Witam, zwracam się z prośbą o udzielenie informacji na temat ubezpieczenia – w konkretnej sytuacji: żona Polka, mąż Włoch, obydwoje pracujący - tylko w dwóch różnych krajach.
Mam pytanie odnośnie funkcjonowania ubezpieczenia zdrowotnego we Włoszech bazującego na formularzu E-106.
Sytuacja wygląda mniej więcej następująco – jestem żoną Włocha, który obecnie pracuje we Włoszech, jest tam zameldowany, posiada stały kontrakt o pracę. Ja pracuję w Polsce (również kontrakt o pracę), a co za tym idzie w Polsce jestem ubezpieczona. Ponieważ mam dość elastyczny czas pracy, a częściowo pracuję zdalnie, jestem regularnie we Włoszech, ale zameldowana jestem w Polsce. Sytuacja niezbyt idealna, niemniej nie tragiczna :) Optymistycznie zakładając chciałabym pracować w Polsce i przemieszczać się na linii Polska-Włochy dopóki będzie to możliwe, donosić ciążę we Włoszech, tam urodzić, potem wrócić do pracy: w wersji 1) mąż w tym czasie znajdzie pracę w Polsce i się przenosimy razem do Polski, w wersji 2) ja znajduję pracę we Włoszech i tam zostajemy.
Byłam w polskim NFZ, przedstawiłam szczegółowo sytuację, wyłuszczyłam zagmatwane kwestie, i uprzejma pani w okienku powiedziała, że mogę się ubiegać we Włoszech o pełną opiekę zdrowotną, łącznie z prowadzeniem ciąży na podstawie formularza E-106, który powinnam zarejestrować w lokalnym ASL. Problem polega na tym, że pani z ASL nigdy o formularzu nie słyszała i radośnie odpowiedziała, że powinnam się wylegitymować Tessera Sanitaria (której nie posiadam). Inna pani reprezentująca stronę włoską powiedziała, że mam wykupić prywatną polisę jeśli chcę korzystać z włoskiej służby zdrowia.
Kartę EKUZ posiadam, ale to oczywiście inny zakres ubezpieczenia.
Czy ktoś kompetentny mógłby poradzić, co można w takim razie zrobić w kwestii pełnego ubezpieczenia pokrywającego prowadzenie ciąży we Włoszech?