ubezpieczenie i ciąża-jak/czy w ogóle działa formularz E-106?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, zwracam się z prośbą o udzielenie informacji na temat ubezpieczenia – w konkretnej sytuacji: żona Polka, mąż Włoch, obydwoje pracujący - tylko w dwóch różnych krajach.
Mam pytanie odnośnie funkcjonowania ubezpieczenia zdrowotnego we Włoszech bazującego na formularzu E-106.
Sytuacja wygląda mniej więcej następująco – jestem żoną Włocha, który obecnie pracuje we Włoszech, jest tam zameldowany, posiada stały kontrakt o pracę. Ja pracuję w Polsce (również kontrakt o pracę), a co za tym idzie w Polsce jestem ubezpieczona. Ponieważ mam dość elastyczny czas pracy, a częściowo pracuję zdalnie, jestem regularnie we Włoszech, ale zameldowana jestem w Polsce. Sytuacja niezbyt idealna, niemniej nie tragiczna :) Optymistycznie zakładając chciałabym pracować w Polsce i przemieszczać się na linii Polska-Włochy dopóki będzie to możliwe, donosić ciążę we Włoszech, tam urodzić, potem wrócić do pracy: w wersji 1) mąż w tym czasie znajdzie pracę w Polsce i się przenosimy razem do Polski, w wersji 2) ja znajduję pracę we Włoszech i tam zostajemy.
Byłam w polskim NFZ, przedstawiłam szczegółowo sytuację, wyłuszczyłam zagmatwane kwestie, i uprzejma pani w okienku powiedziała, że mogę się ubiegać we Włoszech o pełną opiekę zdrowotną, łącznie z prowadzeniem ciąży na podstawie formularza E-106, który powinnam zarejestrować w lokalnym ASL. Problem polega na tym, że pani z ASL nigdy o formularzu nie słyszała i radośnie odpowiedziała, że powinnam się wylegitymować Tessera Sanitaria (której nie posiadam). Inna pani reprezentująca stronę włoską powiedziała, że mam wykupić prywatną polisę jeśli chcę korzystać z włoskiej służby zdrowia.
Kartę EKUZ posiadam, ale to oczywiście inny zakres ubezpieczenia.
Czy ktoś kompetentny mógłby poradzić, co można w takim razie zrobić w kwestii pełnego ubezpieczenia pokrywającego prowadzenie ciąży we Włoszech?
A nie mozesz sie zameldowac we Wloszech? Dostaniesz wtedy tessera sanitaria i bedziesz mogla spokojnie prowadzic ciaze w panstwowej wloskiej sluzbie zdrowia. Dzieki tessera sanitaria bedziesz miec tez ulgi lub moze nawet za darmo na niektore leki np. kwas foliowy.
Mozesz tez zrobic tak, ze wybierasz sobie we Wloszech prywatnego gina, ktorego twoja tessera sanitaria nie interesuje (tyle, ze trzeba bulic czasem nawet solidna kase plus dodatkowe badania ktore tez kosztuja). Tyle, ze nie wiem jak to potem bedzie wygladalo jak juz bedziesz musiala rodzic, bo mnie np w szpitalu podczas przyjecia do porodu o tessera sanitaria proszono. Z drugiej strony pomocy nie moga raczej odmowic (jesli np. zacznie ci sie porod).
Masz na myśli tymczasowy czy stały meldunek? Szczerze mówiąc chciałam uniknąć komplikacji związanych z meldunkiem i wyrabianiem nowych dokumentów, ale może z deszczu wpadam pod rynnę. Nie wiem, czy zostaniemy we Włoszech, czy bedziemy w Polsce, więc wolałam nie komplikować sprawy. Pomocy w sytuacji kryzysowej nie mogą odmówić, ale wolałabym nie czatować wokół szpitala z myślą, że mnie mogą odesłać :)
pani plum , a wychodzilas za maz w polce czy we wloszech? jesli we wloszech to nie nadali cie automatycznie rezydencji i prawa o opieki zdrowotnej we wloszech jako zonie wlocha? a nawet jezeli zameldujesz sie we wloszech to niby wedl prawa powinnas sie wymeldowac z mieszkania w polsce, ale w realu malo kto to robi, wiec w sumie nic nie tracisz, no chyba, ze nie chcesz czy nie mozesz stracic ubezpieczenia w polsce, zalezy czy prowadzisz firme czy pracujesz dla kogos...
na stronce wloskiego ministra zdrowia jest taki podtytul: Modello E106, E109, E120, E121 (oppure documento portabile S1 o SED S072)

I titolari dei suddetti attestati dovranno recarsi presso l’Asl territorialmente competente e presentare il modello E106 o E109 o E120 o E121. La Asl provvederà ad iscriverli al Servizio Sanitario Nazionale (SSN) e si avrà diritto ad un’assistenza sanitaria completa (comprensiva del medico/pediatra di base) alle stesse condizioni previste per un assistito italiano.

Inoltre, ai soli titolari del modello E106 ed E120 (o S1 o S072 relativo a tali casi), la ASL fornirà un documento contenente alcune informazioni necessarie per la compilazione della ricetta, da presentare al proprio medico di base ogni volta se ne abbia bisogno.
Wychodziłam za mąż w Polsce. Teoretycznie, mogę być zameldowana we Włoszech i nie wymeldowywać się w Polsce. Tylko jakim dokumentem będę się posługiwać? No i kolejne pytanie, czy nie komplikuje to spraw podatkowych?. Pracuję w Polsce w instytucji, nie prowadzę firmy.
W innym ASL twierdzili, że mogę korzystać z włoskiej opieki zdrowotnej na bazie formularza S2. Ale o S2, NFZ w Polsce nic nie wspominał...
Stronę włoskiego ministerstwa ogladałam wiele razy :) ale dziękuję za pomoc. Tylko w rzeczywistości teoria swoje, a praktyka swoje. Czy powinnam wydrukować stronę i z tym iść do ASL? :)
wydaje mi sie, ze nie moga ci odmowic pomocy medycznej, powinni cie normalnie wpisac do ASL z tym dokumentem, ale chyba musisz im paragraf wydrukowac, bo jak zwykle ktos, gdzies jest niedoinformowany, oczywiscie moge sie mylic, ale jak byk powyzej jest napisane, ze posiadajac dokument E106 mozesz ubiegac sie o wpisanie do ASL i o opieke medyczna lacznie z pediatra...
no wlasnie to mnie zastanawialo, ze wlasciwie rzeczywiscie zameldowanie sie we wloszech moze kolidowac z podatkami w polsce, wiec po to jest taki dokument uprawniajacy do opieki medycznej, abysmy z niego korzystali, ale juz wiele osob na forum mialo tego typu problemy, ze osoby w okienkach, nie koniecznie sa doinformowane :-( i wielu doradzano wlasnie wydrukowanie sobie odpowiedniego paragrafu i pokazanie danej osobie...jest to smieszne, wiem, ale co zrobic jak ktos robi problemy w sprawach oczywistych...mam nadzieje, ze sie nie myle, jesli jednak to niech ktos mnei wyprowadzi z bledu
w razie dalszych problemow, moze skontaktuj sie z konsulatem, moze oni pomoga w jakis sposob, doradza
Moze niech maz spyta sie w comune, niech przedstawi sytacje, czy mozesz dostac meldunek tymczasowy, czy upowaznia cie to otrzymania tessera santaria i itd
dokladnie, napewno rozwina sie wszystkie watpliwosci, ja mysle jeszcze o jednym aspekcie, czy pani plum rodzac we wloszech moze ubiegac sie o dodatek macierzynski INPS?
OK, właśnie sie tam wybieram, więc w przyszłym tygodniu dam znać, co wyszło podczas bezpośredniej konfrontacji wszystkich stron. Dziękuję za wsparcie :) pozdrawiam
glowa do gory, powodzenia :-)
Jezeli autorka zamelduje sie we Wloszech to bedzie miala prawo do ubiegania sie o assegno di maternità.
Znalazlam na stronie INPS:
ASSEGNO DI MATERNITA' CONCESSO DALL'INPS (c.d. ASSEGNO DI MATERNITA' DELLO STATO)

CHE COS'E'

E’ un assegno che la madre lavoratrice o disoccupata può chiedere all’Inps per la nascita del figlio oppure per l’adozione o l’affidamento preadottivo di un minore di età non superiore ai 6 anni (o ai 18 anni in caso di adozioni o affidamenti internazionali).

A CHI SPETTA

Cittadine italiane o comunitarie residenti in Italia al momento del parto o dell’ingresso del minore adottato/affidato nella famiglia anagrafica della richiedente
Cittadine non comunitarie residenti in Italia al momento del parto o dell’ingresso del minore adottato/affidato nella famiglia anagrafica della richiedente, in possesso della carta di soggiorno o del permesso di soggiorno CE per soggiornanti di lungo periodo.

Pamietam jak ja sie ubiegalam o assegno di maternità skladalam podanie do comune. Nie wiem czy wszedzie dziala tak samo, ja od porodu mialam okolo roku na zlozenie podania.

Przepraszam Cie umbryjka, ale czy przyznanie assegno maternità nie zalezy tez od dochodu?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka