Carta d'identita

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze o pomoc poinformowanych w prawie wloskim.Czy moglabym w jakis sposob odnowic carta d'identita nie spelniajac wymogu jakim jest contratto di lavoro?Kilka lat temu mialam kontrakt,nie zostalam skreslona z listy mieszkancow,tzn wlasciciel mieszkania mi zrobil cessione di fabbricato ktore chyba jest aktualne bo modulo di censimeto 2011 dostalam.I do sedna,przez ten rok pasowalo by mi pomieszkac we wloszech.W Polsce jestem zameldowana,karte Ekuz tez posiadam ,konto bankowe w Polsce z wystarczajacym zabezpieczeniem tez posiadam.Czy to wystarczy? Ktos wie jak przez to przebrnac?Biurokracja wloska mnie przeraza dlatego wczesniej tu pytam.Z gory dziekuje.
Nie sądzę, żeby ktoś wymagał od ciebie przedstawienia dokumetacji koniecznej do zameldowania, skoro już jesteś zameldowana i chcesz jedynie odnowić dowód osobisty.
Z tego co czytam na tym forum i z mojego doswiadczenia wiem ze w kazdaj gminie inaczej do tego podchodza, prawie na pewno beda sprawdzac dokumentacje, mi ostatnio nie chcieli wyrobic nowego dowodu, bo nie mialam kontraktu o prace- dostalam dowod w dniu kiedy przedstawilam umowe o ztrudnienie. Jesli jest tak jak piszesz ze masz odpowiednie srodki na koncie to nie powinno byc problemu z nowym dowodem, bo to jest jeden z 3 warunkow zamieszkania legalnego.
Cytat: wszystkoczerwone
Jesli jest tak jak piszesz ze masz odpowiednie srodki na koncie to nie powinno byc problemu z nowym dowodem, bo to jest jeden z 3 warunkow zamieszkania legalnego.

Nie wystarczy spełniać jednego warunku, jeśli w gminie zażądają dokumentacji (a nie mają takiego prawa, tak na marginesie), to będą wymagać również ubezpieczenia zdrowotnego. W każdym razie posiadanie włoskiego dowodu osobistego nie jest ani obowiązkowe, ani niezbędne do normalnego funkcjonowania tutaj.
niestety jest potrzebny wloski dowod osobisty, mi np. byl potrzebny i wcale nie chcieli sluchac ze mam polski a we wloszech jestem legalnie zameldowana place podatki itp. Przyklad staralam sie o kredyt i bez wloskiego dowodu wcale ze mna nie chcieli gadac
Powiedziałabym raczej, że może się przydać, co nie znaczy, że musi. Mieszkam tu od niemal 7 lat i dowodu włoskiego nigdy nie miałam, a gdyby tak się zdarzyło, że nie będę mogła bez niego załatwić jakiejś niezwykle dla mnie ważnej sprawy, to wyrobienie go zajmie chwilę. Na razie do takiej sytuacji nie doszło, dlatego mówię z własnego doświadczenia, że nie jest on konieczny.
Aby dostac wloski dowod osobisty trzeba udac sie do Comune z umowa zatrudnienia lub ostatnia busta paga (nie wymagany jest kontrakt wynajmu itd.) i oczywiscie potrzebny jest polski dowod osobisty...aby otrzymac obywatelstwo trzeba miec residenza (staly meldunek) od minimum 4 lat - jest to jednym z warunkow koniecznych. Bez dowodu wloskiego nie mozna zapisac sie na kurs prawa jazdy - autoscuole chca zameldowania na terenie Wloch i dodatkowo aby otworzyc konto w oplacalnym banku internetowym rowniez trzeba miec residenza i przeslac kopie wloskiego dowodu osobistego. Niby dowod wloski nie jest konieczny, ale przekonalam sie, ze warto go jednak miec:)
Aby dostać włoski dowód, trzeba być zameldowanym. Dokumentację, o której piszesz trzeba przedstawić przy pierwszym zameldowaniu na terytorium Włoch, nie podczas składania wniosku o wydanie dowodu osobistego, a jeśli jakiś urzędnik nie chce wydać dowodu, to działa niezgodnie z przepisami. Wiem doskonale, że co urząd, to obyczaj, ale nie rozumiem, dlaczego większość osób nie tylko się na to zgadza, ale na dodatek rozpowszechnia informacje, że takie są wymagania we Włoszech.

PS. Konto otworzyłam z zameldowaniem, na podstawie polskiego dowodu + polskie prawo jazdy jako drugi dokument tożsamości. Czy robili mi w banku problemy? Oczywiście! Czy wygrali? Nie.;)
Tak, rzeczywiscie zeby dostac dowod wloski trzeba miec meldunek, a zeby dostac meldunek trzeba sie udac do comune z umowa w sprawie zatrudniena (tutaj z gory przepraszam za zamieszanie, ale bardzo dawno wyrabialam wszystkie dokumenty). Kiedy ma sie juz meldunek - wykonanie dowodu zajmuje urzednikowi 5 minut. Oczywiscie zeby mieszkac we Wloszech nie potrzebny jest dowod wloski (tym bardziej, ze ten dowod wloski jest wazny na terenie Wloch, tzn, na lotnisku trzeba miec polski dowod albo polski paszport jesli oczywiscie nie ma sie wloskiego obywatelstwa). Co do banku - to we wloskim banku otworza ci konto na polski dowod bez problemu. W banku, ktory dziala glownie przez internet juz nie. Chca wloski dowod i meldunek na terenie Wloch. Dodatkowo tak jak wspomianalam, aby zapisac sie na kurs prawa jazdy we Wloszech niezbedny jest meldunek i wloski dowod osobisty - polski dowod osobisty niestety nie jest honorowany ze wzgledu na to ze autoscuole chca gwarancji, ze w przypadku wypadku moga szukac taka osobe we Wloszech, a nie w Polsce. Moim zdaniem warto miec wloski dowod osobisty skoro ktos ma meldunek:) Wybor jest oczywiscie sprawa indywidualna.
A ja poszlam do comune z osoba, ktora chciala mi dac residenze i tam powiedzieli, ze mi wyrobia tez wloski dowod, tylko, ze to kosztuje 380 euro rocznie w tym opieka medyczna.
Oczywiscie podziekowalam.
Widocznie nie masz kontraktu o prace .
Cytat: marshmallow
A ja poszlam do comune z osoba, ktora chciala mi dac residenze i tam powiedzieli, ze mi wyrobia tez wloski dowod, tylko, ze to kosztuje 380 euro rocznie w tym opieka medyczna.
Oczywiscie podziekowalam.

bo takich jak Ty traktują tak jak sobie na to zasługują ! widzisz, poznali się na Tobie !!
I co? nie płaczesz że w Italii szaro i beznadziejnie? Wyrwałaś się z polskiego kurnika a w tym cudownym włoskim nawet dowodu nie chcą Ci dać dranie.
Nie dowod kosztuje 380 euro tylko wlasnie ubezpieczenie, w przypadku jezeli nie pracujesz.

Ja poszlam sama do comune i mi wyrobili dowod ...co prawda kosztowal chyba 5 euro...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia