stage a residenza

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,

Mam takie pytanie, pisze tutaj bo w internecie nie znalazlam odpowiedzi ktora by mnie usatysfakcjonowala, juz wyjasniam o co chodzi.
Jestem w Italii juz od 3 lat, niestety z powodu braku pracy nie mam jeszcze rezidenzy z tego powodu kursowalam pomiedzy Polska a Wlochami co 2-3 mce, ostatnio jednak zalapalam sie na stage ktory trwa 6 miesiecy i tutaj rodzi sie moje pytanie: czy z kontraktem stazysty i busta paga moge wyrobic sobie residenze? jezeli moj pobyt przekracza 3 miesiace to teoretycznie tak ALE bedac stazysta niewiem czy sie kwalifikuje no a wiecej niz 3 mce nie moge tu przebywac bez dokumentow...no i koleczko sie zamyka.
Prosze moze ktos z was znalazl sie w podobnej sytuacji lub wie cos na ten temat..wiem wiem musze isc do Anagrafe i zamierzam to niedlugo zrobic, ale najpierw chcialam sie zapytac Was widzac ze jest takie forum i ze chetnie pomagacie.

DZIEKI I CZEKAM NA OPOWIEDZ POZDRAWIAM!
witaj
gdzie teraz mieszkasz?jeśli jeżdzisz do włoch od 3 lat to gdzieś musisz mieszkać
odpowiedz
przy stażu musisz wynająć mieszkanie,chyba że tam gdzie pracowałaś miałaś zapewnione mieszkanie.
wracając do tematu,jeśli miałaś staż i wynajęłaś mieszkanie to właściciel mieszkania cię melduje i to jest rezydencja,po prostu idziesz z tymi papierkami ze stażu do wynajmującego mieszkanie
czesc,
wejdz na strone http://www.poliziadistato.it/articolo/view/10387/
musisz zadeklarowac w ufficio angrafe, ze zamierzasz przebywac we wloszech dluzej niz 3 miesiace i podac/udokumentowac powod (praca, nauka, ksztalcenie zwodowe). musisz tez posiadac podstawowe ubezpieczenie zdrowotne (sama mozesz wykupic sobie ubezpieczenie, jesli staz go nie przewiduje).

wedlug mnie staz jest wystarczajacym powodem na potwierdzenie dlugiego pobytu, nie wiem tylko, czy ten twoj jest odplatny czy nie (bo jesli nie, mozliwe, ze poprosza cie o potwierdzenie posiadania wystarczajacych srodkow na zycie we Wloszech, to sa ustalone minimalne kwoty, mozna np. podac wyciag z konta bankowego itp.).
warto sie wybrac do ufficio anagrafe i zapytac o szczegoly, bo przepisy sa wszedzie te same, ale ich interpretacja juz nie zawsze.

powodzenia

Dzieki Wszystkim.
Moze wyjasnie kilka szczegolow:
otoz ja mieszkam z moim chlopakiem ale on nie bedac moim mezem nie jest brany pod uwage jako osoba ktora mnie moze utrzymac, a zameldowac mnie tez nie moze ot tak sobie bo musze miec jak juz wspomnieliscie (albo srodki na koncie a jest tego ponad 5000€ takze chyba nie bardzo) albo kontrakt o prace itd itp.
Moj staz jest odplatny, niewiele ale zawsze cos i place IRPEF, Ubezpieczenie chyba nie jest wliczone, to od nieszczesliwych wypadkow w miejscu pracy tak placi mi je pracodawca. Mam busta paga z ostatniego miesiaca.

Co o tym sadzicie?

POZDRAWIAM
twój chłopak może zameldować cię jako gościa,a jeśli masz buste page to masz środki do utrzymania i możesz iść z tym i poprosić o zameldowanie u twojego chłopaka,ewentualnie wynająć mieszkanie na siebie
Dzieki Giulietka jestes nieoceniona :-)

mam tylko jedna watpliwosc otoz niewiem czy moje "pobory" wystarcza gdyz slyszalam ze powinnam osiagnac min socjalne tzn ok 450€ (jak sie nie myle) a ja na reke tyle nie biore :-( no i ubezpieczenie zdrowotne...widze ze bede je musiala wykupic sama..a wlasnie gdzie sie udac? mam zapisac sie do INPSU?

Dzieki jeszcze raz

Pozdrowka
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to załatwia się właśnie w inpsie
pozdrawiam
sprostowanie: ubezpieczenie nie musi byc koniecznie zlatwiane w inpsie, moze byc np. INA Assitalia (jesli sama je wykupujesz)

najwazniejsze: nie tylko maz moze zadeklarowac, ze utrzyma cie podczas pobytu w Italii; twoj facet, z ktorym zreszta mieszkasz, moze to zrobic bez problemow

nalegam, zeby zapytac w ufficio anagrafe o szczegoly, oni juz tam wiedza w jakim przypadku jakich wskazowek praktycznych udzielic (a moze zanim tam pojdziesz, poszukaj na stornie internetowej biura w twoim miescie, wszystko powinno byc tam dokladnie napisane)
1. Właściciel mieszkania czy tez osoba już zameldowana w lokalu nikogo nie melduje, podobnie zresztą nie ma czegoś takiego jak "zameldowanie kogoś jako gościa". To osoba, której to dotyczy, musi się zameldować i nieważne, na jakiej podstawie zajmuje ona dane mieszkanie i do kogo ono należy. Mam wrażenie, ze giulietka myli pojęcia i ma trochę bałagan przepisowy w głowie.;)

2. Stage (czyli tirocinio professionale) jest traktowane raczej jako nauka, nie jako praca, wiec urząd meldunkowy może wymagać deklaracji posiadania odpowiednich środków na utrzymanie (które mogą pochodzić od osoby trzeciej, bez względu na stosunki, jakie cie z ta osoba łączą) oraz ubezpieczenia zdrowotnego.

3. INPS nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym, to urząd "emerytalny i zasiłkowy". Moze warto tu wyjaśnić, ze opieka zdrowotna jest opłacana z podatku dochodowego płaconego regionom (addizionale regionale), nie ze składek na INPS.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Do autora strony - uwagi, propozycje

Zostaw uwagę