Powrót do Polski i kontynuacja nauki

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć. No więc mam taką sytuację - ukończyłem we Włoszech 3 lata technikum ekonomicznego (tecnico commerciale). Teraz wracam do Polski, i chciałem się zapytać czy wiecie jak te zdane 3 lata przekładają się w Polsce. Chce kontynuować naukę w liceum dla dorosłych/zaocznym, i nie wiem czy będę musiał zaczynać od pierwszej klasy, czy zostanie mi to w jakiś sposób zaliczone chociaż jako 1 rok. Moim celem jest tak naprawdę jak najszybsze przystąpienie do matury, więc szukam szkoły która przygotuje mnie w możliwie jak najkrótszym czasie. Jestem w trakcie procedury, problem w tym że potrzebuje apostile które uzyskuje się w profekturze w prowincji do której należy szkoła w której się uczyło, a ja już zdążyłem przeprowadzić się do innego regionu Włoch. Możliwe jest przesłanie dokumentu pocztą, ale najpierw muszą wysłać mi kopertę którą będę musiał odesłać, i obawiam się że wszystko zajmie tyle czasu że nie zdąże polecieć do Polski to złożyć przed zamknięciem szkół na wakacje (oczywiście najpierw do kuratorium).

Czy kuratoria w całym kraju wymagają tych samych świadczeń? I jakich dokładnie jeśli ktoś może mi podać? Zastanawiam się czy jest w ogóle sens załatwiać wszystkie dokumenty jak może się okazać że to w Polsce nic nie warte.. ? Dzięki.
edytowany przez Eladril: 21 maj 2012
hej, nikt nic nie wie.. ?
A normalnie to tecnico jest 5 letnie? Takie po scuola media?
W Polsce w placowkach "matura w jeden rok" nawet po podstawowce przyjmuja, tylko ze sie czesne placi i za kazdy egzamin dodatkowo.
Tak 5 letnie.

To ciekawe co mówisz, możesz podać więcej szczegółów? Gdzie takie placówki się znajdują, jakie są w sumie koszta?
Nie lepiej za dwa lata zrobic mature we Wloszech?

To jest nauka w systemie eksternistycznym:

http://www.naukaprzezinternet.pl/liceum-eksternistycznie/organizacja-nauki.html

Szukaj tez pod "Ośrodek Edukacji Pozaszkolnej"
Ceny za egzamin z kazdego przedmiotu to kilkadziesiat zlotych-kilka lat temu, a czesne za semestr to cos ok 1000 zl., zalezy tez od miasta.
Jak napisałem wracam do Polski i tam będę robił mature.

Dziękuje za link, ale przez Internet to nie jest dobra opcja dla mnie.

Jak ktoś chce coś dodać, zaproponować lub polecić to proszę!
edytowany przez Eladril: 23 maj 2012
Stacjonarnie tez mozna.

Niedokonczone technikum to moze i by moglo byc zaliczone na poczet nauki w technikum w Polsce, ale nie liceum.
Dowiedz sie u zrodla i podziel sie pozniej wiedza z nami.
Eladril, w Polsce jest sporo darmowych liceów dla dorosłych - np. Cosinus. Nie wiem, jak potraktują Ci 3-letnie technikum włoskie, ale po polskiej zawodówce (też 3 lata i bez matury) przyjmują do 2-letniego liceum uzupełniającego (zaocznie), plus mają jeszcze "ofertę w postaci dodatkowych, bezpłatnych zajęć fakultatywnych przygotowujących do egzaminu maturalnego".
W tym momencie zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami. Jeśli będę miał szczęście i w Polsce uznają moje 3 lata technium jako rok lub dwa liceum to po 1/2 latach zdam maturę. Zależy mi jednak naprawdę żeby to był tylko jeden "ostry" rok więc może lepiej wydłubać kase na te czesne w prywatnej szkole na dwa semestry eskternistycznie. Nie wiem jak lepiej. Do tego dochodzi problem że jak napisałem już chyba nie mam wszystkich dokumentów, żeby zrobić legalizacje świadectwa musze pół Włoch przejechać i potem jeszcze czekać aż mi odeślą, a musi to nastąpić przed wakacjami zanim zamkną szkoły, ponadto jeśli zabookuje lot a na czas nie będę miał wszystkiego.. sami rozumiecie.

Jeszcze jedno pytanie czy nie wiecie czy po różnych kursach przyśpieszonych jakie one są, zdaje się "normalną" maturę nic nie rożniącą sie od takiej jak po zwykłym dziennym 3 letnim LO, również na poziomach rozszerzonych poszczególnych przemiotów? DZIĘKI

---
Tak spoko możecie liczyć że jak już sie z tym rozprawie to napiszę co wskórałem itd.
edytowany przez Eladril: 23 maj 2012
Tak, zdaje sie normalna mature.
Temat przeniesiony do archwium.