Meldunek Italia,operacja w Polsce - co ze śwadczeniami zdrowotnymi we Włoszech?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
szukam odpowiedzi na pewnie pytanie, ale bez skutku. Otóż jestem zatrudniona we Włoszech do końca grudnia. Tu mieszkam i mam meldunek.Jednak często odwiedzam Polskę i tu tez przy okazji wykonywałam większość badań lekarskich.Jakiś czas temu dowiedziałam się od ginekologa,że muszę mieć dość poważną operację. Przeszłam już dwa zabiegi na których pobierano mi wycinki. Z tego co wiem, gdybym chciała leczyć się we Włoszech, wycinki znowu trzeba by było pobrać, a tego wolałabym uniknąć. Dlatego myślałam,aby zdecydować się na tą operację w Polsce. Tu jednak pada pytanie : czy operując się mam prawo do tzw.giorni di malattia? W szpitalu polskim na pewno dostanę minimum 2 tygodnie zwolnienia. Czy jest szansa,że zostanie mi to zwolnienie uznane tu, we Włoszech? Proszę o jakiekolwiek informacje...
Najlepiej porozmawiaj z dzialam personalnym firmy gdzie pracujesz. Ja musze wyslac numer certificato di malattia do biura mailem lub smsem jesli przebywam na zwolnieniu dluzej niz 3 dni. Numer certifikatu dostaje od wloskiego lekarza. Jesli wloski lekarz da ci zwolnienie na 3 tygodnie i zoperujesz sie w Polsce informujac o tym dzial personalny to chyba nie powinno byc problemow. Poniewaz sytuacja jest specyficzna porozmawiaj z twoim dzialem kadr. Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia.
To nie zależy jedynie od firmy, lecz głównie od INPS, ponieważ to INPS będzie wypłacał Ci chorobowe po pierwszych trzech dniach nieobecności. Według mnie nie będzie problemu z uznaniem przez INPS zaświadczenia od polskiego lekarza, jednak na Twoim miejscu zapytałabym właśnie w INPS, jakie informacje musi on zawierac.

robiac operacje w Polsce nie bedziesz miala zaplacone giorni di malattia....... inp placi tylko jezeli bedac na wczasach zachorujesz z nienacka i zwolnienie musi byc przez ambasade potwierdzone
...moja ciocia jest już 3 lata po takiej poważnej operacji, obeszło się bez chemii, ale ma wdrożone leczenie hormonalne i co trzy miesiące przez pięć lat musi przychodzić na wizytę do szpitala...pracuje, jest zdrowa, ale szpital chce mieć kontrolę, poza tym recepty u nas wystawia się tylko na trzy miesiące leczenia... dowiedz się, czy we Włoszech - gdyby było konieczne- mogłabyś kontynuować leczenie po operacji w Polsce.
:)
ja bym poprosila lekarza w PL aby wynik badan wycinkow opisali mi ponownie po lacienie lub po angielsku/skoro nie znaja wloskiego.i zdecydowalabym sie na twoim miejscu na operacje wIT..maja dobra renome...albo jesli juz to w Klinice w Warszawie na Karowej..a nie w podrzednym szpitalu
po lacinie..mialo byc
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Solo italiano