Szukam pracy-Pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,mam 29 lat w italii mieszkam od 2 lat(Toscana-Lucca,PIetrasanta)Szukam jakiejkolwiek pracy-pomocnik budowlany,ogrodnik, iitp prace manualne.Jezyk znam na etapie zrozumienia i ewentualnego odpowiedzenia z drobnymi bledami gramatycznymi..ale ogolnie wlosi i ja sie dogadujemy.chcialbym dodac ze nie pije i nie pale a d powierzonej mi pracy przykladam maksymalna starannosc i uwage.Prosze was o pomoc w znalezieniu jakiejkolwiek pracy.
Dwa lata w Toskani i jeszcze nie wypracowales sobie pracodawcow????Dziwne,dlatego ze domow z ogrodkiem raczej tutaj nie brakuje....Ogrodnik to jak sprzataczka mieszkan,jesli jestes w tym dobry,to na bank jestes polecany innym znajomym,a jesli nie to juz Twoja sprawa....A jeszcze jedno,zaznaczasz ze nie pijesz...?przepraszam,ale co to ma znaczyc?mi do glowy by nie przyszlo taka "ceche"napisac..... Ps.sprobuj zalatwic sobie cos samemu,przejdz sie do Manpower...
Wypracowales pracodawcow?...moze dlatego ze ponad rok pracowalem z polakiem w italii,pozniej kontuzja sprawila ze musialem przejsc w stan chwilowego zawieszenia rehabilitacyjnego a gdy wrocilem do formy niestety ale poklady pracy sie wyczerpaly,ogrodnik?to ze raz na kilka tygodni trafi sie fucha na 1 dzien pracy ogrodniczej nie oznacza ze nie szukam stalej pracy,bo nie da sie utrzymac z tych fuch."cecha"nie wiem jak u ciebie jest ale moje otoczenie to niestety osoby ktore rwa sie do pracy nie wazne czy sa trzezwi czy pijani,dla nich wazne jest to ze sa polakami i udaja ze cos robia.
Polacy,ktorzy rwa sie do pracy nawet kiedy sa pijani...zenada....ja wybieram Polakow trzezwych!!!!!!!
Cytat: mia77
Polacy,ktorzy rwa sie do pracy nawet kiedy sa pijani...zenada....ja wybieram Polakow trzezwych!!!!!!!

...jednak Rafi ma raczej racje... to moze by zaleta, cecha o ktorej sie pisze. ...Ty wybierasz trzezwych i Rafi moze i takich wybiera ...ale nawet jezeli to tylko 'stereotyp' o pijanych Polakach na budowach ...to stereotyp, ktory istnieje...

ps. pomjajac fakt, ze nie wiem czy to tylko stereotyp....
edytowany przez marysia2: 02 lip 2012
Ze rwa sie do pracy...to dla mnie tez zaleta,ale nie pijani!!!!!Ludzie!!!!Toz to brak odpowiedzialnosci !!!!tak wiec wcale sie nie dziwie,ze jeden z drugim nie maja stalych prac i latwiej im jest "zebrac"o prace!!!!Z wloskim komunikatywnym to juz wiele mozna zrobic...no ale po co,jak fajniej jest sobie wykroic imprezke,a w miedzy czasie cos sie znajdzie....Odpowiedzialnosci rodacy...odpowiedzialnosci!!!!nikt nam tutaj nic nie daje!!!!musimy sami o siebie zadbac!!!!
Jezeli mieszkasz w wiekszym miescie to przejdz sie do roznych agencji pracy (manpower, adecco, umana...), czytaj tez ogloszenia o prace w lokalnych gazetach. W mniejszym miescie porozklejaj ogloszenia z uslugami jakie swiadczysz (ogrodnictwo, budowa itd..). Dobrze by bylo bys dal sie jakos poznac lokalnej spolecznosci jako osoba uczynna, uczciwa. Zaproponuj pomoc w czasie jakis fest (teraz w okresie wakacyjnym odbywaja sie w wielu miejscowosciach). U mnie w miasteczku jest taki Albanczyk, mieszka juz tu dlugo, obecnie na Cassa Integrazione i ludzie staraja sie mu pomoc proponujac wykoszenie ogrodka, podciecie galezi. Czesto zostawiaja mu klucze pod wycieraczka i zaplate. Mimo wiadomej opinii o Albanczykach w Italii to na tym facecie jeszcze sie nigdy nikt nie zawiodl.
Cytat: mia77
Ze rwa sie do pracy...to dla mnie tez zaleta,ale nie pijani!!!!!Ludzie!!!!Toz to brak odpowiedzialnosci !!!!tak wiec wcale sie nie dziwie,ze jeden z drugim nie maja stalych prac i latwiej im jest "zebrac"o prace!!!!Z wloskim komunikatywnym to juz wiele mozna zrobic...no ale po co,jak fajniej jest sobie wykroic imprezke,a w miedzy czasie cos sie znajdzie....Odpowiedzialnosci rodacy...odpowiedzialnosci!!!!nikt nam tutaj nic nie daje!!!!musimy sami o siebie zadbac!!!!

Rafi chyba pisze, ze on sam sie 'rwie do pracy' na trzezwo. ...mia77 ...wydaje mi sie, ze nie tu trzeba takie apele pisac... Kierujesz te slowa do forumowiczow? ...nie wiem w sumie do ktorych. ...do wszystkich? Ja Cie uspokoje ...chodze do pracy trzezwa ;-)
edytowany przez marysia2: 02 lip 2012
Powiem wam szczerze ze moja sytuacja wyglada tak:rozkleilem ogloszenia uslugach z ogrodnictwem,uslugami budowlanymi,elektromechanicznymi,itp.w 2 dni rozkleilem 170 ogloszen,mijaja 2 tygodnie i telefon(do tej pory cisza) po odpowiedzeniu na pytanie czy szukam pracy slysze w sluchawce ze moim rozmowca jest funkcjonariusz minicipalow i ze przygotowali mi mandat do dobioru na komisariacie za to ze rozkleilem po slupach nie majac zezwolenia czy jakiejs pieczatki cos w ten desen,coz...w momencie kiedy zapytalem gdzie mam go odebrac i oczywiscie wyspiewaniu gadki ze nie pasuje itd...nagle slysze trzaski w sluchawce i cos nas rozlacza,wiec zadzwonilem pod ten sam numer i dalej trzaski na wstepie.W pozniejszym czasie cisza,juz do mnie nie zadzwonili.Chodzielm po agencjach jak i informagiovani,zaliczylem mase hoteli i agencji immobiliare,wszedzie gdzie sie pojawiam slysze"mamy komplet"doswiadczenie minimum 2 letnie"jezyk perfetto"Posiadam doswiadczenie nabyte w polsce z pewnej dziedziny motoryzacji,chcialbym pojsc w tym kierunku i zaczac cos wlasnego przynajmniej na poczatek hobbyistycznie (ale zawsze na affito i jedzenie)ale zeby zaczac dzialac w tm kierunku potrzebuje kupic kilka narzedzi ktorych koszt wynosi okolo 1600euro..niestety stoje w martwym punkcie gdyz nie mam jak zarobic by je kupic.Dlatego stwierdzilem ze napisze na forum,a noz widelec ktos bedzie wiedzial o jakiejs pracy przynajmniej pomocnika budowlanego lub cokolwiek innego
Nie wolno rozklejac ogloszen, nie wolno za wycieraczki samochodow wkladac..mozesz dawac bezplatne ogloszenie w cotygodniowej prasie typu Secondamano dzwoni sie do redakcji i w dziale ogloszen; szukam pracy bezplatnie ci to umieszcza..,mozna tez smsm ulozyc ogloszenie i wyslac ...w sieci szukaj na www.secondamano.it i subito.it tam mozesz umiesci swe oferty jak i szukac pracy.Nie wiem jaki odpowiednik tygodnika Secondamano jest w Toskanii...ktos wie????
znam te strony ale z innych dzialow-motoryzacyjnych i miedzy innymi przez nie tez szukam pracy.Ale coz tego jak wysylam CV i cisza ze strony pracodawcy.Czasami zadzwoni sie pod numer telefonu podany w ogloszeniu i albo slysze "completto" albo ze potrzebuja kogos ze stazem 2 letnim..ehh :(
porownujac staystyczne bezrobocie wIT do stystycznego bezrobocia w Pl..to jest takie same ..prawie takie same..z tym ze tu jest duzo wiecej dodatkowych chetnych na jakakolwiek prace tzw nielegalnych /clandestini...Moze przemyslisz projekt ,swoj projekt na utrzymanie sie ,na zarobienie....przeorganizuj swe oczekiwania od danego kraju..szukasz pracy to poszukaj ja w kraju gdzie jest nizsze bezrobocie,mniej biurokracji, nie karaja multami za wywieszanie ogloszen w miejsc publicz. i gdzie mozna zarobic wiecej niz tylko na affitto i jedzenie Jak widac ten kraj nie moze ci dac tego czego oczekujes,nie spelnia twoich oczekiwan ..wiec zmien miejsce pobytu .mamy tu forum zlozne z kilku jezykow..przeorganizyj swoj wpis i wpisz na innych forach..hiszp francusk ang,polecam nieniecki..zacznij od ZERA...nauke jezyka..masz tylko 29 lat..w ten sposb odbijesz sie do wloskiego DNA...ktorego dotknales..i pojdziesz do przodu..Polecam Norwegie..Holandie Niemcy..tam lezy kasa i czeka.Do boju rodaku! Bialoczerwoni gora!
PS na 100 proc wyslanych CV otrzymuje sie odpowiedz tylko na 3 proc
Cytat: Rafi1983
znam te strony ale z innych dzialow-motoryzacyjnych i miedzy innymi przez nie tez szukam pracy.Ale coz tego jak wysylam CV i cisza ze strony pracodawcy.Czasami zadzwoni sie pod numer telefonu podany w ogloszeniu i albo slysze "completto" albo ze potrzebuja kogos ze stazem 2 letnim..ehh :(
sytuacja we wloszech jest po prostu tragiczna ,jestes mlody zdobadz sie na odwage i zmien kraj .Tu nie masz perspektyw godziwego zarobku C to za satysfakcja zarobic na wikt i afitto .Odwagi i jeszcze raz odwagi ,powodzenia
...szukają chętnych:
http://www.sfora.biz/Placa-50-zlh-Brakuje-chetnych-a45077
:)
Polacy już nie chcą przyjeżdżać „na saksy” do Włoch Nawet pół miliona Polaków wyjedzie w tym roku do pracy sezonowej. Od otwarcia rynku pracy dla Polaków, Niemcy, jako cel wyjazdu zarobkowego zyskują na popularności. Znacznie mniej osób podejmie pracę w Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Najmniej Polaków chciałoby wyjechać do pracy do Włoch, Hiszpanii oraz Szwajcarii. Przez długi okres czasu to właśnie na Wyspach Brytyjskich Polacy poszukiwali tymczasowego zatrudnienia. Ten trend uległ jednak zmianie. Dziś UK przestało być dla Polaków pracowniczym Eldorado. Rodacy znacznie chętniej podejmują zatrudnienie w innych krajach. W rankingu prowadzą Niemcy.

– Niemiecki rynek pracy staję się coraz bardziej chłonny, jest na nim najwięcej ofert dla Polaków. Dziś tamtejszy rynek pracy dysponuje 499 tys. wolnych etatów (…). Niemcy to popularny kierunek także ze względów finansowych. Dziś można zarobić tam średnio 9 euro za godzinę – powiedział Gazecie Wyborczej Artur Regan rzecznik prasowy Work Express, oferującej pracę za granicą.

Budnesagenture fur Arbeit podaje, że od roku 2011 zanotowano wzrost w branżach najbardziej obleganych przez Polaków: produkcyjnej, budowlanej oraz w logistyce. Tylko na kierowców tirów czeka w Niemczech 22 tysiące etatów.

Na kolejnych miejscach, jeśli chodzi o kraje, w których Polacy szukają pracy sezonowej, uplasowały się: Francja i Holandia. Najmniej rodaków chciałoby pracować we Włoszech, Hiszpanii i Szwajcarii.

Według sondy przeprowadzonej w pierwszych dniach czerwca wynika, że najwięcej Polaków chciałoby pracować w wakacje w Niemczech (19,8%), Francji (17,6%), Holandii (15,6%) oraz Wielkiej Brytanii (14,1%). Przyjechać „na saksy” do Włoch pragnęło jedynie 2,1% respondentów.
http://www.naszswiat.net/wiadomoci/polska/4873-polacy-ju-nie-chc-przyjeda-na-saksy-do-woch.html
szukaj pracyw EU tam gdzie mozesz dostac DOBRY zasilek dla bezrobotnych w razie utraty pracy czy klopotow ze zdrowiem
http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,67738,1[tel],Zasilek_dla_bezrobotnych__gdzie_maja_raj.html
Kolejny dzien bez perspektyw :( moze ktos z was wie o jakiejs pracy?
podobno brakuje rak do pracy tam gdzie ostanio byly trzesienia ziemi...w rolnictwie...:"Nikt nie przeprowadził jeszcze żadnego spisu, ale widać to gołym okiem, że imigranci zniknęli. Dostajemy zgłoszenia z fabryk, że robotnicy z Europy Wschodniej i z Północnej Afryki nie pojawiają się od kilku dni w pracy. W szkole koło Novi, nauczycielki sygnalizowały, że na ostatnich zajęciach przed zamknięciem roku szkolnego brakowało 300 marokańskich dzieci.........Trzęsienie ziemi, które dotknęło Emilię Romanię, to dramat w dramacie. Oprócz tragedii ludzkiej, regionowi grozi tragedia ekonomiczna. Do tej pory na tym dobrze rozwiniętym gospodarczo obszarze nie czuło się tak bardzo kryzysu. Teraz pojawia się jego widmo... ..
http://polonia.wp.pl/title,Wlochy-trzesienie-ziemi-zmusza-imigrantow-do-ucieczki,wid,14562893,wiadomosc.html
ps ..tylko gdzie bedziesz tam mieszkal?..w namiocie?
Rafi.. http://www.poloniusz.pl/praca-budowlane-w%C5%82ochy/ wynika ztego..zepowinienes udac sie do wloskiego Adecco
Adecco Filiale di Lucca Passaglia
via Augusto Passaglia, 41 55100 Lucca
Tel [tel]
Fax [tel]
Sito web http://www.adecco.it
Hej!i jak z poszukiwaniem pracy???czy przez te pare dni cos sie zmienilo???pytam zupelnie z ciekawosci,poniewaz na przykladzie mojej kolezanki widze,ze cos mozna znalezc :)dziewczyna ta szukala,szukala,az wreszcie ktos zadzwonil....pracuje w malej rodzinnej firmie zajmujacej sie produkcja nabialu...,moze nie jest to szczyt jej marzen,ale zawsze cos...czyli jak sie chce to mozna wiele...
...a ja tez z pytam tylko i wylacznie z czystej ciekawosci... jest zatrudniona legalnie cz yna czarno?
legalnie....w tym tygodniu czeka na przedluzenie kontraktu...zawsze to cos...
Pewnie, ze zawsze cos. ...pytam z ciekawosci ...troche zboczenie zawodowe ...a troche ciekawosc sytuacji na wloskim rynku pracy ;-)
U mnie nic sie nie zmienilo poza tym ze okresowo trafila sie 3 dniowa praca z ktorej jak zwykle oplace affito i pol miesiaca bede mial na jedzenie....coz..
czyli wegetacja nie zycie..
Rafi serio,ze nie masz dalej pracy?????
Temat przeniesiony do archwium.