Wloska renta po wloskim mezu

Temat przeniesiony do archwium.
Od 1 stycznia br. renta po mężu, czyli pensione di reversibilità została zmniejszona w przypadkach, gdy zmarły małżonek w dniu zawarcia związku małżeńskiego miał więcej niż 70 lat, a różnica wieku między małżonkami jest większa niż dwadzieścia lat oraz gdy małżeństwo trwało krócej niż 10 lat.

Za każdy brakujący rok, renta po zmarłym zostanie zmniejszona o 10%.

Oznacza to, że w dniu śmierci małżonka, jeżeli para pobrała się np. 7 lat temu, wdowa otrzyma jedynie 70% jego emerytury.

Tylko w przypadku, gdy małżeństwo trwało 10 lat, wdowa będzie miała prawo do otrzymania pełnej emerytury po zmarłym.

Warto przypomnieć, że do końca ubiegłego roku we Włoszech nie istniał minimalny limit lat małżeństwa, aby otrzymać prawo do pobierania emerytury po zmarłym mężu. Oznaczało to, że nawet po kilku dniach od zawarcia związku małżeńskiego, małżonek żyjący miał prawo do pobierania emerytury po zmarłym, ale tylko w przypadku, gdy zmarły pobierał już ją przed śmiercią.
Nowe przepisy dotyczące pensioni di reversibilità zostały wprowadzone przede wszystkim z powodu coraz częstszych przypadków małżeństw pomiędzy Włochami w podeszłym wieku i młodymi cudzoziemkami, które często są ich opiekunkami.
Z danych włoskiego Stowarzyszenia Matrimonialisti Italiani, około 3000 małżeństw rocznie zostaje zawieranych w Italii właśnie z tego powodu.
http://www.naszswiat.net/ekspert-odpowiada/4148-ile-lat-musz-by-zamna-by-uzyska-prawo-do-emerytury-po-zmarym-mu.html
A swoja droga jest to dyskriminacja kobiet .
diskriminacja?a z ktorego punktu widzenia?przepraszam bardzo,ale nie jest to dla mnie zrozumiale...
...dyskryminacja ...jezeli to prawo dotyczy tylko rent po wloskim mezu. ...a co z renta po wloskiej zonie?
...ach .zaskoczylas :D mnie pytanie warte odpowiedzi!..kto zna? IT to kraj gdzie il livello di maschilismo è molto scarso
Oznacza to, że w dniu śmierci małżonka, jeżeli para pobrała się np. 7 lat temu, wdowa otrzyma jedynie 70% jego emerytury.

Dla scislosci 70% z 60%, ktore jej przysluguja. Emerytura po zmarlym malzonku (zarowno kobiecie jak i mezczyznie) wynosi 60% jego emerytury.
...ja tak sobie mysle, ze prawo dziala w dwie strony i w przypadku zony i meza ...ale jakos sie tylko mowi o rencie po mezu ;-) I tak sobie zazartowalam ;-)

Czyli w innych przypadkach, kiedy roznica wieku jest nieznaczna i malzenstwo trwa wiele lat, renta przyslugujaca to tylko 60%. A co gdy zona ma swoja rente. Dostaje dodatkowo 60% renty po zmarlym mezu?
tu juz wchodzisz w meandry przepisow: w zaleznosci od tego czy i jaki dochod ma zona, nastepuje kumulacja i jesli jej dochod przekracza ustalone pzepisem stawki to moga je obciac swiadczenie nawet o 50%. Wniosek z tego taki, jak ktora mysli wyjsc za dziadka dla jego emerytury, to niech ma w pamieci, ze jesli dziadek bierze np. 1000 (zaszalejmy), to ona dostanie 600, w dodatku tylko jesli nie istnieje zona z wczesniejzych malzenstw,ktorej zostaly zasadzone alimenty, bo ona rowniez bedzie miec prawo do emerytury o malolenich dzieciach nie wspomne.
Pomijajac wychodzenie za dziadkow ...z ciekawosci pytam o sytuacje zwyczajna. Powiedzmy, ze dziewczyna wychodzi za maz za Wlocha, nie zwiazanego z nikim wczesniej, ktory ma lat tyle samo lat co ona. Doczekali do czasow emerytury. Maz jednak umiera wczesniej, oboje maja emeryture. Lub sytuacja na odwrot, zona wczesniej odchodzi z tego swiata. To co wtedy sie dzieje?

...tak tylko pytam, poki co sie nawet za maz nie wybieram, tymbardziej za dziadka ...pomijajac fakt, ze jak doczekam emerytury, to to sie 150 razy jeszcze zmieni.
obecnie ta dziewczyna (ktora teraz pi razy oko bedzie miala z 60 na karku minimum) dostanie w zaleznosci od wysokosci wlasnej emerytury 25, 40 lub 50% mniej.

PERCENTUALI DI RIDUZIONE
Reddito superiore a 3 volte il trattamento minimo annuo del Fondo pensioni lavoratori dipendenti, calcolato in misura pari a 13 volte l'importo mensile in vigore al 1° gennaio. 25 %
dell'importo della pensione
Reddito superiore a 4 volte il trattamento minimo annuo del Fondo pensioni lavoratori dipendenti, calcolato in misura pari a 13 volte l'importo mensile in vigore al 1° gennaio. 40 %
Reddito superiore a 5 volte il trattamento minimo annuo del Fondo pensioni lavoratori dipendenti, calcolato in misura pari a 13 volte l'importo mensile in vigore al 1° gennaio. 50 %
ta moda 'malzenstwo za emeryture'to chyba od niedawna ..pare lat wczesniej, wszystkie extracomunitarie mialy parcie na carte di soggiorno przez malzenstwo..i rozwodzily sie
sumie mozna zazartowac...e przepis ten dotyczy tylko BADANTE..nie normalnych kobiet ktore zawarly malzenswto zmilosci..tylko tych ,ktore trudnily sie tym zawodem i poslubialy swoich podopiecznych..lub innych wiekowych Wlochow..wystarczy ze owa pani raz sie zarejstruje jako BADANTE..i juz jest wzieta pod lupe???..Nie jest to sprawiedliwe ..dziwnie to wyglada...Mysle, ze rzad wloski tu klania sie swojemu elektoratowi zenskiemu i stworzyl twor prawny..nie majacy precedensu w EU..skoro jest ogromne zapotrzebowanie nazatrudnianie badante w Niemczech ciekawe czy i rzad niemiecki porwie sie na stworzenie podobnego prawa..contro badanti
Drogie Panie, mam do was pytanie. Mam we Włoszech ciotkę ma 47 lat i w 2011 roku wzięła ślub z 75 letnim włochem, prawo zmieniło się z dniem 1 stycznia 2012 roku, a jak mi się wydaje nie działa wstecz, i w momencie kiedy ona brała ślub nie było limitu lat czy wieku. Czyli jeśli dobrze rozumiem, jej to prawo nie obejmuje i z dniem śmierci męża otrzymuje po nim emeryture? Dobrze to rozumiem czy coś mylę:) ? Proszę was o pomoc, ponieważ obiecałem cioci pomóc w tej sprawie. A np do Inpsu we Włoszech nie idzie się dodzwonić:)
w moim przekoniu obejmuje ciocie..o tym nowym prawie bylo wiadomo juz od dawna z rok czasu...roznica wieku jest 28 lat i tej roznicy wieku dotyczy to prawo....jakis wloski adwokat powinien jej to wytlumaczyc, nie INPS.Pozatym to prawo jest niesprwiedliwie mozna sadzic nastepni co dojda do wladzy w IT w przyszlych wyborach..a beda to socjalisci..moga zmienic to prawo,ktore powstalo w wyniku przyjecia pakietu oszczednosciowego przez rzad Berlusconiego 30 czerwca 2011 r. poniewaz pensione di reversibilità ciąży na kasach INPS, czyli na wszystkich podatnikach. Za to dziedziczyc po mezu bedzie ciocia mogla bezproblemowo
..o ile pan Wloch nie byl kiedys zonaty i nie mial zasadzonych alimentow /czyli tzw. assegno divorzile/ na eks malzonke ...w przypadku jego smierci obie wdowy mają prawo do pobierania emerytury po zmarłym. Wysokość kwoty uzależniona jest jednak od ilości lat małżeństwa /corte costituzionale 4 novembre 1999 n. 419/...no chyba, ze sie cos pod tym wzgledem zmienilo..ktos cos wie wiecej???? :D
To strasznie dziwne, bo przecież prawo nie działa wstecz, a przepis wszedł do uzycia 1 stycznia 2012 roku a ciocia już wtedy była prawie rok po ślubie, ciekawe właśnie jak to jest. Ale dzięki za odpowiedź:)
wczesniej nie istnial zaden limit lat malzenstwa...malzonkowi przyznawano 60 proc emerytury po zmarlym wspolmalzonku a jesli malzonek zyjacy pobieral swoja emeryture../ale ciocia jest za mloda na tak sytuacje/emerytura po mezu zmniejszala sie o 25 proc..podaje to gdyby zachcialo sie wam 'matematyki' ..
...a wiecie napewno "Komu bije dzwon" ?
:)
noooo..Hemingwayowi??..masz na mysli ,ze nie wiadpomo komu blizej z brzega???? :D
dziadzius moze dociaganc setki przy mlodej zonie??..ale moze zona zdecyduje sie na seperacje..stan separacji tez jej gwarantuje mozliwosc otrzymywania renty po eks..doradzam adwokata by przedyskutowac wszystkie opcje
Witam, dzwoniłem do cioci, która dziś rozmawiała z adwokatem, i jak się okazało, to prawo jeszcze nie weszło do użycia (dziwne, bo czytałem ze tak) i adwokat ją uspokoił ze nie wiadomo czy wejdzie i póki co jeśli mąż umrzę, nalezy jej się 75% emerytury, więc tak to wygląda...
adwokat zagwarantowal cioci ze dziadzius pierwszy umrze??niemozliwe! ..to musi byc bardzo dobry adwokat..daj namiary!
nie wiem czy bylabym zdolna poslubic kogos wiekowego dla jego emerytury...(no chyba ze bylby miliarderem i ja bylabym jego jedyna spadkobierczynia..hihihi.znacie osobiscie jakas pania,ktorej taki traf sie przydazyl?bo ja nie...) Jak zrozumialam z wpisow,w tym jest sedno sprawy czyli emerytura posmiertna....(pakt z diablem...nie bylabym zadowolona,jezeli za moimi plecami moj maz TAK kalkulowal,ani ja jako dziecko mojego ojca,gdyby mu sie taka wybranka serca przytrafila...)Widzac po wieku cioci,jest to mloda osoba i co jest pewna tego,ze nie zalozy nastepnej rodziny???I co z emerytura w takim wypadku??To sa moje wylacznie wnioski,kazdy zyje jak chce.
pytanie:czy wdowa w kazdym wieku otrzymuje po mezu wloska rente/emeryture ?w Polsce jest limit wiekowy ze musi miec skonczone iles tam lat.. czy np niezdolnosc do pracy/wiadomo,ze w IT podniesiono/chyba tego jeszcze nie zatwierdzono/ limit wiekowy do 60 lat dla kobiet ,kiedy to moze zakonczyc prace ..a jak jest w IT?
http://www.polskaitalia.com/news/komu-przys-uguje-emerytura-we-w-oszech-i-jak-jest-naliczana.htm
a propo wloski dziadek moze szczesliwie dozyc do 90 a nawet 100 lat,czyli wg. mnie jest to slaby interes...
Pakiet kryzysowy z 30 .06.11......wpływ niekorzystnych zdarzen demograficznych i ekonomicznych moze być niwelowany jedynie poprzez oszczednosciowe ciecia w wydatkach i zmiany w formule WYPLACANIA emerytur.... wyplata owych wdowich emerytur spoczywa na barkach wszystkich pracujacych Wlochow..a swoja droga przypomina mi sie fraza :wdowi grosz.W PL wdowy bez dochodow dostaja rente po mezu jesli w chwili smierci meza mialy 45 lat ale renty sa im wyplacane dopiero po 50 roku zycia..czy ktos wie czy podobnie jest w IT?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka