Wypowiedzenie umowy pracodawcy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam;)Mam pytanie;) musze niestety wracac dopolski ze wzgledu na prywatne sprawy , pracuje w hotelu w polocnych wloszech , umowe mam od 15 kwietnia do 15 wrzesnia , umowa sezonowa na czas okreslony. musze do polski zjechac juz od sierpnia, moje pytanie jak to sie zalatwia z tymi wypowiedzeniami , ile musze wczesniej dac znac pracodawcy by nie placic jakiejs kary za zerwanie umowy>? po zerwaniu dostane normalnie wszystkie dodatki itp?
Pisałam na ten temat tutaj:

http://deeoswajawlochy.blogspot.com/2013/10/dobrowolna-rezygnacja-z-pracy-przez.html?m=1
czyli jak dobrowolnie pracodawca sie nie zgodzi to muszmu zaplacic odszkodowanie? a ile ono tak mniej wiecej wynosi na jakiej podstawie jest naliczane?
Cytat: tomaczek4
Witam;)Mam pytanie;) musze niestety wracac dopolski ze wzgledu na prywatne sprawy , pracuje w hotelu w polocnych wloszech , umowe mam od 15 kwietnia do 15 wrzesnia , umowa sezonowa na czas okreslony. musze do polski zjechac juz od sierpnia, moje pytanie jak to sie zalatwia z tymi wypowiedzeniami , ile musze wczesniej dac znac pracodawcy by nie placic jakiejs kary za zerwanie umowy>? po zerwaniu dostane normalnie wszystkie dodatki itp?
Wystarczy ze zlozysz wypowiedzenie 30 dni wczesniej,za kazdy przepracowany(legalnie ) miesiac przysluguje Ci okolo 100€ odprawy,w przypadku zerwania umowy( zrob to po wyplacie) nie dostaniesz prawdopodobnie wyprawki nic wiecej rzadnych kar,a moze zaproponuj pracodawcy kogos na podmiane????????????
jezeli umowa sie mi konczy 15 wrzesnia i nie chce juz jej przedluzac to chyba nic nie musze informowac pracodawcy? jedynie z czysto moralnego punktu widzenia pasowaloby powiedziec wczesniej jesli tak to ile?
Jezeli Ci sie umowa konczy15 wrzesnia, nie musisz informowac pracodawcy. Okres wypowiedzenia zalezy od wielu elementow i nie mozna tak o odpowiedziec na to pytanie. Zalezy od rodzaju umowy, od CCNL, od livello ecc.

Dowiedz sie i zloz wypowiedzenie w odpowiednim terminie ...bo pracodawca ma prawo, i prawdopodobnie to zrobi, zeby odliczyc Ci to tzw 'odszkodowanie.' To odszkodowanie bedzie rowne Twojej placy, za wlasnie przewidziany dla Ciebie okres wypowiedzenia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka