Mialam taka znajoma. Tez cudzoziemka pracujaca we Wloszech.
Poznalam ja na kursie wloskiego.
Strasznie narzekala na wszystko co wiazalo sie w wloskim krajem.
Kiedys na zajeciach po setnej juz probie zamienienia lekcji na chor zrzedzenia, jedna francuzka nie wytrzymala i powiedziala ze przyszla na kurs zeby sie nauczyc a nie wysluchiwac marudzenia.
No to "francuzka rasistka"
Pewna wspolna znajoma wloszka zaproponowala "moze wroc do domu, skoro ci tak zle"
A wiec "Wlosi rasisci, wyganiaja nas cudzoziemcow"
Ja zapytalam czy zna u siebie w Chorwacji ludzi ktorzy wynajmuja domy na wakacje, bedziemy posredniczyc i zarabiac jakies grosze.
"Chytra Polka chce sie dorobic za moimi plecami"- dowiedzialam sie od wspolnej znajomej, ktora tez juz miala dosyc gledzenia, to byla jej kolezanka z pracy.
Ekspertka w dziedzinie ekonomii i prawa nie potrafiaca dogadac z szefem w sprawie wolnego ("bo on mi musi dac wolne bo tak mam w umowie" "ok, a pomyslalas ze szef tez czlowiek, moglby wiedziec nieco wczesniej o twoich zamiarach?")
Ale ona wszystko wie lepiej, co musi szef, co musza zwiazkowcy, jakie sa wysokie ceny we wloszech. i przez internet przytoczy ci "odkrywcze" artykuly z dziedziny pop-polityki o tym jakie ciezkie jest zycie.
Czemu nie wroci do Chorwacji? Bo mama, mieszkajaca tam w chorwacji, kiedys poradzila czy nie lepiej byloby schudnac, tak trosze dla zdrowia. "matka mnie odrzucila!"
Po drugie Chorwaci nie szanuja kobiet (?!?) i tu kolejne linki przez facebook do mnie o tym jak to chorwatki zgalszaja sprawy do sadow o rozwody, molestowania, itp.
Wiec odpowiadam: skoro chorwatki ida w takich sprawach do sadu to sa dwie dobre rzeczy
1. Prawo zabrania uprzykrzania chorwackim kobietom zycia, wiec mamy podstawy prawne do karania psycholi
2. Chorwatki szanuja same siebie. maja swiadomosc zla i stad zglaszanie spraw.
(kolorowo moje panie nigdzie nie jest, ale poki mamy odwage i nie wstydzimy sie nazywac zla po imieniu to juz pierwszy krok aby bylo lepiej - ale to inny temat)
Pozniej jesze link o tym ze w polsce morduja psy i wywoza z polski do wloch nielegalnie szczeniaki roznych ras, a transport tych zwierzatek odbywa sie w okropnych warunkach. i polrewne linki o tym ze polacy to bestie i zwierzeta jak rzeczy traktuja.
Wiecie czym sie zajmuje ta 40letnia juz kobieta? siedzeniem w domu czytaniem brukowej prasy, czy to bedzie papier czy internet to jedno i to samo. Jak to sie mowi w d*** byla g*** widziala ale kiedy zapytasz o info to ona wie lepiej i w odpowiedzi dostaniesz nic kuzwa innego jak zlepek linkow typu NOTIZIESCANDALOSE.IT i zamiast dowiedziec sie tego o co pytasz przeczytasz tylko o tym co wszyscy juz dawno wiedzieli. Ja mam alergie na tego typu osoby.
Nasza wspolna znajoma mieszka w Niemczech (polka, kiedys mieszkala tutaj ale potem z mezem wyjechali do jego znajomego). Szukala pomocy do kuchni na caly etat czyli praca w Niemczech z mieszkaniem i zaproponowala. Nie... bo ona czytala ze Niemcy utrudniaja chorwatom legalny pobyt w ich kraju. (bylo to po wejsciu chorwacji do ue)