Stacco di contratto

Temat przeniesiony do archwium.
Chcialabym zapytac was dlaczego aziende robia stacco di contratto? Nie chodzi o mnie tylko jedna osobe z mojej pracy, mamy wszyscy kontrakt na 6 miesiacy, i jej robia po skonczeniu sie tych 6 mc, stacco 60 dni. Czy jest mozliwe ze jej pozniej nie weza z powrotem? Znalazlam poprzez google ten link :
http://www.studioleandroguidi.it/news/la-riforma-e-le-esigenze-temporanee-di-lavoro-contratti-a-tempo-determinato-news-[tel]/
Nie rozmumiem wszystkiego, dla mnie trune slowa niektore. Czy dobrze zrozumialam tez ze moga robic contraty a terminte przez 36 mc lacznie i dopiero pozniej indeterminato?
Wg nowych przepisow robia,bo w okresie tych 2 miesiecy nie placa ubezpieczenia.Przy umowie o prace na czas okreslony (np.6 m-cy) kazdy musi miec te przerwe.Czy te osobe przyjma to nawet najstarsi gorale nie wiedza ( umowa sie skonczyla...taki jest stan rzeczywisty) wiec jest taka mozliwosc,ze nie przedluza,ale mysle,zeby wczesniej powiedzieli a nie robili tych 60 dni przerwy.
Po 36 miesiacach lacznie moze zatrudnic na czas nieokreslony,ale nie musi,moze przedluzac te umowy w nieskonczonosc,niestety:-)
Hmm.. no ale jak kazdemu z nas kontrakt sie konczy w polowie lutego to co zwolnia wszystkich ? na okres przerwy 60 dni? Tylko ze jak robia stacco di contratto slyszalam, ze nie moga przyjac nowej osoby na to miejsce, czy to prawda? Myslalam, ze weszla legge z rok temu jakos ze oga byc 2 kontrakty po 6 mc ale pozniej albo wogole albo bezterminowy, a jednak sie pozmienialo.
z tego co ja wiem to 2 kontrakty po 3 msc lacznie 6 msc potem jesli dalej cie chce robi bezterminowy.jesli robi stacco di contratto ma pewnie 2 grupy pracownikow, z ktorymi przerabia ta sama historie i w ten sposob nie musi robic umowy bezterminowej nikomu.W budownictwie dosc czesto zamiast tego robia poprostu umowe na zlecenie i tyle.a ten temat z ze nie moze przyjac kogos na to miejsce jest jedynie gdy zwolni pracownika z umowa bezterminowa bez podania powodu i nie wiem ile teraz ten czas wynosi.. pewnie z 8msc.swoja droga chetnie bym cos o tym poczytal ma ktos jakis aktualny link gotowca_?
Podobno mozna zrobic max 2 kontrakty po 6 mc pozniej juz bezterminowy,
Ja czytalam z tego linka:
http://www.studioleandroguidi.it/news/la-riforma-e-le-esigenze-temporanee-di-lavoro-contratti-a-tempo-determinato-news-[tel]/