Podatek w Polsce za dochody w Polsce i we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie i pomozcie,w zeszlym roku do sierpnia pracowalam w Polsce, mam dochod w Polsce,kiedy przeprowadzilam sie do Wloch wykonywalam umowe na godziny contratto occasionale 60godzin, wiem ze powinnam sie z tego rowniez rozliczyc,niestety pracodawca wloski do tej pory pomimo ze zglosilam sie do nich z prosba o Cud nie dostarczyl mi go, co powinnam zrobic w tej sytuacji?
Rozliczyc w Polsce tylko pit 37?
Pracodawca ma obowiązek wydania Ci zaświadczenia CUD, w przeciwnym wypadku grozi mu kara grzywny w wysokości od 258,23 euro do 2065,83 euro. Najlepiej wysłać żądanie wydania zaświadczenia listem poleconym zwrotnym, zaznaczając, że jeśli go nie otrzymasz, zgłosisz ten fakt do urzędu skarbowego. List ten możesz sformułować np. tak:

"Con la presente sono a richiedere la consegna del modello CUD relativo al reddito conseguito presso la Vs. azienda nel 2013. Nel caso della mancata evasione della mia richiesta, provvederò a denunciare la violazione all’Agenzia delle Entrate territorialmente competente. Resto in attesa di un Vs. tempestivo riscontro."
dziekuje za informacje, do kiedy ma termin wydania CUDU?
Teoretycznie do 28 lutego lub w ciągu 12 dni od otrzymania prośby pracownika o jego wydania, w przypadku ustania stosunku pracy.
a co z CUDem z INPS??od maja do grudnia 2013 miałam zasiłek..do tej pory nie otrzymałam rozliczenia CUD za te mce
INPS nie wysyła już zaświadczenia CUD pocztą, sama musisz dopomnieć się o jego wydanie. Masz do wyboru:

- ściągnięcie go ze strony internetowej, jeśli jesteś zarejestrowana na portalu i posiadasz kod PIN
- wysłanie "prośby" o CUD za pomocą certyfikowanej poczty elektronicznej (PEC)
- wycieczkę do urzędu INPS w celu osobistego odbioru (radziłabym upewnić się, że w wybranym urzędzie jest to możliwe)
- skorzystanie ze specjalnego, darmowego numeru telefonu (tylko z telefonów stacjonarnych) 8[tel]lub płatnego [tel]z telefonów komórkowych
- skorzystanie z pośrednictwa CAF
- odebranie CUD w urzędach pocztowych, które oferują usługę "Sportello Amico" - opłata wynosi 2,70 euro
dziękuję
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka