Import z Włoch - firma zarejestrowana w Polsce - NIP PL -jak to załatwić?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

Chiałbym kupować towary, samochody ,ogólnie motoryzacja na tzw. astach wymagaja one code fiskale od mojej firmy. Mam firmę z mozliwoscia handlu z ue , nip z predrostkiem PL > Asty wystawiają faktury vat , chciałbym po zakupie dostac taka fakturę i rozliczać się potem w Polsce ze sprzedazy jako pośrednik. Jak uzyskać te kode fiskale , ewentualnie jak to wszystko załatwić , gdzie , jak to ugryźć ?
Z góry dziekuje za podpowiedź
Ale, w którym momencie wymagają tego codice fiscale?
Bo do faktury, nie jest to potrzebne.

Teraz kilka spraw porządkowych.
Chcesz się zajmować eksportem z Włoch, importując towar do Polski (masz błędny tytuł troszkę).
Przypominam Ci, że w tym przypadku, nie mówimy już o imporcie i eksporcie, tylko o zakupie wewnątrzwspólnotowym, ponieważ zarówno Włochy jak i Polska, są członkami UE.
To jakbyś chciał sobie poczytać na ten temat.
Do wystawienia faktury, potrzebny jest tylko Twój NIP EU, czyli z przedrostkiem PL, oraz adres firmy. Faktura wystawiana jest z VAT-em zerowym, i podatek opłacasz już w Polsce, lub uzyskujesz zwolnienie.
Codice Fiscale nie jest Ci potrzebne. Chyba, że jest to warunek uczestnictwa w licytacji?

Co do samego uczestnictwa w licytacjach, to jeśli nie masz dojść i tzw.pleców, to radzę Ci dać sobie spokój. Jak z pewnością wiesz, to dobry interes i nie łatwo się dostać:)
Chciałbym importować auta z Włoch i jakiś czas temu to robiłem lecz przez osobe mieszkająca na stałe we Włoszech. Niestety drogi nam sie rozeszły. Była to osoba prywatna bez firmy , miała wymagany kod fiskale , bo też tam pracowała . Kupując auto na ascie pokazywał taki choćby dowód z tym kodem i jak sie udało wylicytować za ta cene co nas interesowała to dostawał fakturkę była tam tzw. " iva " czyli chyba taki vat włoski i inne podatki opłaty licytacyjne, papierkowe i auto bylo nasze po wyrejestrowaniu., mozna bylo je odebrac.
No i teraz chciałbym to ogarnąc sam , mam firme w Polsce , chcaiłbym dostać ten kod fiskale, bo to chyba trzeba zarejestrowac firme w jakims urzedzie we wloszech zeby moc potem rozliczac vat ta ive miedzy panstwow .No ale nie wiem nic do konca jak to jest i jak to uryzc gdzie zalatwic itd.
Dlatego proszę o informacje , pomoc jak to ugryzć ????
Codice fiscale to kod fiskalny czy inaczej numer identyfikacji podatkowej, który posiada każda osoba fizyczna, która mieszka (posiada zameldowanie) we Włoszech (coś jak PESEL w Polsce). Uzyskuje się go w Agenzia delle Entrate.
Natomiast do prowadzenia działalności na terenie Włoch służy partita IVA, też można ją uzyskać w Agenzia delle Entrate.
Jeśli masz firmę w Polsce, to możesz kupować na terenie Włoch.
Wtedy na fakturze musi widnieć zapis, że według artukułu takiego i takiego IVA, jest opłacana przez kupującego. Czyli faktura wystawiana jest z IVA 0%. Wracasz do Polski, i jak składasz dokumenty do Urzędu Skarbowego, to płacisz podatek Vat.
Także niekoniecznie musisz zakładać firmę we Włoszech.
Po prostu przy zakupie zgłaszasz, że towar jest na eksport.
Z tego co powiedział mój chłopak, to a wtych aukcjach, mogą uczestniczyć także obcokrajowcy, dlatego nie sądzę, by wymagano od Ciebie CODICE FISCALE, jako od firmy zagranicznej.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa