polski kibicEURO2012

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Zapewne wielu z Was widzialo reportaz BBC na temat polskiego i ukrainskiego kibica...co Wam dalo najbardziej do myslenia????
Ze takie poglady nie wziely sie z niczego.
...i ze my po wielu latach emigracji zarobkowej(Polacy emigruja od pokolen)nic niczego sie od nikogo nie nauczylismy...jakie wartosci przekazuje rodzic swemu dziecku????
Ja nie widzialam. Mozna znalesc na necie?
edytowany przez marysia2: 31 maj 2012
ja nie umiem wpisac link...:(w moich czasach nie uczyli mnie tego...wejdz na Pudelka bodajze przedwczorajszego....koszmar!!!!pokazali nasza naga prawde!!!nie chodzi mi o kibica samego z siebie ale o kolor skory i antysemityzm...paranoja!!!!
wczorajszy Pudelek patrz"Tomasz Liss o Bbc...."jest video....
Dzieki, poszukam jak wroce do domu. ...ciekawa jestem
...koszmar!!!
http://www.pudelek.pl/artykul/40615/tomasz_lis_o_materiale_bbc_cala_prawda/
:)
Sette,tutaj kolezanka powyzej podala link...wejdz i zobacz,zreszta kazdy z nas to powinien zobaczyc...mnie az do tej pory trzyma szok....czy to rzeczywiscie jestesmy my????Czy tak powinno sie kojarzyc Polaka o jego uprzedzenia rasowe????
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,11858154,_Sunday_Independent___Dokument_BBC_o_antysemityzmie.html http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Jacek-Kurski-BBC-to-barachlo-jak-kazde-inne-Nie-bedzie-Anglik-plul-nam-w-twarz,wid,14550383,wiadomosc.html
zapewne slyszeliscie ze rosyjscy kibice chcą przemarszu ulicami Warszawy. Marsz miałby się odbyć 12 czerwca. Mecz Polska-Rosja na Euro 2012 zbiega się w czasie ze świętem narodowym Federacji Rosyjskiej - Świętem Niepodległości, nazywanym Dniem Rosji/ wiec 12 czerwca rosjanie chca przemaszerowac przez Warszawe../moja, wasza, nasza Warszawe!juz teraz moge powiedziec jak znam kochanych legionistow ..ze BEDA FILMY!..czyli w jezyku kibicow :bedzie sie dzialo oj bedzie sie dzialooooooo....rosjanie chca wziac 'odwet' za przymuszony wymarsz wojsk radzieckich..i chca 'przeparadowac'..lekko im nie bedzie heheh..BBC bedzie filmowac hehehe..zycze NASZYM by wygrali te walke!
..za wymarsz z Polski wojsk w 1993!..dopiero w1993 !..od 1945 siedzieli tu ..u nas i ani mysleli isc stad,narod polski ponosil ich koszty utrzymania
..i niby dlaczego Dzien Rosji ma byc akurat swietowany w Warszawie?..skoro wiele duzych miast w rosji zupelnie go nie obchodz!!!!!!i?????? i pytanie ile taki przemarsz bo ruscy twierdza ze to nie bedzie manifestacja..tylko przemarsz...bedzie kosztowal stolice w celu zapewnienia im bezpieczenstwa?i niby czemu ruscy maja nas znowu kosztowac???..inni kibice innych nacji nie zglosili checi hmm....tzw' przemarszu ' przez Warszawe.......cavolo!
Ot:

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/rosyjscy-kibice-groza-50-tys-na-ulicach-w-koszulach-z-sierpem-i-mlotem,254874.html

"Jeśli strona polska będzie obstawać przy swoim, to sądzę, że poprosimy 50 tys. rosyjskich fanów w Warszawie o założenie czerwonych koszulek z sierpem i młotem. I wtedy jeśli chcą, to niech aresztują - powiedział Aleksandr Szprygin, szef Wszechrosyjskiego Związku Kibiców (WOB) w reakcji na rzekome "ostrzeżenia" polskich dyplomatów pod adresem Rosjan, którzy mieliby zostać wrogo powitani na Euro, gdyby eksponowali symbole ZSRR.

Minister sportu Federacji Rosyjskiej Witalij Mutko posunął się jeszcze dalej i zarzucił Polsce, że ta "sztucznie podgrzewa sytuację" i prowokuje kibiców z Rosji do protestów."

Tak, nadeszło oficjalne ostrzeżenie od strony polskiej, że za radziecką symbolikę będą aresztować. Dla mnie to oświadczenie jest bluźniercze. Moi dwaj dziadkowie walczyli, w tym wyzwalali tę Polskę od faszystów i ratowali ich (Polaków) od unicestwienia. Powinni oni rozumieć, że dla rosyjskich kibiców symbole te nie są przyrównywane do faszystowskich - oświadczył Aleksandr Szprygin, szef Wszechrosyjskiego Związku Kibiców (WOB)."

Załamka.
prowokacja ..ale sterowana politycznie!..odgornie!..potem BBC powie ,ze Polacy zle traktuja kitajcow..tytul ksiazki Dorota Masłowskiej
Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną ..jest jak najbardziej udanym prownaniem tego co moze byc na ulicach Warszawy 12 czerwca..Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną.. bo na polskiej ziemi..bo kibice polscy wymachuja od dzis flagami bialo czerwonymi..............och az nier chce myslec co bedzie...zdarzy sie cud jesli nic nie bedzie, tak jak zdarzyl sie CUD w 1993 ..ze oni kitajce stad wyszli!!!..dziwne ze nie obchodzimy tego dnia uroczyscie jako swieta panstwowego!!! nie 11 listopad jest swietem niepodleglosci ale dzien kiedy ruskie 'wyszli' z PL..odzyskalismy prawdziwa niepodleglosc.Howgh!
...przemarsz Rosjan to pomysł z piekła rodem.. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Stanislaw-Ciosek-przemarsz-Rosjan-to-pomysl-z-piekla-rodem,wid,14559311,wiadomosc.html
Ja nie jestem ZA bojkami i szarpanina,mysle ze i tak do niczego to nie prowadzi....zwlaszcza kiedy to my Polacy chcemy byc uwazani ZA cywilizacyjnych.....
przemoc fizyczna to brak argumentow..ale jak bija swojaka to i ja wrogowi przyloze..bo mi rece do tylka nie przyrosly,poza tym jestem kibic,kocham pilke i nigdy nie przejde obojetnie jak sie komus krzywda dzieje..ruszam pierwsza na ratunek..:D Spodobalo mi sie to :.....Były ambasador krytycznie ocenia stosunki polsko-rosyjskie. - Spoglądamy na siebie przez jedną lunetę. My widzimy Rosję znacznie większą niż jest. Wygląda jak olbrzymi, brzydki niedźwiedź z pazurami. A oni patrzą z drugiej strony i luneta nas pomniejsza. Widzą coś małego, niegodnego uwagi. Jedno i drugie patrzenie jest bez sensu. Najlepiej gdybyśmy mogli patrzeć na siebie normalnie. Bez żadnych instrumentów -..." Ma racje facet..oddal slowami to o czym wielu nie chce nawet pomyslec..a ruscy juz zaszaleli we Wroclawiu..pobili Polakow
PS w polskim prawie w KK istnieje artykul ze jak sie nie pomoze komus bedacemu w sytuacji zagarazajacej zyciu to sie jest odpowiedzialanymza agresje na rowni z agresorami..co bys zrobila gdyby w obcym miescie ..po meczu 20 chlopa bilo kopalo katowalo jednego mezczyne ..ktory zostal juz tylko w spodniach bo mu resze zdarli?? Musialabys zrobic to co ja zrobilam..bedac swiadkiem zdarzenia znajac Kodeks Karny musialam mu udzielic wsparcia i nie wazne ze zastosowalam agresje slowna i fizyczna.Niewazne ze za wiele nie zdialam ..ich byla horda..a ja cavolo w mini bo byl upala ..jape darlam na potege, zamienialam sie w smoka wawelskiego, zialam ogniem... hehehe .. Wg mnie kazdy kibic ma 'gen guerierro/gen wojownika" ,u nich jest aktywniejszy, u 'nie kibicow' ospaly ..szczegolnie u tych co mecze ogladaja w kapciach w domu heheheh...przed TVi tzw piknikowcow z co od wielkeigo dzwonu przychodza na stadion i marudza ze maja bilet na to krzeselko..a na krzeselku juz ktos stoi w glanach i nie zamierza wcale zejsc! ..heh piknikowiec nie wie, ze na tym sektorze kibicuje sie stojac anie siedzac i ze sie nie siedzi ale sie drze co pary w plucach/i to jest wlasnie kibicowanie nic innego!/..zaliczylam kilka meczow, ze po kilka dni po nich byla niemowa..dalam z siebie wszystko... A w razie wybuchu nastepnej wojny pierwsi rusza do obrony ludnosci cywilnej ,piewrsi rusza na wroga . Art. 162 kodeksu karnego - nieudzielenie pomocy
§ 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
moim zdaniem ten reportaz to spore nadużycie i to jacy sa prawdziwi kibice zagraniczni goscie moga zobaczyc jak juz przyjazda i beda miec z nimi stycznosc ;]
.....Angielska federacja piłkarska (FA) złoży oficjalną skargę na telewizję BBC za wyemitowanie tuż przed Euro 2012 dokumentu o rasizmie i antysemityzmie na polskich i ukraińskich stadionach. Zdaniem FA film "Stadiony Nienawiści" pokazany w programie informacyjnym "Panorama" sprawił, że na mistrzostwa Europy przyjechało mało kibiców z Anglii. Anglikom od początku Euro grającym na Ukrainie brakuje szerokiego wsparcia ze strony własnych kibiców. Mimo, że awansowali do ćwierćfinału, wciąż mogą liczyć na ok. 3 tysiące fanów na stadionie. Z Hiszpanii, Niemiec, a nawet Chorwacji czy Irlandii na Euro przyjechało po kilkanaście tysięcy kibiców.

Fanów reprezentacji Anglii miały wystraszyć m.in. słowa Sola Campbella, który w dokumencie BBC powiedział, że kibice "mogą z mistrzostw wrócić w trumnie". calosc tu: http://www.sport.pl/euro2012/1,109071,11999701,Euro_2012__Dlaczego_do_Polski_przyjechalo_malo_kibicow.html
...a te nasze dwa "wesołe pajace", Wojewódzki i Figurski...przegięli, przebłznowali...ciekawe, czy im to ujdzie na sucho...
Yamadawa, wg mnie nie przesadzili. Od początku celem ich audycji jest groteska i satyra, tak jak u Gombrowicza na przykład, więc branie tego na poważnie i ocenianie, że to są właściwe poglądy ich autorów to przesada i patos.
Z drugiej strony, dlaczego nikt nie krytykuje np. Kaczyńskiego, który bez precedensu obrażał jawnie wybranych ludzi i głowy państwa? Tylko wszyscy uczepili się Wojewódzkiego, który jest inteligentny, oczytany i dobrze wie, co mówi.
Gosia, masz prawo tak myśleć...Wojewódzki w swoich tłumaczeniach, też porównuje się do Gombrowicza, czy do Mrożka, a tych, którzy nie widzą, ani nigdy w życiu nie zobaczą w nim Gombrowicza, uważa za pozbawionych humoru... choćby Ty i ja - 50/50 - można przypuszczać, że taka sama proporcja pół/pół jest w społeczeństwie i on uważający siebie za bóg wi co powinien się z tym liczyć...poza tym humor, satyra - są jeszcze jakieś wartości morale, wedłu mnie, można ośmieszać, ale nie obrażać...wystarczy zapytać kobiet, które są zmuszone ich sytuacją życiową do taki prac - gdzieś za granicą - jak te Ukrainki potraktowane humorem panów W.i F. - które wg Ciebie nie są ich właściwymi poglądami, a do tego jest inteligentny, oczytany i dobrze wie, co mówi ...właśnie dlatego trzeba od niego więcej wymagać, nie tylko zwykłego chamstwa...
..a co do JarKacza - też jestem oburzona...może trzeba wreszcie stworzyć precedens...ale kto się odważy?...widać, że niektórzy są nietykali..zwykła osoba - jak np. ja - mogę najwyżej nie glosować na niego, a słuchająć jego bredni mogę najwyżej bać się, że zwycięży w następnych wyborach i pogrąży kraj w KaczymDole...

pozdrawiam i uważam, że 50/50 to jest zdrowa proporcja :)))
Wojewodzki jest celebryta i niestety tak juz jest ze mali ludzie czepaja sie wlasnie celebrytow..by sie lansowac...druga tak cwana to Dorota Zalewska..lansuje sie na plecach innych..to tez sie widzi nagminie i w sieci..wypowiedzi Wojewodzkiego prawie usslyszlam podejscie do kobiet Berlusconiego ..traktowanie kobiety jak przedmiotu..i inne mysli mi naszly..zgwalcenie kobiety celem podbicia kraju...Tak wlasnie rosjanie robili gdy weszli u nas w 1945 roku..gwalcili polskie kobiety..powinien sie powtrzymac od takiego okreslenia..ze wzgledu na ponizenia polskich kobiet jakie doznaly od Ukraincow/bandy UPA/i Rosjan falszywych wyzwolicieli najezdzcow listę tortur, jakie stosowali bandyci z UPA. Oto niektóre przykłady:

1. Wbijanie dużego i grubego gwoździa do czaszki głowy.

2. Zdzieranie z głowy włosów ze skórą (skalpowanie).

3. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czaszkę głowy.

4. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czoło.

5. Wyrzynanie na czole "orła".

6. Wbijanie bagnetu w skroń głowy.

7. Wyłupywanie jednego oka.

8. Wybieranie obu oczu.

9. Obcinanie nosa.

10. Obcinanie jednego ucha

11. Obrzynanie obydwu uszu.

12. Przebijanie zaostrzonym grubym drutem ucha na wylot drugiego ucha.

13. Obrzynanie warg.

14. Obcinanie języka.

15. Pieczenie żywcem w piecu chlebowym.

16. Podrzynanie gardła i wyciąganie przez otwór języka na zewnątrz.

17. Podrzynanie gardła i wkładanie do otworu szmaty.

18. Wybijanie zębów.

19. Łamanie szczęki.

20. Rozrywanie ust od ucha do ucha.

21. Kneblowanie ust pakułami przy transporcie jeszcze żywych ofiar.

22. Podcinanie szyi nożem lub sierpem.

23. Zadawanie ciosu siekierą w szyję.

24. Pionowe rozrąbywanie siekierą głowy.

25. Skręcanie głowy do tyłu.

26. Robienie miazgi z głowy przez wkładanie głowy w ściski zaciskane śrubą.

27. Obcinanie głowy sierpem.

28. Obcinanie głowy kosą

(...)

65. Łamanie kości rąk w kilku miejscach tępym narzędziem.

66. Łamanie kości nóg w kilku miejscach tępym narzędziem .

67. Przecinanie tułowia na wpół piłą ciesielską, obłożonego z dwóch stron deskami.

68. Przecinanie tułowia na wpół specjalną piłą drewnianą.

69. Obcinanie piłą obu nóg.

70. Posypywanie związanych nóg rozżarzonym węglem.

71. Przebijanie gwoździami rąk do stołu, a stóp do podłogi.

72. Przybijanie w kościele na krzyżu rąk i nóg gwoździami.

73. Zadawanie ciosów siekierą w tył głowy, ofiarom ułożonym uprzednio twarzą do podłogi.

74. Zadawanie ciosów siekierą na całym tułowiu.

75. Rąbanie siekierą tułowia na części.

76. Łamanie na żywo kości nóg i rąk w tzw. kieracie.

77. Przybijanie nożem do stołu języczka małego dziecka, które później wisiało na nim.

78. Krajanie dziecka nożem na kawałki i rozrzucanie ich wokół.

79. Rozpruwanie brzuszka dzieciom.

80. Przybijanie bagnetem małego dziecka do stołu.

81. Wieszanie dziecka płci męskiej za genitalia na klamce drzwi.

82. Łamanie stawów nóg dziecka-

83. Łamanie stawów rąk dziecka.

84. Zaduszenie dziecka przez narzucenie na nie różnych szmat.

85. Wrzucanie do głębinowych studni małych dzieci żywcem.

86. Wrzucanie dziecka w płomienie ognia palącego się budynku.

87. Rozbijanie główki niemowlęcia przez wzięcie go za nóżki i uderzenie o ścianę lub piec.

88. Powieszenie za nogi zakonnika pod amboną w kościele.

89. Wbijanie dziecka na pal.

90. Powieszenie na drzewie kobiety do góry nogami i znęcanie się nad nią poprzez odcięcie piersi i języka, rozcięcie brzucha i wybieranie oczu oraz odcinanie nożami kawałków ciała.

91. Przybijanie gwoździami małego dziecka do drzwi.

92. Wieszanie na drzewie głową do góry.

93. Wieszanie na drzewie nogami do góry.

94. Wieszanie na drzewie nogami do góry i osmalanie głowy od dołu ogniem zapalonego pod głową ogniska.

95. Zrzucanie w dół ze skały.

96. Topienie w rzece.

97. Topienie poprzez wrzucenie do głębinowej studni.

98. Topienie w studni i narzucanie na ofiarę kamieni.

99. Zadźganie widłami, a potem pieczenie kawałków ciała na ognisku.

100. Wrzucenie dorosłego w płomienie ogniska na polanie leśnej, wokół którego ukraińskie dziewczęta śpiewały i tańczyły przy dźwiękach harmonii.

(...)

341. Wrzucanie do klozetowego szamba żywych ofiar oraz bicie żelaznym narzędziem po głowie i ciskanie ich w głąb tego szamba.

342. Podwieszanie pod pachy na drzewie w lesie i palenie pod ofiarą gałęzi i chrustu.

343. Wiązanie rąk drutem i zadawanie na całym ciele ran kłutych.

344. Oskalpowanie - ściągnięcie skóry z głowy i twarzy - wraz z wybraniem oczu, obcięciem uszu, przecięciem krtani i wyciągnięciem przez nią języka.

345. Obcięcie genitaliów, wydłubanie oczu i skłucie całego ciała cienkimi igłami.

346. Porąbanie ośmiomiesięcznego dziecka na cztery części.

347. Rozbieranie do naga, związywanie ofiary drutem kolczastym i wpychanie do przerębli pod lód rzeki.

348. Przybicie bagnetem do stołu kilkumiesięcznego dziecka i włożenie mu do ust kawałka niedojedzonego kiszonego ogórka.

349. Duszenie sznurem zakładanym na szyję i zabijanie ciosem noża w serce.

350. Wyrywanie księżom wyznania rzymsko - katolickiego pulsujących serc z piersi, a niekiedy prezentowanie ich widzom i odliczanie na zegarku czasu trwanie agonii.

351. Duszenie drutem kolczastym.

352. Wypruwanie dzieciom wnętrzności i rozwieszanie jelit na ścianie w jakiś nieregularny sposób wraz z kartką wiszącą na gwoździu z napisem w ukraińskim języku: "Polska od morzu do morza!".

353. Przybijanie dzieci do ściany z rozkrzyżowanymi rękami.

354. Wyłamywanie dzieciom stawów rąk i nóg i przybicie martwego dziecka do stołu - na oczach dorosłych osób.

355. Pozbawienie życia dwudziestoma dwoma i więcej ciosami noża.

356. Przymocowanie tułowia do oparcia i rzucanie w nie nożami.

357. Wiązanie - skuwanie rąk drutem kolczastym.

358. Zadawanie śmiertelnych uderzeń łopatą.

359. Przybijanie rąk do progu mieszkania.

360. Przebijanie kołami dzieci na wylot.

361. Wleczenie ciała po ziemi za nogi związane sznurem.

362. Przybijanie małych dzieci dookoła grubego, przydrożnego drzewa, tworząc w ten sposób tzw. "wianuszki".

więcej tutaj:

http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_80.html

i tutaj:

http://209.85.129.132/search?q=cache:26SOpzB5r0AJ:www.insomnia.pl/Mniej_boli_pisanie_okrutnej_prawdy,_ani%C5%BCeli_jej_przemilczanie...-t154042.html+Szyfrin+Abraham+chomikuj&cd=3&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska dorastalam wtamtych stronach od dziecka obcowalam z tymi historiami powtarzanymi przez okolicznych mieszkancow i ich rodziny,moja tez
Cytat: SettediNove
.traktowanie kobiety jak przedmiotu.

"Kiedy mężczyzna patrzy na roznegliżowaną kobietę, uaktywniają się w jego mózgu te same obszary, które pracują w czasie majsterkowania.
U niektórych badanych mężczyzn podczas oglądania zdjęć kobiet w bikini przestawały aktywizować się te części kory mózgowej, które są odpowiedzialne za emocje i empatię. Mówiąc prostym językiem: kiedy facet gapi się na nagą babkę, przestaje myśleć o niej jak o człowieku."
to ja wroce jeszcze do pilki noznej...slyszeliscie moze piekna piesn warszawskich kibicow:
Choć na świecie wiele klubów jest
i może lepsze są
i sława większa jest,
My w Warszawie mamy taki club
Któremu serca oddaliśmy już
Czerwono Biało Zielony sztandar nad stadionem powiewa powiewa
wiele tysięcy fanow do boju Legię zagrzewa zagrzewa
Legia/klaskanie 3x , Legia /klask x3
ps.co za niesamowity, piekny wrecz zbieg okolicznosc, ze Legia ma te barwy co Italia.:D Kibicujemi stasera Wlochom?..czy wolicie Anglikom? :D
Sette przeraza mnie to co chcesz przekazac o tym co robili Rosjanie...my tez nie jestesmy swieci...,no ale jak sie widzi tylko to co ma sie pod nosem...
P.S. ja kibicowalam Wlochom(jestem zadowolona z rezultatu meczu),
1) ze jest to kraj w ktorym obecnie mieszkam...
2)chociazby za to,ze Wlosi do kazdego przeciwnika podchodza z dystansem...czego tylko mozemy sie uczyc od nich...
"Przychylność niebios na Euro 2012 chce zapewnić swej drużynie włoski trener. Po meczu z Irlandią poszedł z Wieliczki do klasztoru kamedułów na krakowskich Bielanach.

Jak poinformowały włoskie media, tę pielgrzymkę odbył w dodatku Cesare Prandelli nocą. Towarzyszyli mu inni włoscy szkoleniowcy. Już po przyjeździe do Krakowa trener obiecywał zresztą, że jeśli jego drużyna wyjdzie z grupy, ruszy z pielgrzymką do klasztoru."
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Pomoc językowa