skladki IMPS

Temat przeniesiony do archwium.
mampytanie czy jako badante mozemy wycofac oplacane skladki IMPS czy innych grup pracowniczych obowiazuja inne zasady wiecie cos o tym.
INPS to Instituto NAZIONALE Previdenza Sociale
nie znam odpowiedzi na zadane pytanie :D moze cos ci sie pomylilo?
Włoski zakład ubezpieczeń społecznych

INPS- - Istituto Nazionale della Previdenza Sociale - jest odpowiednikiem polskiego ZUS-u. INPS to instytucja upoważniona do stwierdzenia istnienia i ustalenia uprawnienia do świadczeń oraz naliczania ich wysokości. INPS zajmuje się świadczeniami z tytułu ubezpieczeń społecznych oraz świadczeniami z tytułu opieki zdrowotnej.

Do kompetencji INPS należy:

wypłacanie emerytur po osiągnięciu wieku emerytalnego oraz z racji wysługi lat;
wypłacanie emerytury dla członków rodziny osoby zmarłej;
wypłacanie rent i zasiłków inwalidzkich;
naliczanie emerytur w wyniku łączenia systemów emerytalnych w przypadku, gdy osoba pracuje we Włoszech i za granicą;
wypłata zasiłków socjalnych i dodatków rodzinnych;
inwalidztwo;
naliczanie i wypłacanie zasiłków z tytułu okresu niezdolności do pracy związanej z chorobą;
naliczanie i wypłata zasiłków związanych z macierzyństwem;
Igla moja podpowiedz: Czy w Polsce mozna wycofac wymienione powyzej skladki z ZUS??? :D
Tel. 803164 Z bezpłatnej informacji telefonicznej można skorzystać od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 20.00 oraz w soboty od 8.00 do 14.00.Mowia tez po polsku
Cytat: Igla58
mampytanie czy jako badante mozemy wycofac oplacane skladki IMPS czy innych grup pracowniczych obowiazuja inne zasady wiecie cos o tym.

Jeśli pracujesz na umowę o prace, opłacanie składek jest obowiązkowe. Nie ma możliwości ich "wycofania" (no bo i w jakim celu?).
ja mam lekkie wrazenie ze Igla pomylila slowo 'skladki' ..byc moze chodzilo jej o Tfr o zaliczke z TFR o zaliczke z odprawy,o ktora mozna poprosic raz w roku swego pracodawce
o żadne zaliczki z TFR raz w roku nie można prosić gdyż TFR należy się RAZ w roku. Gdy się pracuje dłuższy okres czasu można po kilku latach poprosić o zaliczkę i końcowe rozliczenie jest po zakończeniu pracy.

pzdr
M
Colf czy badanti moga poprosic zaliczke TFR nie czesciej raz w roku, w wysokosci max 70% (CCNL lavoro domestico art. 39).
INPS jest obowiazkowy.
wiedzialm, ze zaliczka moze wynosic max 70%..ale tego nie dopisalam, gdyz Igla nie dociekala w tym temacie ile proc moze pobrac:D i tak dobrze, ze udalo mi sie wydedukowac o co Jej chodzi:D
Moj komentarz byl do tego, co napisala Margo... :)
Kurcze ... a mi mówili w związkach że tylko raz w ciągu trwania pracy a resztę na zakończenie :(
byłam pewna że mam rację :))

pzdr
M
Cytat: Margo49
Kurcze ... a mi mówili w związkach że tylko raz w ciągu trwania pracy a resztę na zakończenie :(
byłam pewna że mam rację :))
pzdr
M

I masz racje. ...wiecej niz raz to wola pracownika i dobra wola pracodawcy.
edytowany przez marysia2: 25 paź 2012
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia