Tak, musiało być Bergamo, teraz po powrocie to wiem, jest to przepiękne miasteczko i nie zobaczyć go byłoby ogromnym błędem ;-) Wycieczka udała się fantastycznie, mieszkaliśmy w Ciccio B&B i płacąc 55€ za nocleg, zaraz po wyjściu z hotelu znajdowaliśmy się na starówce. Idealna baza wypadowa na zwiedzanie miasta, zarówno do dworca, jak i do Citta Alta chodziliśmy nieraz spacerkiem (wykupiliśmy też karnety na komunikacje miejską ale nie zawsze chciało się nam czekać). Jestem pod takim wrażeniem tego miejsca, że wątpię, aby to była moja ostatnia wizyta tam. Do Bergamo można dostać się tanimi liniami i jestem zaskoczona, że miasteczko nie było okupowane przez tłumy turystów, wręcz przeciwnie. Może to kwestia czasu przed sezonem. Pewnie większość wybiera też modny Mediolan, który osobiście nie rzucił mnie na kolana. Gdyby ktoś planował podróż, polecam wstąpić również do pobliskiego Lecco nad jeziorem Como, 30 min jazdy pociągiem a wrażenia niezapomniane. Pozdrawiam, szczęśliwa podróżniczka :)
edytowany przez newhannah: 22 maj 2012