Chca moje permesso di soggiorno do zatrudnienia!

Temat przeniesiony do archwium.
Niedlugo beda zatrudniona do nowej pracy, i zbieraja dokumenty, dzis dostalam telefon ze z Milano im powiedzieli ze musze doniesc moje permesso di soggiorno, ja mowie responsabile ktory sie tym zajmuje, ze jetem neocomunitaria nie extracomunitaria, i ze jest juz niepotrzebne, ze nawet nie mam juz, tylko mam dokument ze jestem zapisana w ufficio di anagrafe. W tych biurach czesto widze, ze albo zle poinformowani, mysla ze polacy to jeszcze extracomunitari!!! Niewiem co takie osoby robia na kwesturach. Szukam czegos w necie gdzie pisze o tym ze do zatrudnienia, zrobienia kontraktu o prace nie jest juz potrzebne permesso di soggiorno, jesli jakies linki tez znajdzie ktos z was prosze o wklejenie. Z gory dziekuje!!
Zadne permesso di soggiorno nie jest potrzebne!!! Jestes zatrudniana jak Wloch i potrzebny jest tylko codice fiscale. Wejdz na strone konsulatu w Mediolanie i wklej im ten link.
Wystarczy wydrukować im ustawę nr 30/2007, z przepisami prawnymi trudno będzie im dyskutować.

http://www.camera.it/parlam/leggi/deleghe/07030dl.htm
Od dnia 31.07.2006, decyzją Ministra Solidarności Społecznej Republiki Włoskiej, zniesione zostały ze skutkiem natychmiastowym ograniczenia w dostępie do rynku pracy dla obywateli państw, które przystąpiły do UE 1 maja 2004 r., w tym Polski.

Oznacza to w praktyce, że pracodawcy zamierzający zatrudnić obywateli polskich, nie są już zobowiązani do występowania o zezwolenie na ich zatrudnienie.

Do podpisania umowy o pracę z włoskim pracodawcą, obywatel polski potrzebuje wyłącznie ważnego dokumentu tożsamości (paszport lub dowód osobisty) oraz włoskiego numeru identyfikacji podatkowej (codice fiscale), który można uzyskać w każdym oddziale urzędu skarbowego (Agenzia delle Entrate) na podstawie dowodu tożsamości.

W szczególności, do zatrudnienia NIE jest wymagane zameldowanie (residenza), ani żaden dokument potwierdzający prawo pobytu na terenie Włoch. W przypadku zamiaru wykonywania tzw. zawodu regulowanego, czyli wymagającego specjalnych uprawnień (np. lekarz, pielęgniarka, prawnik, architekt, i inne), będzie natomiast konieczne ich potwierdzenie przez właściwe ministerstwo we Włoszech.

Zniesienie zezwoleń na zatrudnienie nie zwalnia pracodawcy z obowiązku zgłoszenia pracownika do ubezpieczeń społecznych, a osób zatrudnionych, jeśli przebywają we Włoszech przez więcej niż 3 miesiące, z wystąpienia do Urzędu Miasta lub Gminy (Comune) o wpis do rejestru mieszkańców. Brak wpisu do rejestru mieszkańców powoduje np. niemożność korzystania z bezpłatnych świadczeń służby zdrowia, pomimo odprowadzania składek ubezpieczeniowych przez pracodawcę.

Nie podlega ograniczeniom i nie wymaga zezwolenia podejmowanie działalności gospodarczej na terenie Włoch przez obywateli polskich.

dziekuje wam bardzoooo!!! ten link margherita2 moglabys mi wkleic, ale po wlosku bo chce to pokazac responsabile ktory zalatwia dokumenty i wierzy co mu w Milano powiedzili!a jutro rano tam ide doniesc fotocopie tego mojego dokumentu ktory nazywa sie tak( wlasnie mam go przed oczami): Attestazione di iscrizione anagrafica di cittadino dell'unione europea.
Znalazlam te linki: http://www.inps.it/portale/default.aspx?sID=0%3B6969%3B7077%3B7079%3B7082%3B&lastMenu=7082&iMenu=1

http://www.comune.pioltello.mi.it/PortaleNet/portale/streaming/portale.pdf?nonce=E3K626VUZGZHD8QM

Juz wydrukowane, jutro to zabieram ze soba i mu to dam.
Dziekuje jeszcze raz za pomoc:*
Moja rada jest jednak taka, abyś oprócz wydrukowanych stron internetowych zaniosła jednak również ustawę, gdyż tam jest wszystko napisane, a ma ona większą wagę. No i oczywiście attestato powinno załatwić sprawę.
Temat przeniesiony do archwium.