jak żyć :) kwestie organizacyjne

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich, nie za bardzo wiedziałam jak nazwać ten temat, mam kilka pytań dla osób, które już od dłuższego czasu mieszkają we Włoszech.
od 1,5 roku studiuje w Trento, wynajmujemy z narzeczonym mieszkanie i w pazdzierniku planujemy ślub. Jestem jedynie domiciliata, nie mam residenzy. Jeśli chodzi o opiekę medyczną jestem na ubezpieczeniu studenckim. W lipcu będę się bronić, a od stycznia chciałabym zacząć doktorat. Mam taki problem - po ślubie strace polskie ubezpieczenie u rodziców, więc chciałabym jakoś usystematyzować tą kwestię we Włoszech. Nie wiem jak będzie traktowany doktorat, ale raczej nie jako praca, tylko dalsze studia.
powiedzcie mi, jakie kroki podjąć, żeby troszkę 'ustabilizować' swój pobyt we Włoszech? co dałabymi residenza? jak wyrobić tessera sanitaria?
dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam ciepło :)
wpisz w nasza wyszukiwarke,u gory prostokat obok zielonego slowa SZUKAJ slowo: residenza i poczytaj,potem wpisz slowo: tessera sanitaria i poczytaj..jako mezatce bedzie ci sie nalezec..aaa..zaraz zaraz dlaczego narzeczony ci tych prostych rzeczy nie wytlumaczy???
jakby wyszukiwarka ci nie podawala wszystkiego\ a zdarza sie to czesto\ to poszukaj przez Google wpisz te same slowa szukane ale z dopiskiem :
wloski.ang..
czyli: tessera sanitaria wloski.ang
residenza wloski. ang
Powodzenia:D
podrzuce ci cos o twoim niby domicilio co powinno rozwiac twe watpliwosci http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/199974
czytaj baaaardzo uwaznie wszystkie wpisy Deelayah to nasz forumowa alfa i omega od przepisow administarcyjnych http://www.wloski.ang.pl/forum/zycie-praca-nauka/221423/page/2#post1395910
co ci da residenza?..to pytanie mnie troche rozbawilo..bardziej rzeczowe byloby: co ci da residenza w Trento?..na razie nic..ale po 3 latach od pierwszego zapisu w Anagrafie ci da wiecej niz w ciagu 3 pierwszych lat poprzedzajcych twa rejestracje w Anagrafie.ze wzgledu na to, ze to Provincia Autonoma...i ma swoje prawa troche inne niz w innychwloskich prowincjach ale te niuanse powinien ci tez wyjasnic narzeczony..chyba..ze on nie da rady ..to moze kiedys ja ci wyjasnie na priv :D
PS cos nie tak z twoim chlopakiem..jakis milczek?
no nie zna sie na tym, co ja poradzę :) i nie tylko on, oni chyba nie zastanawiają się nad takimi problemami z punktu widzenia obcokrajowców. dlatego chciałam zapytać Was, z tego względu że macie te rzeczy często za sobą. dzieki za info!
jeśli chodzi o domicilio to mam je zgłoszone ze względu na szkołę, bilety miesięczne, pocztę i takie tam
edytowany przez lacoccinella: 30 sty 2013
ok myślę że mniej więcej ogarnęłam, dzięki ;)
:D
Co do kwestii jak zyc w tym kraju.....wiecie moze czy jakies zmiany podatkowe ostatnio byly? Oskubali mnie na 70E z wyplaty.
Druga kwestia...ma ktos internet Wi Fi z FastWeb?
Probuje sobie zalozyc w nowym mieszkaniu ale to zakrawa na wygrana w totka. Gosciu przyszedl z telecom ale sie okazalo ze nie mogl znalesc wejscia. Ma przyjsc kto inny, potem znow ten sam a potem z fastweb. Tydz temu zamowilam on line i nic sie nie ruszylo. Ile to moze potrwac wie ktos?
Cytat: mirable
Co do kwestii jak zyc w tym kraju.....wiecie moze czy jakies zmiany podatkowe ostatnio byly? Oskubali mnie na 70E z wyplaty.

Na pewno Ci potracili podatki regionalne i komunalne, ktore sie placi za rok poprzedni. Za rok poprzedni, czyli nie placilas ich w zeszlym roku, w przyszlym bedziesz placic wiecej. Bedziesz placic wiecej, bo bedziesz placic za caly rok 2013. W tym roku placisz tylko za to co zarobilas 2012.
edytowany przez marysia2: 01 mar 2013
Cytat: mirable
Druga kwestia...ma ktos internet Wi Fi z FastWeb?

I jak poszlo z internetem? Ja mam internet z infostrada. ...oprocz tego, ze zle mi liczyli rachunki, pozniej mi wzieli z konta 430 euro wyrownania (direct debit) ...to w miare jestem zadowolona. ...oczywiscie na infolinii za kazdym razem Ci daja inna odpowiedz ...no ale ja juz od jakiegos czasu wiem, ze mieszkam we Wloszech ;-)
Mam fastweb, zalozyli mi w ciagu 3 dni :) Nie wiem narazie ile $$ bo mi nic nie zabrali a tez mam direct debit bo sie nie dalo inaczej ;/ Niby mam miec 19E przez pierwsze 6 miechow a potem 29 za reszte, kontrakt na 2 lata :D za to wczoraj sie dowiedzialam ze mam odebrac kosze na smieci i worki i zaplacic 45E za rubbish tax bo kurna moja gmina robi segregacje :DDD 3 wielkie kubly a ja mam mieszkanie 2x2 , nie wiem gdzie mialabym to wcisnac :) Myslalam ze wloska kreatywnosc mnie nie zaskoczy a jednak :D
Temat przeniesiony do archwium.