Zimno mi na sama mysl o Wenecji teraz ;-) Ciesze sie, ze moje porady okazaly sie przydatne :-)
Co do zwiedzania Italii to moje styczniowe 'zwiedzanie' takze mnie usatysfakcjonowalo i takze polecam:-)
Tym razem zwiedzanie Umbrii ....czyli bardzo po drodze z Rzymu do Wenecji, ale srednio zahacza o Pize;-)
Umbria to ...oczywiscie Asyz i oprocz tego, ze pochodzi z niego sw Franciszek z Asyzu, jest przesliczny. Bardzo bardzo mi przypadl do gustu. Umbria to takze Perugia, gdzie produkuja baci perugina :-) Urocze miasteczko:-)
To takze przeurocze Gubbio, jezioro Trazymenskie a na nim przeurocza wysepka Maggiore (z ktorej pchodza slynne koronki), Orvieto (jedno z glownych miast etruskich) i okoliczne nekropolie etruskie. W Orvieto katedra prawie jak we Florencji:-). Orvieto ma okolo 1200 jam wykutych przez czlowieka! Niesamowita jest wycieczka po podziemnym Orvieto, nawet jezeli tylko dwie jamy (cavità - nie wiem jak to dokladnie nazwac ...ale tlumaczenie z wloskiego dokladne jest wlasnie jama...). 1200 'jam'! Cale praktycznie Orvieto na swoje 'drugie dno'. W Orvieto jest takze slynna studnia swietego Patryka. Ogromna i mozna zejsc na samo dno. Todi jest takze przesliczne! I Spoleto takze:-)
Oprocz tego w Umbrii w czasie sezonu na oliwki, sa tak zwane 'dni otwarte' frantoio, czyli miejsca gdzie sie robi oliwe. Mozna zobaczyc kazdy etap produkcji, rozkoszujac sie smakiem swiezej oliwy. ...i tez zapach oliwy wlasnie robionej... ja uwielbiam.... Ale to nie na teraz, a na jesien.
W ostatnia niedziele tez bylam na wycieczce bardziej 'gorskiej' i wybralam sie do Roccasecca - miejsca urodzenia Tomasza z Akwinu. Tam weszlam na sama gore i rozkoszowalam sie widokami ...choc zimno bylo... Roccasecca to jeszcze Lazio ...wiec nie zalicza sie do zwiedzania Umbrii;-)
Wycieczka po Umbrii byla ladna ...ale zimno, bardzo zimno jak dla mnie :-/ Zdziwilo mnie, ze w menu w restauracji nad jeziorem Trazymenskim ...serwowano bardzo duzo dan z karpia. ...nigdy nie spotakalam sie z karpiem we Wloszech... a tu ravioli z karpiem, pasta z 'bottarga' z karpia, karp nadziewany ...i jeszcze inne. Generalnie, co nie dziwi, kroluja tam ryby slodkowodne.
Piekne sa Wlochy!
edytowany przez marysia2: 19 sty 2012