busta paga

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Czy znajdzie się ktoś,kto mógłby mi wytłumaczyć dlaczego nie dostaję busta paga....? I czy mój"kontrakt"jest kontraktem? O tym,że coś takiego istnieje(busta paga) dowiedziałam sie na forum..Pracuję w Italii dopiero 7 miesięcy...i tak mi się"ufarciło",że ludzie do których trafiłam od razu chcieli mi zrobić kontrakt... Dostałam "Denuncia Rapporto di Lavoro Domestico" Categoria Badante, na 25h tygodniowo(którego nie musiałam podpisywać),mam tessera sanitaria.... A jako pokwitowanie mojej wypłaty dostaję Ricevutę-z nazwiskiem osoby z którą mam podpisany kontrakt,sumą jaką dostaję i za jaki miesiąc. Czy to jest moja busta paga...? Nie umiem na tyle język włoski..żeby iść i się dowiedzieć w jakimś Urzędzie....Proszę o pomoc:-(
Czy nikt nie potrafi mi pomóc...??:-((
Czesc Aga2012,nie znam bardzo dobrze tego tematu,ale wiem jedna rzecz co odnosnie busty paga.Jesli co miesiac otrzynujesz buste paga to mozesz ubiegac sie o kredyt w banku.Jesli nie masz busty paga to nigdzie nie otrzymasz zadnego kredytu.W zeszlym roku pracowalam i dostsawalam buste paga.To jest taki dokument,w ktorym masz wypisane godziny pracy jakie wykonalas,ewentualne nadgodziny,wyplate brutto i netto itd.Niestety nic wiecej nie wiem na ten temat.Dla mnie to tez jest czarna magia.
Zapomnialam sie Ciebie zapytac,gdzie mieszkasz?pozdrawiam :-)
Hmmm...to tak jak ja:-(( Zero orientacji w tym temacie...Tylko tyle co wiem z netu:-( Może ktoś się znajdzie...kto wie coś więcej na ten temat... Okolice Rosignano Marittimo
A Ty caterina85?
A i tak w ogóle dziękuję że odpisałaś...na tyle ile się orientujesz. A jeśli chodzi o kredyt...to w Italii czy w Polsce?
Witaj Aga2012,jesli chodzi o buste paga to mialam na mysli wziecie kredytu tutaj we Wloszech.Ja mieszkam blisko Milano.Myslalam ze mieszkasz tez gdzies tutaj.Jesli chcesz pogadac to jest moj nr gg : 4[tel].Pozdrawiam :-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka