italiano matrimonio

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam zaproszenie na włoski ślub, ma to być cicha uroczystość dla przyjaciół, 'młodzi' koło 50 ;) czy wie ktoś jak to może wyglądać i co kupić skoro dom mają wyposażony :P
Liczę na waszą kreatywność i dziennikarską sumienność równocześnie :)
po prostu spytaj sie wprost czy nie zrobili gdzies 'lista di nozze', tak bedzie ci najpropsciej - kupisz prezent z kisty i po sprawie, jak nie to da po prostu koperte i tez nikt sie nie obrazi.
wiem że listy nie ma ,a kopertę też tak średnio bo ja tam jestem jakby 'gościem' - rodzina u której mieszkam jest zaproszona i ja na doczepkę ale chciałam coś im dać. no nic najwyżej jakieś filiżanki czy obrazek kupie i będzie.. a możecie mi napisać jak wygląda takie wesele? to będzie na północy Italii. czy oni tam tylko jedzą czy też tańczą i jak myślicie na ile elegancko być powinnam? Pytałam się moich ale nie byłam w stanie zrozumieć odpowiedzi ;) mój włoski jest jeszcze w powijakach..
Wloskie wesela raczej sa "siedzace" chociaz zdarza sie, ze jest orkiestra np na moim weselu byla i byly tez tance:)) We Wloszech wesele trwa raczej w ciagu dnia tzn rano slub w kosciele, potem jedzie sie do restauracji i siedzi sie do wieczora.
Miedzyczasie glownie sie je, bliscy znajomi robia tez czasem male zarty pannej mlodej (nam zrobili:)))Czasem przygra orkiestra, ale nie jest to regula. Zazwyczaj taka impreza konczy sie gdzies kolo 19 a potem najblizzszi jada do panstwa mlodych ogladac ich mieszkanie. nocnych potancowek raczej nie ma.
i ja jestem tez za takim weselem, ciche skromne i z kultura, teraz naprawde malo kogo stac, na huczne polskie wesela, po ktorych mlodzi przez 2 lata nie moga wyjsc z kredytow...i gdzie tu sens
ale ci 'mlodzi' to sa ok 50 tki...Włosi tradycyjnie niechętnie się zadłużają, a ich banki piętrzą trudności przy udzielaniu kredytów
zapytaj sie kogos z rodziny (tzn. tej rodziny u ktorej jestes gosciem) oni naljepiej ci doradza co robic w takiej sytuacji.
koperta - przynajmniej tu gdzie ja mieszkam nie jest zbyt wyszukanym prezentem.
lista nozze to dobry pomysl - mozesz wybrac jakis niedrogi prezent ewentualnie dolozyc sie do prezentu wybranego przez twoich znajomych. pamietaj tylko aby dopisano twoje imie na bileciku, ktory jest dolaczony do prezentu
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia