechlubnie więc zaczynam od prośby. Mianowicie zostałam dzisiaj poinformowana że ISEEU (na uczelnię na którą nawet nie było jeszcze egzaminów) mogę uzykać tylko bezpośrednio w CAAFie lub wysyłając kogoś kto podpisze za mnie dokumenty. Nie byłam w stanie dowiedzieć się dlaczego ktoś może się za mnie podpisać ale jest to moja ostatnia szansa żeby powalczyć o borsa di studio. I na tym polega moja prośba czy znalazłby się ktoś kto przesłane przeze mnie dokumenty mógłby zanieść do CAAFu i złożyć podpis. Oczywiście czas gra tu kluczową rolę. Sama będę w Mediolanie w poniedziałek, więc możliwe jest szybkie odwdzięczenie za udzieloną pomoc. Proszę o kontakt na maila.
ISEEU rzeczywiście TYLKO w CAFie. Wejdź na FB i poszukaj grupy Polacy w Mediolanie czy coś w tym stylu i tam pewnie kogoś znajdziesz, ale:
1) czy do tego nie potrzeba napisać upoważnienia?
2) do kiedy masz termin składania o borsę di studio?
gosiaBG
01 wrz 2011
i 3) do CAFu zwykle trzeba mieć appuntamento, nie przyjmują nikogo ot tak.
No właśnie termin upływa 5 września nie mam pojęcia jak długo zajmuje urzędnikom przesłanie danych do uczelni. Zdaję sobie sprawę z tego że może być za późno. Mam jeszcze jedno pytanie w CAFie przedstawia się polskie oryginały z tłumaczeniem czy wystarczą im same włoskie wersje?
gosiaBG
01 wrz 2011
Oryginały z tłumaczeniem.
A złożyłaś już w ogóle wniosek o borsę? Elektronicznie?
Złożyłam wniosek elektronicznie i wszystko co potrzebne wysłałam mailem do uczelni. Jeszcze jedno pytanie, czy dokumenty przedstawiane w CAFie muszą być oryginalnymi wersjami czy można je zeskanowane wydrukować na miejscu?
gosiaBG
01 wrz 2011
Tego nie wiem, nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, może Ci odpowiedzieć CAF. :)
nataliaemilia
26 paź 2011
<Hej. Bardzo prosze o inf. jakie dokumenty trzeba przedstawic w caafie do obliczenia drugiej raty na uniwersytecie wloskim. Czy potrzebne jest apostille na tych dokumentach:?
dziekuje za odp
gosiaBG
26 paź 2011
Dokument potrzebny do tego obliczenia nazywa się ISEEU, na forum było o tym z 50 razy, ja sama pisałam o tym z 5 razy więc po prostu poszukaj...
Problem p[olega na tym, ze panie w caafie stwierdzily, ze nie jest to potrzebna. W zasadzie potrzebne sa tylko pity rodziny przetlumaczone. Natomiast moj znjaomy francuz nie przedstawil dochodow rodzicow poniewaz utrzymuje sie sam, a jego dochod wynosi 0 e.
gosiaBG
26 paź 2011
Różnie bywa. Co CAF to "obyczaj". U mnie wymagali apostille, a PIT nie był potrzebny, tylko zaśw. o dochodach z urzędu skarbowego, plus parę innych dokumentów o których pisałam parę razy na forum...