Zwolnienie lekarskie a placenie chorobowego

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kontrakt CCNL Turismo e Pubblici Esercizi, grypa silna od dzis,ma zowlnienie lekarskie na 4 dni. Dyrektor mi powiedzial ze pierwsze 3 dni nie sa placone, ja mowie ze z tego co wiem sa placone 100% przez datore di lavoro. Teraz tak szukam w googlach i znalazlam tez caly kontrakt ale nic o pierwszych 3 dniach nie widze tylko ze od 4 dnia do 20 tego 50%, ja w ciagu 2 lat niecalych jestem dopiero drugi raz na malatia, bo se czuje tragicznie i goraczka wysoka..
Jeśli się nie mylę, w przypadku CCNL Turismo e Pubblici esercizi wszystko zależy od tego, gdzie pracujesz, gdyż kontrakt zbiorowy przewiduje odrębne zasady dla różnych stanowisk, np.:

1) Hotele i kempingi:
- jeśli choroba trwa krócej niż trzy dni, pierwszy dzień chorobowego jest bezpłatny, a drugi i trzeci opłacane są przez pracodawcę w 100%
- jeśli okres chorobowego przekracza trzy dni, pracodawca płaci normalne wynagrodzenie (100%) przez pierwsze trzy dni, później wkracza INPS

2) Biura podróży:
- pracodawca płaci normalne wynagrodzenie (100%) przez pierwsze trzy dni, później płaci INPS

3) publiczne punkty usługowe (pubblici esercizi):
- tylko jeśli okres chorobowego przekracza 5 dni, pracodawca płaci 100% przez pierwsze 3 dni (później INPS)

Dlatego w razie wątpliwości najlepiej zwróć się do związków zawodowych i poproś o ich rozwianie.

w sali slot
Mogę się mylić, lecz wydaje mi się, że sale slot podchodzą pod pubblici esercizi, więc pracodawca opłaca pierwsze dni chorobowego jedynie w przypadku zwolnienia przekraczającego 5 dni. Na Twoim miejscu zapytałabym o opinię związki zawodowe.
no chyba tak, wychodzi na to ze ten typ kontraktu jest daremny, cos jak cooperativa prawie. Tragedia. Dzieki wielkie dee.