Witam wszystkich!
Tak więc… mam przed sobą kolejne duże wyzwanie - kraj o wdzięcznej nazwie Italia =)
Ponieważ jest to mój pierwszy post, wypada się przedstawić.
Mam na imię Marcin, liczę 24 zimy i przyleciałem do Włoszech z UK Birmingham , gdzie zabawiłem… zdecydowanie za długo :P Wiem że to brzmi jak totalne szaleństwo – rezygnacja z przyzwoitego życia w Wielkiej Brytanii i przylot do kraju aktualnie pogrążonego w kryzysie, ale każdy miał swoje powody by tu przybyć.. Ja również :)
Historia o tym jak i dlaczego znalazłem się akurat w Pescarze, jest równie niesamowita jak i długa, dlatego nie będę nią w tej chwili nikogo zanudzał…
Czas przejść do sedna. Udało mi się cudem wynająć całkiem przyzwoite lokum, fart że właściciel mówił po angielsku. Znam jakieś 20 słów w języku włoskim a pomimo tego bez większych problemów udało mi się uzyskać kod fiskalny . TAK, było całkiem zabawnie ;) Wiem już z forum gdzie szukać nieodpłatnych kursów językowych [Comuna, Si?] , oraz znalazłem kilka postów , o jakie inne dokumenty powinienem się postarać na starcie.
Wiem, że bariera językowa to spory problem, zwłaszcza dla kogoś, kto zdany jest w tym kraju wyłącznie na siebie… Ale jestem ogromnie zdeterminowany by tu zostać. Posiadam trochę oszczędności i dzięki nim mam sporo czasu na znalezienie pracy. Mam nadzieję, że kilka miesięcy to wystarczający okres na „łyknięcie” podstaw językowych i rozeznanie w tym, jak i gdzie można zakręcić się za jakimś zajęciem. Na razie sukcesywnie każdego dnia chcę robić jakieś kroki na przód, ogarniając sprawy z dokumentami. Wiadomo – im szybciej tym lepiej , oszczędności mają do siebie to, że kiedyś się kończą ;)
Wiem, że prawdopodobnie nie raz natrafię na jakieś niejasności, a wtedy pozostanie mi tylko zwrócić się do was o pomoc.
Mogę na was liczyć?
Pozdrawiam serdecznie!
PS. O ile wiem Pescara, Abruzzo nie jest regionem , w którym mogę spotkać wielu naszych rodaków, ale jeżeli ktoś jest z okolic bardzo chętnie nawiążę kontakt ! Miło byłoby wymienić spostrzeżenia i poglądy :)
Ciaoo!