PRACA

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
Witam serdecznie.
Mam ogromną prośbę i proszę Was o pomoc ... Gdzie mogłabym się udać i poszukać pracy w okolicach neapolu ? Ja i mój chłopak jesteśmy młodą parą. Chcielibyśmy wyjechać do Włoch i poszukać tam pracy ? Gdzie udać możemy się również by wynająć sobie jakieś niedrogie mieszkanko ? Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam
na moja opinia, nie dobre miasto dla was. Lepiej na polnoc. Piemonte / Liguria / Lombardia / Trentino / Toscana / Emilia
Uważa pani że tam większe szanse na znalezienie pracy ? Pozdrawiam
MascalzoneLatino to jest mezczyzna.

Ja tez uwazam, ze szanse sa duzo wieksze na polnocy.

...a czemu akurat do Wloch chcecie przyjechac?
Mnie od małego fascynował ten kraj , mam tam rodzinę ale nie chcę nikomu zwalać się na głowe....
Chcieliśmy sami spróbować poszukać pracy ... Dlatego taki nasz wybór.
Powodzenia ...wszystko jest mozliwe :-)
A znacie jezyk wloski?
najlepsze jest mieszkac blisko granica za Szwajcari ( Piemonte/Lombardia ).
Mieszkac we wloszech i pracowac we Szwajcari ;)
Najmniej mozna zarabiac jest 1500e! (we wloszech nawet 900e! :D)

PS: jak znacie jezyka francuski czy niemiecki oraz wloskiego, to super pomysl!

Tzn ja znam język tak by się dogadać ... Te podstawy jak najbardziej , chłopak mój się uczy...
Bardzo nam zależy by wyjechać w jakieś dobre miejsce , gdzie mieszkania nie są za drogie i można w miare możliwości zarobić jakieś pieniążki , bo w Polsce to niestety jest jak jest . Dla nas żadnych perspektyw.
znacie po niemiecku ? po francuski ?
My znamy bardzo dobrze język angielski , ale jeśli chodzi o j. niemiecki to niebardzo .
jak znacie troche po niemiecki, mozecie probowac w Szwajcari ( Vallese region ). Z po wlosku mozecie w region Ticino , zawsze w szwajcari. We wloszech trudno z pracy i nie mozliwy zarabiac za bardzo.
Jak mieszkacie w malutka miasto to tak! Pewnie nie w Milano, Firenze, Verona, Bologna, Roma...tylko, najmniej, 30-50km daleko o tych!
Bravo mascalzone!!!!!
grazie cara :)
No rozumiem , właśnie interesują mnie tylko Włochy , zakochałam sie w tym kraju ... Dlatego dziękuje bardzo za poradę . Nie spodziewałam się , że ludzie tutaj na forum naprawde próbują pomóc. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Witam !
Mam pytanie ..
Mam zamiar zamieszkac we Wloszech i tam zaczac praca, lecz studia prawnicze chcialabym ukonczyc w Polsce ewentualnie w Niemczech czy potem we Wloszech musze uczyc sie na nowo prawa wloskiego czy prawo w Unii jest takie samo badz zdawac jakies kursy.
pomozcie bo nie wiem jak to wyglada..!:)
Bella, to chyba Ty jako studentka prawa powinnas powiedziec nam jak wygladaja roznice w systemach prawnych poszczegolnych pantw....
moja kolezanka ktora jest rumunka po prawie mowila mi ze roznic jest tyle, ze zeby wykonywac tu zawod musialaby od nowa robic studia. Moim zdaniem jezeli chodzi o zawod prawnika, wskazane jest ukonczenie studiow w tym kierunku w kraju, w ktorym chce sie pracowac.
do wloch to polecam na wakacje jezdzic ...
Cytat: emendamentos
do wloch to polecam na wakacje jezdzic ...

:) swiete slowa chociaz tu wszyscy bez przerwy sie pozywaja nawzajem i lataja do adwokata wiec moze to jednak nie taki zly pomysl?? a, no tylko jakies znajomosci musza byc bo bez tego ani rusz ;)
Hej, obserwuje tę strone od dłuższego czasu, ale pierwszy raz zostawiam tu posta :).... ja i moje dwie koleżanki poszukujemy pracy we włoszech na okres wakacji 2012 [najlepiej płónoc,centrum], dodam że studiujemy włoski, ale jak dotąd nie byłyśy w Italii pod kątem pracy, a zależało by nam baaaardzo zasmakowac tego języka w tzw środowisku naturalnym, nawiązać znajomości ;)). Wysłałam już ok 6-8 zapytań do hoteli i restauracji [głównie do miejsc polecanych przez inne osoby na tym lub innym forum] ale odezwali sie z jednej, że maja juz komplet, ale gdy sie cos zwolni dadza znać...Nie chcemy jechac w ciemno, bo co jak nie znajdziemy pracy w 2-3 dni..to tylko stracimy kase za hotel..W związku z tym moje pytanie, czy był ktoś juz we Włoszech w pracy i czy może nam cos polecić? Z góry dzieki za info ;))
Sprobujcie poprzez agencje pracy Manpower, Adecco, Metis i inne lub poprzez strony takie jak Monster, jobrapido.it
https://wwwservizi.regione.emilia-romagna.it/stagionali/ -> richieste
dziekuje Wam za linki i pomoc.... ale jak widze w tych ofertach esperienza minima 2 anni- to mnie bierze coÅ› ;-/,
szukam pracy w centrum wloch znam wloski i pracowalam jako opiekunka. teraz jest ciezej znajsc cokolwiek bo kryzys dotarl i do itali wiec jezeli ktos moze pomoc bede wdzieczna. moj nr telefonu+48327686632
wloszka63, Ty kpisz czy o drogę pytasz???? Nikt Cię nie zna, nikt o Tobie nic nie wie i sądzisz że nawet jeśli by ktoś miał namiary na pracę badante to da je osobie nieznajomej???Jeśli pracowałaś to chyba zawarłaś jakieś znajomości, znasz Polki z którymi mogłabyś rozmawiać o pracy, które mogłyby poręczyć za Ciebie. Tam szukaj, nie na forum. Tu nic nie znajdziesz, nie ma takiej opcji.

pzdr
M
Wszystkim osobom, ktore szukaja pracy w hotelach i restauracjach , radze barzdo uwazac. Sytuacja we Wloszech jest trudna. Jest duzo osob z calej Europy i nie tylko, ktore naprawde chetnie podejma prace sezonowa, nawet za niskie stawki. Do tego maja swoje zakwaterowanie oraz znaja jezyk.
Wiekszosc osob, ktore szukaja tu pracy na forum, nie zna jezyka, nie ma zakwaterowania i szuka pracy calkiem w ciemno. Ludzie, nie podawajcie tu maili, ani telefonow. Przeciez to niebezpieczne w tych czasach. Poza tym , czy naprawde wierzycie, ze ktos obcy, nie znajac was, waszych kwalifikacji itp. zadzwoni do was, korzystajac z telefonu na forum????

Juz kiedys zadalam to pytanie: czy powierzylibyscie opieke nad swoja matka, calkowicie nieznajomej osobie z forum, ktorej nigdy nie widzieliscie na oczy????

A dziewczyny, ktore szukaja pracy w hotelarstwie, za pewne zostana zasypane ofertami pracy we wloskich dyskotekach . Nie dajcie sie nabrac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
noo z tym 'zasypane' to chyba grubo przesadzone, nie mamy 18 lat, klapek na oczach i tak sie składa że studiujemy włoski!! ; poza tym chyba widze gdzie wysyłam maila!!.... oglądam hotel w necie, czytam recenzje, choć zawsze istnieje ryzyko, no ale bez przesady, zasypany to jest chyba internet tymi tekstami 'zupełnie legalna praca-hostessy-włochy' - a tam sie nie pchamy
Moj post wynikal z troski, nie tylko o Was, ale takze o inne osoby, ktore wchodza na forum i czytaja posty.
Takze, nie irytujcie sie tak, bo nie ma o co.
Słonce poludnia,myślę ze osoby które piszą tutaj o pracę realnie nie zdają sobie sprawy z sytuacji w jakiej znajduje się włoski rynek pracy.Nie ma nic kompletnie!Oprócz nas cudzoziemców,także Włosi szukają pracy.Równiez w restauracjach,hotelach itp.Skończył się sen o mleku płynącym zamiast wody.I co z tego ,ze studiujecie włoski,liczą się znajomości,to co umiesz robic.Jezeli chodzi o prace "badante"to potrzebne są również predyzpozycje psychologiczne,nie oszukujmy 25-letnia dziewczyna bardzo truno przyzwyczai się do takiego trybu zycia.Własnie zycia:będziesz z tą osobą24h na dobę,w nocy kiedy Cię woła musisz wstac zobaczyc czego potrzebuje,a z rana skoro swit znów na nogach.Moze zdarzyc się ,ze nie wstaje z łózka,musisz zmieniac pampersa(z własnego doświadczenia b.nieprzyjemne)ugotowac obiad,sprzątnąc,a włoszki kiedy muszą płacic są obsesyjne na tym punkcie."Językim będziesz myła podłogę"nie masz kontaktu z zyciem z zewnątrz.Zdarza się raz na jakis czas "babcia"która jest samowystarczalna.pracując w restauracji w godz od10-15,19-3nad ranem.Byłam kelnerką,lavapiatti,aiuto kuoco za 800mila lira.2 posiłki dziennie(obiad past,kolacja kawałek miesa).Jest inny system pracy niz w Pl,ludzie wydają inaczej.Takze zastanówcie się,nie słuchajcie głupich opowieści jak to dobrze za granicą.:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |