Rejestrowanie badz nierejestrowanie kontraku wiaze sie z podatkami, ktore wlasciciel powinien placic. Czesto wynajmowanie na czarno jest to uklad obustronny, gdzie wlasciciel godzi sie na nizszy czynsz w zamian, za nierejestrowanie kontraktu. I w ten sposob lokatorzy placa mniej. Jest to uklad obustronny i nie mozna nazywac tylko wlasciciela mieszkania oszustem. Oszustami mozna nazwac takze lokatorow, ktorzy godza sie na to, aby placic mniej.
Dla mnie to jest jasne jak slonce, ze nie tylko wlasciciel korzysta, a takze wynajmujacy, majac nizsza cene.
Jezeli podobna 'umowa' jest w powyzszym przykladzie, zarejestrowanie kontraktu bedzie sie wiazac z wyzszym czynszem. Oczywiscie, ze Beatka moze sie nie wywiazac z 'umowy' (jezeli taka byla) i doniesc. ...jezeli ktos lubi 'umowic sie' i donosic ...to swietne rozwiazanie doniesc... jak ktos lubi...
Nie wiem jak jest w tym przypadku, ale wiem, co proponuja wlasciciele mieszkan i jakie sa 'uklady', wiem jaki mniej wiecej jest stosunek wlasciciela do wynajecia z mozliwoscia zalemdowania sie i wiem jak te rozmowy przeprowadzaja. Proponuja poprostu cene wyzsza i nizsza w zaleznosci na co sie godzi lokator.
Znam temat bardzo na swiezo, bo wlasnie wynajelam kawalerke, a to juz trzecie mieszkanie moje w Rzymie.... mam nadzieje, ze teraz juz na jakis czas... bo kontrakt jest 4/4. ...zdecydowanie musialam pokazac swoje buste paga, i musialam byc zatrudniona na tempo indeterminato. Wynajecie mieszkania wcale nie jest takie latwe... Przynajmniej w Rzymie...