assistenza sanitaria

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Czy zna ktos moze dokladne przepisy dotyczace tego tematu? Moj problem jest taki, ze do wykonania darmowego zabiegu w szpitalu potrzebowalam "tessera sanitaria cartacea" . Kilka miesiecy temu powiedzieli mi ze potrzebuje tylko rejestracji w urzedzie dla bezrobotnych....tym razem ze tak rejestracji w urzedzie ale ze Na wyrobienie tessera sanitaria i dostanie lekaza mam tylko rok czasu od ostatniego zatrudnienia..... Jest jeszcze jakas inna mozliwosc? Kiedys mialam tez jakas tymczasowa karte, wiecie moze Na jakich zasadach sie Ja wyrabia? dodam, ze ucze sie w szkole dla kosmetyczek. Z gory dziekuje za pomoc.
Osoby bezrobotne, zarejestrowane w urzędzie pracy, maja prawo do rejestracji w SSN jedynie wówczas, gdy posiadają formularz E106 wydany przez kraj pochodzenia. Jeśli natomiast pracowały już we Wloszech (i były już zarejestrowane w SSN) i straciły prace, maja prawo do utrzymania rejestracji przez rok, po zarejestrowaniu się w urzędzie pracy.

Jeśli straciłaś prace (we Wloszech) i uczysz się w szkole dla kosmetyczek, również masz możliwość utrzymania rejestracji w SSN.
Prace stracilam juz wlasnie ponad rok temu teraz uczeszczem na jakich-CORSO PER ESTETISTE (corso
biennale) ial marche czyli mowisz ze powinnni mnie zarejestrowac? Kiedy bylam ostatnim razem powiedzieli, ze nie.... Wiesz czy Moze Jest to zapisane gdzies w przepisach Zebym mogla to przedstawic?
Aaa utrzymania nie otrzymania?
Utrzymania.:) Oznacza to, ze po rejestracji w SSN jako pracownik przez rok po utracie pracy masz prawo do opieki zdrowotnej, a potem niestety ja tracisz. Zgodnie z przepisami, by nadal legalnie przebywać we Wloszech, powinnaś wykupić teraz polisę zdrowotna lub zarejestrować się odpłatnie w SSN (jeśli Twój region daje taka możliwość), ale oczywiscie nikt tego nie będzie sprawdzał. Problem może powstać w momencie, gdy złożysz wniosek o uznanie prawa stałego pobytu po 5 latach legalnego pobytu i urząd meldunkowy poprosi Cie o przedstawienie dokumentów poświadczających, ze przez piec lat spełniałaś warunki ustawy nr 30/2007 - ponieważ obecnie nie pracujesz, za ten okres będziesz musiała wykazać posiadanie środków na utrzymanie oraz ubezpieczenia zdrowotnego.
edytowany przez deelaylah: 29 mar 2013
Dziekuje....Jak zwykle zyczliwa i pomocna Dee :-)
A tak Juz z ciekawosci, jakie warunki trzeba spelniac zeby dostac obywatelstwo?
Musisz być zameldowana we Wloszech od co najmniej 4 lat lub być zona obywatela włoskiego od co najmniej 2 lat. :)
Ale chyba oprocz legalnego zameldowania caly czas pracujaca?
Bo skoro staly pobyt jest od 5...
to tylko zapanowania komunistow w PRL byl nakaz pracy i dotyczyl" twardo" plci meskiej..we wloszech tego nie ma..zreszta jest kryzys i duze bezrobocie niewiele nizsze niz w PL..wez pomysl sama...ej:D
Bardzo ciekawy wywód,był nakaz pracy,nie było....na bank!tylko,kochana,kazdy miw=ał zagwarantowaną pracę,a,ze cienko było z towarem...inna sprawa,...ale ,była praca,były pieniądze....tylko brak mozliwosci,gdzie je ulokowac!...:D
We włoszech!..hm...ostatnimi laty,włosi żyli ponad ''stan",''zycie na kredyt"zawsze kiedyś sie konczy!..:D
Cytat: bierdroneczka
Ale chyba oprocz legalnego zameldowania caly czas pracujaca?

Legalny pobyt odnoszący się do ustawy 30/2007 o pobycie obywateli UE we Włoszech a obywatelstwo to dwie różne sprawy. To prawda, ze do wniosku o obywatelstwo musisz załączyć zeznania podatkowe lub zaświadczenie o dochodach z ostatnich trzech lat, ale kwestia ta regulowana jest przez odrębne przepisy i z przepisami o pobycie obywateli UE nie ma nic wspólnego. Świadczy o tym chociażby już sam fakt, ze dokumenty dotyczące dochodu odnoszą się do ostatnich trzech, a nie pięciu lat. Moze to wyglądać nieco absurdalnie, ale tak jest.:)
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę