Działalność gospodarcza za granicą

Temat przeniesiony do archwium.
Witom wszystkich założyłem dźiałalność gospodarczą w Polsce i wyjechałem do Włoch gdzie pracuję na budowie co się okazuje że jestem nielegalnie według prawa włoskiego osoba mająca działalność budowlaną rozszeżoną na unię europejską zameldowana w Włoszech i Polsce jest nielegalnie jak to jest możliwe kto mi może doradzić co mam robić gdzie mam szukać pomocy czy ktoś wie
To znaczy w Polsce otworzyles dzialalnosc gospodarcza, a we Wloszech wystawiasz rachunki za te prace czy sie zatrudniles na umowe o prace??
Tak mam działalność w Polsce i mogę wystawiać rachunki watowske w wloszech wedlùg prawa Polskiego i rozliczam się w Zusie tak zwane samozatrudnienie
nie mozna byc 'zameldowanym' w 2 krajach jednoczenie..Mylisz slowo. zameldowanie ze zgloszeniem rzeczywistego miejsca faktycznego pobytu..dupe masz tylko jedna mozesz ja umiesci w tylko jednym miejscu..W Pl masz obowiazek wymeledowac sie ze stalego miejsca pobytu jesli wyjezdzasz na pow.2 mies z kraju.Zglosic zmiane pobytu stalego..to proste.. jak bedzie wojna to jak beda cie liczyc za 2 osoby cie policza ze Jan Kowalski miejsce pobytu Polska Pomiechowek ul. Krucza 16 i jakis Polak we Wloszech Jan Kowalski Milano via Verde 12..dokladnie z ta sam data urodzenia?????po to jest TO prawo o miejscach stalego pobytu w PL i o rezydencji w IT.I wrazie czego jak ktos zrobi jakis przekret podszyje sie pod ciebie ty jestes kryty bo sie wymeldowales i byles tam i tam a nie tam..
..wyglada mi na to ze jestes zwyklym pracownikiem fizycznym zatrudnionym w jakiejs wloskiej firmie lub u osoby prywatnej w IT...i pracujesz jako muratore?... to to juz nie jest nasze polskie samozatrudnienie..Przydalaby sie tu Marysia 2..ona zna przepisy
wlasna dzialalnosc gospodarcza we wloszech http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/2[tel]http://biznes.gazetaprawna.pl/porady/34162,jak_polak_moze_rozpoczac_prowadzenie_dzialalnosci_gospodarczej_we_wloszech.html
Riccardo, ale mozesz wystawiac rachunki czy wystawiasz te rachunki, bo tu sie zaczyna cala sprawa.. Bo jesli masz dzialalnosc gospodarcza w Polsce, a we Wloszech pracujesz i za te dzialalnosc wystawiasz rachunki to jest to mozliwe i niekoniecznie niezgodne z prawem( zwlaszcza jesli Vat placisz we Wloszech). Ale jesli we Wloszech pracujesz jak osoba zatrudniona przez jakas firme i wykonujesz prace, ktora masz we Wpisie otworzonej dzialalnosci w Polsce to tak nie mozna..
Witam wszystkich widzę że każdy coś wie ale nie dokońca dzwoniłem do ambasady w Milano wedłùg nich jest wszystko ok tylko to zameldowanie podwujne przeszkadza niesą pewni moja księgowa mùwi że prowadzi dokumentacię ludzi pracujących w innych krajach i wszystko jest ok dzwoniłem do impsu są niedoinformowani wynajołem adwokata i wiem wszystko po prostu moja działalność w itali jest nielegalna mogę pracować jedynie jeśli w Polsce zostanę zatrudniony w firmie budowlanej a ta firma mnie wydeleguje do itali faktury muszę wystawiać na Pl i tam się rozliczać w ciągu roku nie mogę przekroczyć 180 dni i,t,d czyli jednym słowem pracuję ponad rok na działalności naszczęście faktury wystawiałem tylko w pl jakieś tam malowanie po znajomych czyli chcąc pracować tutaj muszę zamknąć działalność w pl a otworzyć w italii
nie ma podwojnych zameldowan juz ci to wyjasnilam..ze zlamales polskie prawo nie zglaszajac wyjazdu z kraju..tak na chlopski rozum..pojmij ,ze jak pracujesz w jakims kraju to ten kraj chce bys MU placil podatki/a nie w innym kraju/ ..i jednoczesnie jak wkraczasz na terytorium innego kraju to sie musisz dostosowac do prawa w nim funkcjonujacego..inaczej jestes "nielegalny" pracujacy na czarno..w PL mozesz zawiesic dzialalnosc ..chyba nie muszisz jej zamykac od razu..a tu mozesz pracowac jako zwykly pracownik.forowiczka Marysia 2 ma sporo wiadomosci w takich tematach..
jak nie ma podwojnego zameldowania ......ja jestem zameldowana we wloszech w polsce chcialm sie wymeldowac ale nie moglam powiedzieli mi w biurze ze dopuki jestem obywatelka polski musze miec zameldowanie w polsce tzn. w polsce mam stale a we wloszech tymczasowe taki mi powiedzieli w Polsce
Mnie wymeldowali w polsce. We wloszech nie istnieje cos takiego jak tymczasowe zameldowanie
Sorry Riccardo, ale to ty nie wyjasniles dobrze swojej sytuacji.. Jak sie wczytasz w moj post to tam jest napisane, ze
" jesli we Wloszech pracujesz jak osoba zatrudniona przez jakas firme i wykonujesz prace, ktora masz we Wpisie otworzonej dzialalnosci w Polsce to tak nie mozna.."

Pominawszy fakt, ze w Polsce tez nie mozna miec otwartej dzialalnosci z wpisem np. piekarz i zatrudnic sie jako piekarz...
nie ma zameldowania stalego..takie okreslenie nie istnieje..istnieje okreslenie pobyt staly..zgloszenie na pobyt staly, skoro mieszkasz w It to nie mozesz miec pobytu stalego/ w PL/..czyli tego co ty okreslasz mianem 'zameldowania'...Polak wyjezdzajacy za granice na okrespowyzej 3 mies ma obowiazek wg prawa polskiego zglosic swoj wyjazd i podac domniemane miejsce pobytu dokad sie udaje...Druga sprawa urzed ktory dokonuje meldunkow,moze wymeldowac kazda osobe ktora nie przebywa wmiejscu stalego zaledowania ..w miejscu gdzie dany obywatel zglosil swoj pobyt satly po okresie 6 mies nieobecnosci ..6 mies w ciagalosci...bez wiedzy osoby..tzn wmeldowywuja cie z pobytu stalego sami po uzyskaniu inform od kogos ze tam nie mieszkasz od 6 mies.../np od sasiadki/I teraz majac swiadomosc tych dwoch roznych rzeczy z prawa polskiego jeszcze raz napisz glupio ze masz 2 zameldowania to tak jakbys chciala napisac ze masz dwie dupy na jednej siedzisz w PL a na drugiej w IT Istnieje powiedzenie NIEZNAJOMOSC PRAWA NIEUSPRAWIEDLIWIA...1.Osoba, która posiada obywatelstwo polskie i stale przebywa na terytorium Polski, zobowiązana jest zameldować się w miejscu pobytu stałego. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. W tym samym czasie można mieć tylko JEDNO miejsce stałego pobytu. 2.Mozna wymeldowac osobe na podstawie USTAWY z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych Rozdz.4 art 15 pkt 2, i USTAWA z dnia 14 lipca 2006 r. o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin art 84 pkt 8. proces trwa to max 2 miesiace. 3.Ustawa o ewidencji ludności
Art. 15.
1. Osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia tego miejsca.
[...]
2. Organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się.
3. Osoba, która wyjeżdża za granicę na okres dłuższy niż 3 miesiące, jest obowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu stałego organowi wymienionemu w ust. 1. Zgłoszenia wyjazdu dokonuje się najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia powrotu – najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu.

Art. 29.
1. Właściciel lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu jest obowiązany potwierdzić fakt pobytu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące w tym lokalu. Potwierdzenia faktu pobytu osoby w lokalu dokonuje się na formularzu meldunkowym w formie czytelnego podpisu z oznaczeniem daty jego złożenia.
2. Osoby wymienione w ust. 1 są obowiązane do zawiadamiania właściwego organu gminy o stałym lub czasowym pobycie innej osoby w ich lokalach (pomieszczeniach) oraz o opuszczeniu przez nią tego lokalu (pomieszczenia), jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego.

Kodeks wykroczeń

Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto, będąc do tego obowiązany, nie zawiadamia właściwego organu o niedopełnieniu przez inną osobę ciążącego na niej obowiązku meldunkowego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.

Czyli na zdrowy rozum: urzad wymelduje sam kazdego jednego kto nie zglosil wyjazdu i nowego miejsca pobytu a OPUSCIL miesce stalego pobytu w PL
Obowiązek wymeldowania spoczywa rowniez na właścicielu lokalu musi wymeldować osobę,po 3 m-cach jej nieobecności ..to sa POLSKIE przepisy prawne.. nie moj wymysl ...A wlasciwie to po co miec zameldowanie w Pl gdzie trzeba placic w czynszu do Spoldzielni Mieszk. za scieki smieci wode dodatkowo liczone za osobe ktorej faktycznie ma pod adresem?????
...za osobe ktorej faktycznie NIE MA pod adresem????
O rany Sette co sie tak uczepilas tego meldunku..?? Prawo jedno, a zycie drugie..A jak ktos wyjezdza co 2, 5 miesiaca to co??
bo warto wiedziec ...zeby sie potem jeden i druga nie tlumaczyli ze nie wiedzieli..bo jak zaznaczylam NIEZNAJOMOSC PRAWA NIE USPRAWIEDLIWIA..znam osoby ktore zostaly ukarane w tym zakresie i trzeba bylo becelowac kase za grzywne.Wiem, ze sa ludzie co nie dbaja o swoje pieniadze.
Czytając wszystko można zgłupieć ja osobiście wyjechałem do włoch w 2000r zaraz po wojsku gdzie pracowałem jako horąży na szkułce po zwolnieniu się musiałem zgłosić wyjazd zagraniczny i adres pobytu stałego za granicami państwa i wykreślić się z listy imobilita w razie wojny a w użędzie gminy tylko adnotacię że przenoszę się z rodziną do włoch i że syn będzie uczęszczał do szkoły w it i nic więcej dom jest prywatny w pl stoi namnie i kanalizacię wodę i światło czy inne opłaty idą do banku i tam jest wszystko opłacane dlatego nigdy nie myślałem o wymeldowaniu się na stałe tutaj równiesz wynajmuje mieszkanie jestem zameldowany i nigdy niemiałem z tym problemów przez 10 lat pracowałem jako muraż potem przyszedł kryzys i zostałem zwolniony dostalem zasiłek szukałem pracy legalnej i nic zaczołem wykonywać prace remontowe u znajomych gdzie sie dowiedziałem iż mogę założyć działalność w Pl i pracować legalnie w it i tak się stało zatrudniłem księgową zarejstrowałem działalność budowlaną rozszeżoną na UE i doprzodu rachunki wystawiałem do tej pory tylko w pl malowania drobne remonty aż do momentu gdzie trafiła mi się większa robota i bardziej odpowiedzialna poprosili mnie o dane firmy i tu zaczeło się dziać okazalo się że dokumenty są ok ale tylko w PL a tu są nieważne wynajołem prawnika ktury zaczą dowiadywać się na ten temat okazuje się że musiałbym być zatrudniony w firmie PL na działalności i oddelegowany do IT na kontrakt tak zwany rozłąkowy nie dłużej jak 180 dni w ciągu roku to jest ok ewentualnie zawiesić działalność w PL i otworzyć w it tylko niewiem co dalej jak to wygląda i jakie są opłaty prawnik zadużo kosztuje do kogo mogę się zwrucić aby uzyskać bardzo szczegułowe informacje na temat opłat wystawiania faktur i cenach za daną usługę budowlaną zeby wszystko miało ręce inogi za konkretne informacie postaram się odwdzięczyć ..... oto cała historia przepraszam za błędy w pisowni mieszkam w okolicach WERONY dziękuję
Zawieszenie dzialalnosci w Polsce nic ci nie zmieni (bo wedlug prawa to tak jak bys ja mial caly czas otwarta tylko nie wystawiasz rachunkow i nie placisz ZuS-u). Musialabys zamknac dzialalnosc w Polsce i albo otworzyc we Wloszech albo zatrudnic sie w firmie, ktora cie oddeleguje. Ale wydaje mi sie, ze rownie dobrze moglbys wystawic swoj rachunek wloskiej firmie do kosztow wrzucajac do kosztow zamieszkanie na terenie Wloch itp. oczywiscie musialbys zaplacic Vat we Wloszech. A moze zadzwon do jakiegos Urzedu Skarbowego w Polsce i podpytaj. Powiedz, ze masz dzialalnosc tego i tego typu i dostales zlecenie z Wloch i jak to wyglada ze strony polskiego fiskusa??
Sprubuję wykonac perę telefonów do ojczyzny dzięki
i..kup slownik ortgraficzny by chociaz syna uczyc poprawngo jezyka..zalamka!
A co ty wiesz na temat mojego syna po primo jest bardziej edukowany nisz ty po drugie primo każdy popełnia błędy i osoba edukowana tego nie wytyka alora tazzi settediNove
przykro ale na forum muszisz sie liczyc roznego typu wypowiedzimi..wolno mi pisac co chce..moja wypowiedz byla zartobliwa..twoj wpis to wprost koszmar ortograficzny /piszac tak okazales brak szacunku 1. dla jezyka polskiego ,2 dla forowiczow..nie wiem czy jest drugi post na forum tak pelen bledow ortograf...z reguly trole walą straszne bledy oczekujac reakcji i paląc glupa..ze sa niedouczeni...O twoim synku nie wiem nic,pomyslalam ze jest maly i niewiele nauczy sie od ojca pod wzgledem ortografi polskiej..doslownie tak pomyslalam i nie widze nic zlego w moich myslach.Zrozum to nalezycie.
Caro o Cara SettediNove moze i znasz dobrze nasze polskie prawo ale nie wszyscy je znaja i stosuja ....w biurach polskich ......ja jestem jedynym wlascicielem mojego mieszkania a zapewniam cie ze w woj lubelskim nie chcieli mnie wymeldowac .......co do bledow ortograficznych nie badz taka czy taki dowcipny zdarza sie wszystkim .....nie sadze ze jestes osoba molto inteligente uzwajac pewnych polskich okreslen ......trole wala.....takich wyrazen uzywaja tylko osoby z niskiem poziomem inteligencji
Cytat: SettediNove
nie ma zameldowania stalego..takie okreslenie nie istnieje..istnieje okreslenie pobyt staly..zgloszenie na pobyt staly, skoro mieszkasz w It to nie mozesz miec pobytu stalego/ w PL/..czyli tego co ty okreslasz mianem 'zameldowania'...Polak wyjezdzajacy za granice na okrespowyzej 3 mies ma obowiazek wg prawa polskiego zglosic swoj wyjazd i podac domniemane miejsce pobytu dokad sie udaje...Druga sprawa urzed ktory dokonuje meldunkow,moze wymeldowac kazda osobe ktora nie przebywa wmiejscu stalego zaledowania ..w miejscu gdzie dany obywatel zglosil swoj pobyt satly po okresie 6 mies nieobecnosci ..6 mies w ciagalosci...bez wiedzy osoby..tzn wmeldowywuja cie z pobytu stalego sami po uzyskaniu inform od kogos ze tam nie mieszkasz od 6 mies.../np od sasiadki/I teraz majac swiadomosc tych dwoch roznych rzeczy z prawa polskiego jeszcze raz napisz glupio ze masz 2 zameldowania to tak jakbys chciala napisac ze masz dwie dupy na jednej siedzisz w PL a na drugiej w IT Istnieje powiedzenie NIEZNAJOMOSC PRAWA NIEUSPRAWIEDLIWIA...1.Osoba, która posiada obywatelstwo polskie i stale przebywa na terytorium Polski, zobowiązana jest zameldować się w miejscu pobytu stałego. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. W tym samym czasie można mieć tylko JEDNO miejsce stałego pobytu. 2.Mozna wymeldowac osobe na podstawie USTAWY z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych Rozdz.4 art 15 pkt 2, i USTAWA z dnia 14 lipca 2006 r. o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin art 84 pkt 8. proces trwa to max 2 miesiace. 3.Ustawa o ewidencji ludności
Art. 15.
1. Osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia tego miejsca.
[...]
2. Organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się.
3. Osoba, która wyjeżdża za granicę na okres dłuższy niż 3 miesiące, jest obowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu stałego organowi wymienionemu w ust. 1. Zgłoszenia wyjazdu dokonuje się najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia powrotu – najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu.

Art. 29.
1. Właściciel lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu jest obowiązany potwierdzić fakt pobytu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące w tym lokalu. Potwierdzenia faktu pobytu osoby w lokalu dokonuje się na formularzu meldunkowym w formie czytelnego podpisu z oznaczeniem daty jego złożenia.
2. Osoby wymienione w ust. 1 są obowiązane do zawiadamiania właściwego organu gminy o stałym lub czasowym pobycie innej osoby w ich lokalach (pomieszczeniach) oraz o opuszczeniu przez nią tego lokalu (pomieszczenia), jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego.

Kodeks wykroczeń

Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto, będąc do tego obowiązany, nie zawiadamia właściwego organu o niedopełnieniu przez inną osobę ciążącego na niej obowiązku meldunkowego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.

Czyli na zdrowy rozum: urzad wymelduje sam kazdego jednego kto nie zglosil wyjazdu i nowego miejsca pobytu a OPUSCIL miesce stalego pobytu w PL
Obowiązek wymeldowania spoczywa rowniez na właścicielu lokalu musi wymeldować osobę,po 3 m-cach jej nieobecności ..to sa POLSKIE przepisy prawne.. nie moj wymysl ...A wlasciwie to po co miec zameldowanie w Pl gdzie trzeba placic w czynszu do Spoldzielni Mieszk. za scieki smieci wode dodatkowo liczone za osobe ktorej faktycznie ma pod adresem?????
Czy wypowiedz była żartobliwa .....zależy dla kogo ja poprosiłem forowiczów o pomoc w konkretnej sprawie i karzdy kto czytał widział błedy wszyscy jak mogli tak pomogli odnośnie działalności za błędy przeprosiłem ale się znalazła czarna owca która chce zwrucić na siebie uwagę i szuka pochwały u innych doceniam to ale zły adres a trola proszę poszukać w rodzinie proszę zakończmy natym
Tu nie chodzi o szukanie pochwal, tylko jak Cie matka i szkola nie nauczyly i sam z siebie nad tym nie pracujesz, to sie nie dziw, ze budzisz takie emocje, bo to bardzo razi. Nie po to ucza nas w szkole poprawnej pisowni, zebysmy potem mieli nie zwracac uwagi na takie cos. Chcesz byc traktowany na powaznie, to miej tez szacunek do innych i sprawdz ortografie zanim wyslesz wiadomosc, my nie koledzy z budowy, zeby tolerowac takie braki w kulturze.
riccardo w pierwszym wpisie masz tylko 1 bład ..i fajnie zagailes' witom'..to daje do myslenia zes goral...jesli masz dysortogrfie to tlumaczy cie ... poza tym zawsze myslalam, ze polscy mezczyzni/gorale tez/ sa kurtuazyjni wobec pań... :D realia wloskiej dzialalnosci gospodarczej masz w zarysie przedstawione tu http://polonia.wp.pl/page,3,title,Miliony-pracuja-za-grosze-bez-nadziei-i-przyszlosci,wid,13569272,wiadomosc.html?ticaid=1e7d7&_ticrsn=3 Tylko uprzedzam ze sporo Wlochow ma zwyczaj i lubia go nie wyplacac pieniedzy na czas..ludzie miesiacami pracuja za darmo..to taki maly defect It..ktory sie poglebia i rozszerza niczym wirus w dobie kryzysu..ktory ciagnie IT w dol.
Jesteś wielka zaczynam cię lubieć możesz mnie dużo nauczyć
Zależy jak kto trafi i jakie ma szczęście ja miałem tesz przypadek gdzie pracowałem i nie wypłacał ale istnieją zwiąski zawodowe mi się udało wypłacił wszystko nawet odsetki od tej pory niemogę narzekać pracowałem po 14 godzin i mam wyrobioną opinię że dobrze pracuje i każdy płaci bo jestem dobry w tym fachu a co do ortografi miałem zawsze kłopot i tak zostanie
Temat przeniesiony do archwium.